Näin onnistuu herkkusienten kasvatus kotona

Herkkusienten kasvattaminen kotona on yllättävän helppoa ja nopeaa. Seuraavilla ohjeilla pystyt aloittamaan oman sieniviljelmän luomisen ja onnistumaan täysin luonnollisten herkkusienten kasvatuksessa.
Näin onnistuu herkkusienten kasvatus kotona

Kirjoittanut Jose Popoff

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vain harva tietää, että herkkusienten kasvatus on itse asiassa melko helppoa. Näin saat poimittua sieniä ruoanlaittoon suoraan kotoasi, ja saat aina kasvatettua uusia syötyjen tilalle. Alussa on kuitenkin syytä opetella hyvin muutama perusasia.

Herkkusienet (agaricus bisporus) ovat syötäviä sieniä, ja sekä niiden varsi että lakki sopivat ruoanlaittoon. Herkkusieni eroaa kasveista siten, että sillä ei ole juuria tai lehtiä. Se ei sisällä lehtivihreää, joten se saa ravintoa ulkopuolisista tekijöistä.

Herkkusienessä ei ole siemeniä, ja se kasvaa itiöistä. Kun nämä saavat oikeanlaiset kosteusolosuhteet, ne voivat itää ja tuottaa sienirihmoja. Nämä sitten haarautuvat ja muodostavat rihmaston.

Herkkusienten kasvattamisen hyödyt

Näin onnistuu herkkusienten kasvatus kotona

Herkkusienten kasvatus kannattaa monella tapaa terveyttä ajatellen, ja tässä on muutamia esimerkkejä:

 • Saat kokea sen loistavan tunteen, jonka oman ruoan kasvattaminen tarjoaa.
 • Lapset saavat hyvän tilaisuuden oppia ravinnosta ja katsoa, kuinka sienet kasvavat.
 • Tuotanto on hyvin tehokasta, sillä jo yhdestä itiöstä saat kokonaisen sienen.
 • Herkkusienten kerääminen on helppoa, ja lisäksi säästät rahaa.
 • Saat varmuuden siitä, että syömäsi sienet ovat tulosta täysin luonnollisesta tuotannosta, eikä niitä ole käsitelty teollisesti.

Lue aiheesta lisää: Kuinka kasvatat mustikoita kotona

Herkkusienten kasvatus kotona

Jotta onnistuisit, ensinnäkin tulee varmistaa sopiva tila herkkusienten kasvatukselle. Piha sopii, mutta kerrostaloasunnossa on parasta valita pitkä kasvilaatikko ja laittaa se hämärään paikkaan. Sienet eivät tarvitse auringonvaloa.

Herkkusienten kasvatus on helpompaa kuin arvaatkaan, ja voit myös jatkaa saman aineksen käyttämistä, kunnes substraatti ei enää ole hyödyllistä.

Välineet

 • Olkia
 • Vettä
 • Komposti
 • Sienirihmastoa jyvissä (voit myös ostaa esiviljeltyjä herkkusienen alkuja)
 • Laatikko (mieluiten polystyreeniä, sillä se ei mätäne tai hajoa, ja se myös auttaa säilyttämään kosteutta ja pitämään lämpötilan hyvänä). Hanki laatikolle myös kansi.

Toimi näin

 1. Ennen aloittamista kannattaa keittää oljet, jotta voisit poistaa niistä bakteerit ja kaikki mahdolliset sienikasvustot.
 2. Sekoita seos olkiin kostuttaen hiukan vedellä. Jos haluat, voit lisätä kahvinporoja, sillä nämä ravitsevat sieniä sekä edistävät niiden kasvua ja kehitystä.
 3. Laita seos laatikkoon. Muista, että mitä enemmän substraattia on, sitä enemmän sieniä pystyt tuottamaan, joten lisää runsaasti!
 4. Levitä jyvärihmasto tasaisesti ja peitä se märillä oljilla. Lisää vielä vettä.
 5. Peitä laatikko kannella estääksesi auringonvaloa pääsemästä suoraan sitä kohti. Jätä laatikko peitetyksi 5-8 päivän ajaksi – on tärkeää pitää se kosteana tämän aikana, kunnes näet valkoisen peitteen substraatissa. Tämä tarkoittaa sitä, että rihmasto on kolonisoinut pohjan.
 6. Sitten tee laatikolle toinen kansi, joka antaa sienille tilaa kasvaa. Tee reikä kannen keskelle, jotta sisään pääsee hiukan valoa, mutta vain epäsuoraan. Peitä kansi läpinäkyvällä kelmulla, jotta voisit estää kosteuden ja lämmön karkaamista.
 7. On tärkeää pitää kosteus 80 %:ssa, mutta ei korkeammalla tasolla. Jos haluat, voit kastella kannen sisäpuolen sen sijaan, että kastelet suoraan sienet. Kun vesi on haihtunut, kansi tarvitsee taas kastelua.
 8. Saat ensimmäisen satosi noin 3 viikon kuluttua, kun sienten lakit ovat läpimitaltaan noin 5-7,5 cm.
 9. Kun lakkien alapuoli on vaaleanpunainen, ota sienet pois substraatista. Käännä kevyesti vartta, jotta voit vetää sienet pois.
 10. Jos noudatat näitä neuvoja tarkasti, sinun tulisi saada uutta satoa joka viikko. Sitten voitkin jo alkaa käyttää omia luomusieniäsi erilaisten herkullisten sieniruokien valmistuksessa!

Lue aiheesta lisää: Kuinka kasvatat valkosipulia itse

Muutama suositus

herkkusienet pöydällä

Kuten voit huomata, herkkusienten kasvattaminen ei ole kovin monimutkaista – siihen vaaditaan vain jonkin verran kärsivällisyyttä ja vaivannäköä. Ota avuksi seuraavat neuvot, kun aloitat viljelyn:

 • Varmista, että valitsemasi tila on kunnolla ilmaa saava – näin pystyt estämään pahoja hajuja ja muita ongelmia.
 • Käytä ravinnerikasta kompostia, sillä näin sienet saavat tarvitut ravinteensa ja pystyvät siten kasvamaan hyvin.
 • Ihanteellinen lämpötila on 21,5-26,5 ℃. Jos lämpötila on tätä korkeampi, sienet eivät kasva hyvin, ja mikäli lämpötila on yli 35 ℃, herkkusieniä ei kannata edes yrittää kasvattaa.
 • Pese välineet sekä ennen käyttöä että sen jälkeen, jotta voisit estää saastumista.
 • Autotalli tai muu pimeä paikka on paras valinta herkkusienten kasvatukseen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.