Logo image
Logo image

Näin hyödynnät maca-juurta menopaussin hallintaan

4 minuuttia
Huolimatta siitä, että maca-juuri on tullut tunnetuksi terveyseduistaan ​​erityisesti naisten terveyden kannalta, on totta, että se voi toimia myös loistavana vaihtoehtona urheilullisen suorituskyvyn parantamiseksi.
Näin hyödynnät maca-juurta menopaussin hallintaan
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Maca-juuresta, joka vielä vähän aikaa sitten oli varsin tuntematon luonnontuote, on tullut erittäin suosittu raaka-aine erityisesti naisten ruokavaliossa. Tämä johtuu siitä, että maca-juuri omaa monipuolisia vaikutuksia, jotka sopivat erinomaisesti niin premenopaussin eli esivaihdevuosien kuin itse menopaussin hallintaan. Tästä syystä maca-juuresta on tullut tärkeä osa monen naisen päivittäistä ruokavaliota.

Yllä mainittujen etujen lisäksi maca-juurta voidaan käyttää laajalti moniin eri tarkoituksiin, joista niin miehet kuin naiset voivat nauttia yhtäläisesti ja täysin iästä riippumatta.

Mikä on maca-juuri?

Maca, joka tunnetaan toisilta nimiltään andienkrassina ja perun ginsenginä, on Perusta ja erityisesti Andien vuoristolta peräisin oleva kasvi. Sen käyttöä on sovellettu luontaishoitoihin erikoistuneen lääketieteen eri aloilla laajalti. Viime vuosien aikana macasta onkin kasvanut vaihtoehtoisen lääketieteen yksi tärkeimmistä liittolaisista monien vaivojen hoidossa.

Maca on täynnä B-vitamiineja, hiilihydraatteja, proteiineja, mineraaleja ja kuituja. Näiden ravintoaineiden lisäksi ne ominaisuudet, jotka ovat tehneet macasta erityisen tunnetun, ovat sen tehokkaasti hormonitoimintaa säätelevät ainesosat. Monet tieteelliset tutkimukset ovatkin esittäneet, että maca-juuresta voi olla todellista hyötyä monille naisille, jotka kärsivät hormoneihin liittyvistä häiriöistä.

Myös urheilijat voivat hyötyä suuresti macasta, sillä se auttaa sekä parantamaan urheilullista suorituskykyä että tarjoaa runsaasti energiaa. Lisäksi macan on todettu sisältävän paljon sellaisia komponentteja, jotka auttavat täydentämään tehokkaasti tasapainoista ravitsemusta.

Miten maca-juurta käytetään?

Maca-juurta voidaan hyödyntää kahdella eri tavalla: joko jauheena ja tabletteina. Valitusta tavasta riippumatta se tarjoaa saman määrän terveyttä helliviä etuja. Itse annostus kuitenkin vaihtelee sen mukaan, mistä vaivasta on kyse ja millä keinoin sitä on tarkoitus parantaa.

Macan kulutus jauheena on usein erityisen suotuisaa, sillä tällöin sen nautittavaa määrää voidaan kontrolloida tarkemmin. Tässä tapauksessa myös ensimmäisten annosten tulee olla suhteellisen pieniä, jolloin määrää aletaan nostamaan sen mukaan, kun elimistö alkaa tottua sen tarjoamaan energiaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Väsymyksen lievittäminen luontaisilla energiajuomilla

Näin hyödynnät maca-juurta menopaussin hallintaan

Tässä vaiheessa haluamme muistuttaa, että resepteissä käytettävät maca-juuren annoskoot voivat vaihdella henkilön iästä, terveydentilasta ja muista ominaisuuksista riippuen.

1. Smoothien muodossa

Koska maca-juuri sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita sekä kasvikunnalle ominaisia bioaktiivisia yhdisteitä eli fytokemikaaleja, sen hyödyntäminen smoothien muodossa on suositeltavaa. Maca-juurella on vahva ominaismaku, joten voit halutessasi lisätä sekaan myös hedelmäpaloja, jotta pirtelön mausta saataisiin pehmeämpi ja miellyttävämpi.

