Logo image
Logo image

Näin hoidat suutasi viisaudenhampaan poiston jälkeen

3 minuuttia
Viisaudenhampaiden poistoon vaaditaan merkittävää leikkausta. Ienten ja suun luiden kärsimän vahingon vuoksi on normaalia, että muutaman tunnin ajan posket ovat turvonneet.
Näin hoidat suutasi viisaudenhampaan poiston jälkeen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Viisaudenhampaat ilmaantuvat yleensä 16-29 vuoden iässä, ja niiden poisto tulee tehdä asiantuntijan päätökseen perustuen. Tässä artikkelissa kerromme mitä sinun tulisi tehdä viisaudenhampaan poiston jälkeen. 

Yleisesti ottaen viisaudenhampaan poisto liittyy siihen, että suuontelossa ei ole niille tarpeeksi tilaa.

Joskus käy niin, että kun viisaudenhampaat nousevat, ne aiheuttavat painetta poskihampaille ja muille hampaille. Tämä voi saada aikaan kipua ja tulehtuneisuutta ikenissä, ja se voi jopa vahingoittaa hermoja. Siksi voi olla välttämätöntä, että tehdään näiden hampaiden poistoleikkaus.

Kotihoidon kanssa tulisi olla varovainen, sillä jo pienikin virhe voi aiheuttaa vaaralliset seuraukset, kuten esimerkiksi tulehtumisen.

Tulehtuminen on luonnollinen reaktio kehossa, ja sitä ilmenee silloin, kun kudokset ovat vahingoittuneet.

On tavallista, että turvotusta ilmaantuu suun ympäristöön ja poskiin. Sitä voi jopa olla silmien alla ja poskipäiden ympärillä. Turvotusta on 5-12 tuntia leikkauksen jälkeen, ja se voi pitkittyä jopa 3-4 päivän mittaiseksi.

Ole siis kärsivällinen, kun on kyse viisaudenhampaiden poiston seurauksista! Turvotusta voidaan hoitaa, jotta kipu ja epämukava olo saataisiin lievittymään.

Muista aina noudattaa lääkärin suosituksia aivan tarkalleen, ja voit myös valita avuksi yhden seuraavaksi esittelemistämme hoito-ohjeista.

Viisaudenhampaan poiston jälkeen

Some figure

Käytä kylmää käärettä

 

Tämä tekniikka on tehokas apu leikkauksen jälkeisten ensimmäisten 24 tunnin aikana. Jos haluat, voit käyttää näitä apuna myös jo ennen kuin turvotus ilmaantuu.

 • Kääri noin kymmenen jääkuutiota pyyhkeeseen. Voit myös jäädyttää astian, jossa on vettä, tai ottaa varsinaisen kylmäkääreen – tärkeää on se, että käytät tässä kylmää.
 • Laita kääre hellävaraisesti tulehtuneelle alueelle kasvojesi iholle.
 • Jotta voisit estää ihosi turpoamista, laita kääre kasvoillesi 15 minuutiksi kerrallaan. Anna sitten ihon levätä viiden minuutin verran.
 • Toista tätä hoitoa muutaman tunnin ajan päivän aikana.

Käytä kuumaa käärettä

Kuumuus auttaa myös vähentämään lihasten turvonneisuutta, mutta sen kanssa tulee olla varovainen siinä mielessä, että tulisi välttää liian kuuman välineen laittamista iholle.

Tämä tekniikka on tehokas ensimmäisen 24 tunnin jälkeen siitä, kun poistoleikkaus on tehty.

 • Valitse sopiva kuumuuden lähde, joka voi olla esimerkiksi astia, jonka olet täyttänyt lämpimällä vedellä (kohtalaisen lämpimällä).
 • Voit myös käyttää tähän tarkoitukseen silitysraudalla kuumentamiasi käsipyyhkeitä. Toinen vaihtoehto on kuumentaa vettä ja liottaa siinä pieniä pyyhkeitä lämpötilan ollessa korkea.
 • Testaa lämpötila kädelläsi, ja muista, että ideana on kuumentaa tulehtunutta aluetta ulkopuolelta, ei siis polttaa tai vahingoittaa ihoa.
 • Laita kääre paikoilleen turvonneelle alueelle ilman, että painat poskiasi.
 • Pidä se paikoillaan 20 minuutin ajan.
 • Ota kääre sitten pois, ja anna alueen olla ilman sitä 20 minuutin ajan.
 • Toista tätä hoitoa useamman kerran kahden päivän aikana.

Anna pään olla muun kehosi yläpuolella

Some figure

Leikkauksen merkittävyys voi olla hyvä asia eräällä tavalla. Mene sellaiseen asentoon, jossa pääsi on muun kehosi yläpuolella, jotta saisit liialliset turvotuksen aiheuttamat nesteet menemään takaisin verenkiertoon ja jotta voisit vähentää tulehtuneisuutta ikenissäsi.

 • Suositellaan, että nukutaan puoliksi istuen ensimmäisen kahden tai kolmen päivän ajan leikkauksen jälkeen.
 • Laita muutama tyyny pääsi alle, ja yritä maata mukavalla tavalla niin, että rentoutat muun kehosi.
 • Muista, että ei koskaan tulisi nukkua sillä puolella jolla haava on, sillä näin saat tulehduksen pahenemaan.

On tärkeää, että leikkauksen jälkeen lepäät ainakin kymmenen tunnin ajan seuraavan vuorokauden aikana.

Kamomillaa sisältävät teepussit

Kamomilla on yksi kaikkein käytetyimmistä yrteistä, mitä tulee tulehtuneisuuden tai kutinan hoitoon kotikonstein.

Se auttaa lisäksi vähentämään verenvuotoa ja tulehtuneisuutta, ja tämä koskee myös niitä, joilla on edessä viisaudenhampaan poistoleikkauksen seurauksien lievitys.

 • Me suosittelemme, että kuumennat muutaman teepussin.
 • Sitten kun ne ovat viilentyneet hiukan, mutta eivät kuitenkaan ole täysin menettäneet lämpöään, laita ne suuhusi. Pure sitten pusseja hiukan, jotta saat nesteen tulemaan ulos.
 • Tee tätä 15 minuutin ajan, ja sitten lepää vähintään puolen tunnin ajan, ennen kuin toistat tätä hoitoa.

Muista, että koskaan ei tule laittaa teepusseja suoraan haavalle. Vaihtoehtoisesti voit juoda hiukan kamomillateetä, joka voi olla joko kuumaa tai kylmää.

Muista suosituksia viisaudenhampaan poistoleikkauksen jälkeen

Some figure

 

 • Älä käytä suuvesiä, sillä monissa niistä on mukana voimakkaita aineksia, jotka tappavat suun bakteereja ja jotka voivat vahingoittaa haavaa.
 • Vältä kiinteän ruoan syöntiä. Varmista, että ruokasi on pehmeää, jotta voisit vähentää tulehtuneisuutta sekä estää sen pahenemista.
 • Yritä levätä niin paljon kuin sinun tarvitsee. On tärkeää, että otat leikkauksen jälkeen muutaman päivän lomaa työstä, koulusta tai kotitöiden hoitamisesta.
 • Lepo varmistaa, että voit pitää kehosi verenpaineen vakaana. Tämä vaikuttaa siihen, voivatko ikenesi parantua tehokkaasti.

Näin hoidat viisaudenhampaan poistoleikkauksen jättämää haavaa kunnolla ja varmistat, että ei synny ongelmia.

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.