Logo image
Logo image

Näin helpotat tinnitusta tehokkaasti kotona

3 minuuttia
Tinnitus on usein hyvin epämiellyttävä vaiva ja oireiden helpottamiseksi meidän on tiedettävä, missä vaiva alunperin syntyy.
Näin helpotat tinnitusta tehokkaasti kotona
Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Tinnitusta esiintyy sisäkorvassa ja se voi aiheuttaa pahimmillaan ongelmia tasapaino- ja kuuloaistissa. Monissa tapauksissa tinnitusta aiheuttavia syitä ei saada selville, koska vaiva on usein tilapäinen. Onneksi tinnituksen oireita voidaan hoitaa luonnollisesti myös kotona.

Mitä on tinnitus?

Tinnitus muistuttaa usein korvassa suhisevaa ääntä, joka alkaa ilmetä monen kuulossa täysin odottamatta. Tinnituksen aiheuttamat äänet on tosiasiassa oman kehon tuottamia simulaatioita, joiden alkuperä löytyy sisäkorvasta. Tinnitusta voi esiintyä useissa eri sisäkorvan osissa, joskus myös molemmissa korvissa samaan aikaan.

Tinnitusta esiintyy niin miehillä kuin naisilla iästä riippumatta. Tinnitus ei yleensä ole oire vakavammasta sairaudesta, vaikka lyhytaikaisesta tinnituksesta kärsii varsin moni aikuinen.

Jos korvien soiminen kuitenkin alkaa häiritsemään elämää, käänny lääkärisi puoleen, sillä tinnitus voi vaatia usein lisätutkimuksia.

Lue lisää: Puhdista korvat nopeasti ja turvallisesti: 9 vinkkiä

Mikä aiheuttaa tinnitusta?

Tinnituksen syntyyn voi johtaa useat eri syyt; se voi esimerkiksi johtua ylimääräisestä korvavahan kertymisestä korvakäytävään tai hyvin harvinaisissa tapauksissa korvien soimista voivat aiheuttaa myös hyvänlaatuiset kasvaimet.

Korvien jatkuva soiminen voi johtua myös kuulon altistamisesta liian koville äänille ja melulle. Kovat äänet eivät rajoitu pelkästään musiikin kuunteluun, vaan tinnitusta voi aiheuttaa myös missä tahansa muussa meluisassa ympäristössä oleskelu; esimerkiksi ilotulitukset tai lentokoneessa työskentely ilman asianmukaista kuuloaistin suojausta voivat johtaa tämän ikävän vaivan syntymiseen.

Myös monet sairaudet ympäri elimistöä voivat johtaa tinnituksen syntyyn. Näistä mainitsemisen arvoisia sairauksia ovat korkea verenpaine, kilpirauhasen vajaatoiminta ja sydämen rytmihäiriöt. 

Sykkivän tinnituksen tapauksessa alkuperä voi löytyä korvan elimien lähettyvillä olevista sairauksista. Näissä tapauksissa tinnituksen aiheuttamaa sykkivää suhinaa esiintyy useammin.

5 kotihoitoa tinnituksen helpottamiseen

Tinnitusta on mahdollista helpottaa tehokkaasti myös useilla kotihoidoilla, joiden sisältämät luonnolliset aineosat ovat sekä hellävaraisia korvalle että yksinkertaisia valmistaa ja käyttää.

1. Valkosipuli ja seesamiöljy

Some figure

Valkosipulin tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet auttavat sekä hoitamaan että ehkäisemään korvien alueen tulehduksia.

Tämä luontaishoidon käyttöohjeet ovat hyvin yksinkertaiset, sillä lääkettä lisätään tippoina suoraan korvaan.

Ainesosat

 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 rkl seesamiöljyä

Käyttöohjeet

 • Pilko valkosipulit niin pieniksi paloiksi kuin mahdollista ja paahda ne paistinpannulla yhdessä seesamiöljyn kanssa.
 • Anna seoksen jäähtyä kunnolla ja lisää sitten öljyä 2-3 tippaa kumpaankin korvaan.

2. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba -puun lehdet ovat yksi parhaimmista kotihoidoista tinnituksen oireiden helpottamiseen, sillä ginkgo biloban tulehduksia ehkäisevät ominaisuudet auttavat tehostamaan verenkiertoa, jolloin myös kuuloelimen toiminta parantuu.

Ainesosat

 • 3 ginkgo biloban lehteä
 • 250 ml vettä

Käyttöohjeet

 • Kuumenna vesi yhdessä ginkgo biloban lehtien kanssa keskilämmöllä veden kiehumispisteeseen saakka.
 • Poista kattila liedeltä, anna seoksen jäähtyä ja nauti juoma hiljalleen päivän aikana.

3. Sipuli

Sipulin antibioottiset ominaisuudet tekevät tästä ihmekasvista erinomaisen luontaishoidon korvakäytävän puhdistamiseen ja kuuloelimien infektioiden ehkäisyyn. Tinnituksen hoidossa sipulista valmistettavaa liuosta voidaan lisätä suoraan korvaan.

Ainesosat

 • 2 sipulia

Käyttöohjeet

 • Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Kuumenna sipuleita pannulla niin pitkään, että niiden sisältämä sipulineste irtoaa.
 • Lisää jäähtynyttä sipulinestettä 2-3 tippaa kumpaankin korvaan.
 • Kallista päätä tippojen lisäämisen jälkeen, jotta korviin kertynyt ylimääräinen korvavaha poistuu kunnolla.

4. Basilika

Some figure

Basilikan lehdet omaavat tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia ja siksi ne ovatkin erittäin toimiva luontaishoito tinnituksen aiheuttaman huminan lievittämiseen. Tehokkain keino tinnituksen hoitoon on basilikasta valmistettavan liuoksen lisääminen tippoina suoraan korvaan.

Ainesosat

 • 10 basilikan lehteä
 • 3 rkl vettä

Käyttöohjeet

 • Basilikasta saatavan nesteen irrottamiseksi jauha lehdet mahdollisimman pieneksi silpuksi.
 • Lisää lehdistä irronnut neste pannulle yhdessä veden kanssa ja kuumenna seosta niin pitkään, että seoksen väri alkaa kirkastua.
 • Anna seoksen jäähtyä ja lisää 2-3 tippaa kumpaankin korvaan.

Sinua voi myös kiinnostaa: 7 tulehdusta torjuvaa ruokaa

5. Puolanminttu

Puolanminttua käytetään laajalti tinnituksen hoitoon ja kiitos kuulunee sen lehtien sisältämille rentouttaville ja hermostuneisuutta vähentäville ominaisuuksille. Lehdistä saatava uute auttaa laskemaan korvakäytävän aktiivisuutta, jolloin myös siitä aiheutuvat epämiellyttävät äänet ja suhina korvassa helpottavat.

Ainesosat

 • 3 puolanmintun lehteä
 • 250 ml vettä

Käyttöohjeet

 • Keitä vesi kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon puolanmintun lehdet. Anna seoksen kiehua 10 minuutin ajan.
 • Poista kattila liedeltä ja anna jäähtyä kunnolla.
 • Lisää seosta 2-3 tippaa molempiin korviin.

Yllä mainittujen luontaishoitojen avulla onnistut lievittämään korvien ikävää suhinaa ja piippausta yksinkertaisesti, nopeasti ja mikä parasta, ilman kemiallisia komponentteja. Pyri myös samalla hoitamaan ja ehkäisemään tinnituksen mahdollisia aiheuttajia, oli kyseessä sitten korvatulehdus, korkea verenpaine tai meluisa ympäristö.

Vaikka tinnitus ei yleensä ole oire vakavammasta sairaudesta, suosittelemme sinua kääntymään aina oman lääkärisi puoleen ennen minkä tahansa koti- tai lääkehoidon aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Durai M, et al. (2017). A mixed-methods trial of broad band noise and nature sounds for tinnitus therapy: Group and individual responses modeled under the adaptation level theory of tinnitus.
 • Bayan L, et al. (2014). Garlic: A review of potential therapeutic effects.
 • Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.
 • Sierpina VS, et al. (2003). Ginkgo biloba.
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection treatment: Do alternative therapies work? en web 
 • Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.