Logo image
Logo image

Kuinka kasvatat mustikoita kotona

3 minuuttia
Mustikat eivät ainoastaan sovi hyvin piirakoihin, vaan ne ovat myös hyödyllisiä terveydellesi. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kasvatat mustikoita kotona.
Kuinka kasvatat mustikoita kotona
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2019

Mustikoiden sinertävä väri on lähes yhtä houkutteleva kuin niiden herkullinen maku. Tämä marja kasvaa tietysti metsässä, mutta myös kotipihalla keskikokoisessa pensaassa. Jos haluat oman mustikkapensaan, jatka lukemista! Näytämme sinulle, kuinka kasvatat mustikoita kotona helposti.

Tämä marja kasvaa Vacciniumsukuun kuuluvissa varvuissa. Makunsa vuoksi mustikka on yksi suosituimmista marjoista, minkä vuoksi se on myös käytetyimpiä ainesosia monissa resepteissä.

Sen lisäksi sillä on myös lukuisia terveysvaikutuksia.

Mustikan ominaisuudet

Some figure

Mustikat ovat hyvin ravinteikkaita marjoja. Erityisen hyviä ne ovat niiden sisältämän C-vitamiinin, kuitujen, kaliumin, raudan ja kalsiumin vuoksi. Mustikat tunnetaan hyvin myös niiden sisältämistä antioksidanteista.

Mustikoilla on seuraavia terveyshyötyjä:

 • Niiden antioksidantit, antosyaanit ja karotenoidit auttavat luiden ja hampaiden vahvistamisessa sekä punasolujen tuotannossa ja raudan imeytymisessä. Ne myös neutralisoivat haitallisia agentteja.
 • Lisäksi niiden sisältämä kalium tehostaa lihaksiston ja hermoston toimintaa.
 • Mustikoiden kuidut auttavat säännöstelemään suoliston flooraa.
 • Vitamiinin tehostavat immuunijärjestelmää, mikä tarkoittaa sitä, että tämä marja voi auttaa sinua välttämään sairauksien riskiä. Lisäksi niiden antiseptisyys auttaa taistelemaan infektioita vastaan.
 • Koska raskaana olevien naisten on saatava mahdollisimman paljon vitamiineja, mustikat ovat erityisen suositeltuja raskauden aikana.

Lue myös: Herkullinen mustikka-jogurttikakku – kokeile kotona!

Kuinka kasvatat mustikoita kotona

Yllä mainituista syistä mustikoiden kasvattaminen kotona on hyvin hyödyllistä. Mitä vaiheita niiden kasvattamiseen sitten sisältyy, ja mitä siinä on otettava huomioon?

Tässä on joitakin ohjeita, jotka voivat auttaa sinua.

Kukkaruukku

Ruukun tyyppi ja koko riippuvat siitä, kuinka aloitat kasvatusprosessin. Jos aloitat siemenistä, tarvitset vain pienen astian. Jos taas aloitat taimilla, sinun on käytettävä pientä kukkaruukkua.

Pensaasi kasvaessa tarvitset suuremman ruukun tai vaihtoehtoisesti voit istuttaa kasvin maahan. Kolmen tai neljän vuoden jälkeen taimesi tarvitsee noin 60-70 litran kukkaruukun.

Multa

Mustikkapensaat kasvavat parhaiten happamassa maassa, jonka pH-arvo on mieluiten 4,5.

Jotta saisit maaperästäsi happamamman, voit käyttää lisänä esimerkiksi lantaa, rikkiä tai turvetta. Puuvillansiemenet ja männynneulaset ovat myös hyvä tapa saada maaperästä happamampaa.

Vaiheet mustikkapensaan kasvatuksessa

 • Ensimmäiseksi aseta paksu paperilautasliina pieneen astiaan ja lisää hieman vettä. Sen jälkeen laita astiaan joitakin siemeniä.
 • Poimi siemenet yksitellen ja istuta ne multaan. Sen jälkeen peitä siemenet.
 • Kastele kasvia päivittäin ja varmista, että sen alusta on koko ajan kostea.
 • Aseta ruukku hyvin valaistuun paikkaan, jossa se on suojassa tuulelta.
 • Multaa on käänneltävä, jotta kasvi saisi tarpeeksi happea ja jotta kasteluvesi kuivuisi riittävän nopeasti.
 • Siementen istuttamisen jälkeen voit tehdä lehtikatetta tammenoksista tai männynneulasista. Se auttaa välttämään rikkaruohoa, pitämään yllä kosteutta sekä säilyttämään kasvualustan happamuuden.

Erikoishoito

Some figure

 

Yritä olla istuttamatta liian montaa siementä yhteen ruukkuun, sillä mustikka tarvitsee  jonkin verran tilaa kasvaakseen kunnolla. Mullan on oltava myös melko kosteaa silloin, kun istutat siemenet. 

Kun kasvi kasvaa, sinun on siirrettävä se suurempaan astiaan tai suoraan maahan. Tehdessäsi näin, sinun on kasteltava juuret kokonaan, jotta ne eivät kärsisi prosessin aikana. Suosittelemme uittamaan niitä vesiämpärissä noin 10 minuutin ajan ennen uudelleenistutusta. Kun uudelleenistutus on valmis, kastele maa, johon olet istuttanut kasvin.

Viimeiseksi muista myös se, että mustikat kasvavat parhaiten kylmässä säässä. Kasvi sopeutuu hyvin kylmyyteen, jopa äärimmäisiin lämpötiloihin, mutta se kärsii kuumuudessa. Näin ollen se menestyy hyvin meillä Suomessa. Varmista, että pidät kasvista hyvää huolta kuumien säiden aikana, etkä jätä sitä aurinkoon.

Myös tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

Kuten olet ehkä jo huomannut, tämän kasvin kasvattaminen on melko helppoa. Koska mustikoilla on monia terveyshyötyjä, niiden kasvattaminen kotona on loistava idea… ja todella hauska harrastus!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • WebMD. Blueberries: nutritious things come in small packages. https://www.webmd.com/food-recipes/features/blueberries-nutritious-things-come-in-small-packages_
 • Garrido, M. V. (2014). Arándano rojo I ( Vaccinium macrocarpon Ait .). Reduca (Biología).
 • Rebolledo, C. (2013). Manual del arándano. Manual de Arándano.
 • Gordó, M. Guía práctica para el cultivo de Arándanos en la zona norte de la provincia de Buenos Aires. Instituto Nacional de Tecnología Agraria. http://age.rus.uy/Gu%C3%ADa%20pr%C3%A1ctica%20para%20el%20cultivo%20de%20Ar%C3%A1ndanos.pdf
 • Pervin, M., Hasnat, M. A., & Lim, B. O. (2013). Antibacterial and antioxidant activities of Vaccinium corymbosum L. leaf extract. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(6), 444–453. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(13)60099-7
 • E. Nova, A. Montero, S. Gómez y A. Marcos. La estrecha relación entre la nutrición
  y el sistema inmunitario. Sociedad Española de Oncología Médica. http://www.seom.org/seomcms/images/stories/recursos/infopublico/publicaciones/soporteNutricional/pdf/cap_01.pdf
 • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
 • James L. Lewis. Overview of Potassium’s Role in the Body. Merck Manual. https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/overview-of-potassium-s-role-in-the-body
 • Kalt, W., McDonald, J. and Donner, H. (2000), Anthocyanins, Phenolics, and Antioxidant Capacity of Processed Lowbush Blueberry Products. Journal of Food Science, 65: 390-393. doi:10.1111/j.1365-2621.2000.tb16013.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.