Ainesosat

 • 1 rkl maca-jauhetta
 • 2 kupillista vettä (500 ml)
 • 100 g hedelmiä makusi mukaan

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Liuota maca-jauhe kylmään veteen ja lisää seos tehosekoittimeen.
 • Jos käytät reseptissä hedelmiä, lisää ne kuorittuina ja pilkottuina tehosekoittimeen tässä vaiheessa.
 • Sekoita sitten ainekset keskenään.
 • Smoothie on heti valmis nautittavaksi.

2. Teen muodossa

Some figure

Reseptin valmistukseen käytetyn maca-juuren merkittävän määrän vuoksi tämä tee sopii loistavasti kovan väsymyksen lievittämiseen. Näin ollen se on myös fantastinen vaihtoehto monille naisille erityisesti menopaussin hallintaan, sillä se on pakattu täyteen energiaa.

Ainesosat

 • 3 rkl murskattua maca-juurta
 • Kupillinen vettä
 • Hunajaa tai makeutusainetta oman valinnan mukaan

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Kuumenna vesi ja lisää sekaan murskattu maca-juuri.
 • Anna veden kiehua 20 minuutin ajan keskilämmöllä. Siirrä lopuksi kattila pois liedeltä.
 • Voit nauttia teen niin, tai halutessasi makeuttaa sen esimerkiksi hunajalla tai muulla luontaisella makeutusaineella mieltymyksiesi mukaan.

3. Suklaisen kermavaahdon muodossa

Maca-juuresta löytyy myös versio, joka omaa kaikki perinteiselle maca-juurella ominaiset terveysedut, mutta johon on lisätty monen rakastama herkullinen suklaan maku. Siksipä tätä raaka-ainetta voidaankin käyttää luonnollisena lääkkeenä aivan uudenlaisella (ja herkullisella) tavalla. Suosittelemme esimerkiksi lisäämään sitä jälkiruokiin, kuten seuraavaan kermavaahtoon ja nauttimaan sen yhdessä keksien kanssa.

Ainesosat

 • 200 ml kermavaahtoa
 • 3 rkl suklaanmakuista maca-jauhetta
 • Keksejä maun mukaan

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Lisää kermavaahdon sekaan suklaanmakuinen maca-jauhe pyörivin liikkein.
 • Kun kerma on suklaan väristä, lopeta sekoittaminen ja lisää sekaan keksit.
 • Voit nauttia tätä energiapitoista, mutta ravitsevaa jälkiruokaa kerran viikossa. 

4. Keittojen muodossa

Some figure

Sinua voi myös kiinnostaa: Vaihdevuosien alku: näin helpotat siirtymää

Runsaiden vitamiiniensa ansiosta maca sopii loistavasti myös täydentämään erilaisia keittoja, sillä kyseinen juuri tekee keitoista huomattavasti ravitsevampia ja helpottaa naisilla myös menopaussin hallintaa. Seuraavan reseptin noudattaminen on todella helppoa ja voit hyödyntää sen valmistamisessa omia suosikkejasi, jolloin lisäät vain lopuksi joukkoon ripauksen maca-juurta entistä ravitsevamman aterian valmistamiseksi.

Ainesosat

 • Kilo vihanneksia makusi mukaan
 • 2 kupillista vettä (500 ml)
 • Mausteita makusi mukaan
 • 1 rkl maca-juurta

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Kiehauta vesi kattilassa. Kuori ja pilko samalla valitsemasi vihannekset. Lisää vihannekset kiehuvaan veteen ja mausta lopuksi valitsemillasi mausteilla.
 • Tarkista keiton maku ja lisää lopuksi sekaan vielä ruokalusikallinen maca-jauhetta.
 • Varmista, että sekoitat ainekset huolellisesti keskenään, jotta erityisesti macan vahva maku sekoittuu tasaisesti keittoon.
 • Tarjoa lopuksi keitto kuumana.

5. Maca-juomien muodossa

Some figure

Jos haluat hyödyntää macan monipuolisia ominaisuuksia mahdollisimman nopealla ja vaivattomalla tavalla, voit lisätä jauhetta suoraan mihin tahansa juomaan tai jopa yksinkertaisesti omaan juomaveteesi. Tällä tapaa autat lisäämään elimistölle tärkeiden hyvien rasvahappojen ja mineraalien määrää. Yksi tunnetuimmista tavoista hyödyntää maca-juurta on seuraava resepti porkkanamehun muodossa.

Ainesosat

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Lisää porkkana yhdessä veden kanssa tehosekoittimeen ja sekoita. Jos haluat käyttää juoman makeuttamiseksi hunajaa tai muuta makeutusainetta, lisää se joukkoon tässä vaiheessa.
 • Lisää sitten sekaan maca-jauhe ja sekoita ainekset uudelleen tasaisesti keskenään.
 • Tarjoile juoma heti.
 • Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi voit nauttia tätä juomaa kaksi kertaa päivässä.

Maca-juuri toimii niin sanottuna adaptogeeninä, jonka tarkoituksena on auttaa tasapainottamaan hormoneja. Tämän vuoksi erityisesti monet naiset hyödyntävät usein maca-juurta ruokavaliossaan menopaussin hallintaan. Lisäksi maca auttaa vähentämään muistin menetyksen ja osteoporoosiin sairastumisen riskiä, minkä vuoksi siitä on tullut alan markkinoilla lähes rajattomasti tarjolla oleva terveyttä hellivä luontaistuote.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gonzales Gustavo F, Villaorduña Leonidas, Gasco Manuel, Rubio Julio, Gonzales Carla. Maca (Lepidium meyenii Walp), una revisión sobre sus propiedades biológicas. Rev. perú. med. exp. salud publica  [Internet]. 2014  Ene [citado  2018  Dic  17] ;  31( 1 ): 100-110. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1726-46342014000100015&lng=es.
 • Leiva-Revilla Johanna, Guerra-Castañon Félix, Olcese-Mori Paola, Lozada Iván, Rubio Julio, Gonzales Carla et al . Efecto de la maca roja (Lepidium meyenii) sobre los niveles de IFN-γ en ratas ovariectomizadas. Rev. perú. med. exp. salud publica  [Internet]. 2014  Oct [citado  2018  Dic  17] ;  31( 4 ): 683-688. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1726-46342014000400010&lng=es.
 • Quelca Tancara Beatriz, Solares Espinoza Magali, Cortez Jacqueline, Velez Grover, Salcedo Yolanda, Salinas Ana María et al . Efecto de Lepidium meyenii (Maca) sobre la espermatogénesis y la calidad espermática en sujetos diagnosticados con infertilidad: estudio de serie de casos. BIOFARBO  [revista en la Internet]. 2010  Dic [citado  2018  Dic  17] ;  18(2): 61-70. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1813-53632010000200007&lng=es.
 • Rojas J Sara, Lopera V Johan Sebastián, Cardona V Jonathan, Vargas G Natalia, Hormaza A Marfa Patricia. Síndrome metabólico en la menopausia, conceptos clave. Rev. chil. obstet. ginecol.  [Internet]. 2014  [citado  2018  Dic  17] ;  79( 2 ): 121-128. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0717-75262014000200010&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262014000200010.
 • Sifuentes-Penagos, Gabriel, León-Vásquez, Susan, & Paucar-Menacho, Luz María. (2015). Estudio de la Maca (Lepidium meyenii Walp.): cultivo andino con propiedades terapéuticas. Scientia Agropecuaria6(2), 131-140. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2015.02.06

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.