Logo image
Logo image

6 vinkkiä korvavahan poistoon kotona

3 minuuttia
6 vinkkiä korvavahan poistoon kotona
Viimeisin päivitys: 26 syyskuuta, 2018

Korvavaha tai -vaikku on korvassa luonnollisesti esiintyvä aine, joka suojaa sisäkorvaa bakteereilta ja vierailta esineiltä ja organismeilta, jotka voivat vahingoittaa korvan herkkiä sisäosia. Korvakäytävän rauhaset erittävät vahaa, joka suojaa käytävän ihoa. Vaha kulkeutuu normaalisti korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuttuaan pois.

Jos korvavaikkua muodostuu normaalia enemmän tai korvakäytävän kuljetusmekanismi on heikentynyt, vaha alkaa kertyä korvakäytävään. Joskus vahaa kertyy suuria määriä, ja tämä voi aiheuttaa epämiellyttävän tunteen korvassa sekä ärsytystä, huimausta, kuulonmenetystä, kutinaa ja tukkoisen olon korvassa. Jos vahaa kertyy liikaa, voi korvat puhdistaa helposti kotikonstein.

Mistä korvavahan kertyminen johtuu?

 

Some figure

Ennen kuin keskitymme siihen miten korvavahaa voi poistaa kotona, on tärkeää ymmärtää, mistä liiallinen vahan kertyminen johtuu.

Korvavahan määrä voi joissain tapauksissa muuttua liialliseksi ja aiheuttaa ärsytystä ja tukoksia korvakäytävässä. Tukoksia syntyy etenkin silloin, kun käytetään vanupuikkoja korvien puhdistamiseen säännöllisesti. Vanupuikko työntää korvavahaa syvemmälle korvakäytävään ja johtaa vahan kertymiseen. Vanupuikkoa ei tulisi työntää pitkälle korvakäytävään.

Säännöllisesti korvatulppia tai korvaan asetettavia kuulokkeita käyttäville voi kertyä muita enemmän korvavahaa.

Mitä oireita liiallinen korvavahan määrä aiheuttaa?

 

Some figure

Jos korvaan kertyy liikaa vahaa, saatat kärsiä seuraavista oireista:

  • Kutina korvakäytävässä
  • Tunne siitä, että korvat ovat tukossa tai täynnä
  • Huimaus
  • Korvien soiminen
  • Nesteen valuminen korvakäytävästä
  • Kuulon heikentyminen
  • Korvasärky

Kotihoidot korvavahan poistoon

Estääksesi korvavahan liiallisen kertymisen on tärkeää puhdistaa korvat säännöllisesti. Puhdistus ehkäisee vahatulpan muodostumista. On hyvä välttää vanupuikkoja ja muita korvaan työnnettäviä esineitä – kokeile niiden sijaan alta löytyviä tehokkaita mutta hellävaraisia keinoja korvavahan poistoon.

Apteekista on saatavilla vahaa liuottavia tippoja, mutta vahaa poistavat hoidot valmistuvat helposti myös kotona.  Mikäli vahatulpan muodostuminen on säännöllistä, hoitoon kannattaa käyttää riittävän tihein väliajoin tippoja tai suihkeita jo ennen korvan tukkeutumista. Pelkkä vesi tai suolavesi ovat yhtä tehokkaita kuin muut vahaa liuottavat aineet. Jos korva vuotaa tai tiedossa on että tärykalvossa on reikä, vahaa liuottavia tippoja ei saa käyttää.

Suolaliuos

Suolaliuos on loistava vaihtoehto korvavaikun poistamiseen. Sekoita yksi teelusikallinen suolaa desilitraan vettä, ja anna suolan liueta veteen. Kasta sitten vanulappu nesteeseen, kallista päätä sivulle ja anna muutaman tipan pudota korvakäytävään. Pysyttele samassa asennossa muutaman minuutin ajan, jotta neste pääsee tunkeutumaan korvakäytävään ja pehmittämään vahaa. Kallista päätä sitten toiseen suuntaan ja paina korvalle pala paperia, johon korvasta ulos valuva neste imeytyy.

Parafiiniöljy

Yksi helpoimmista ja nopeimmista kotihoidoista korvavahan poistoon on parafiiniöljy, jota myydään monissa apteekeissa. Lämmitä kaksi tai kolme ruokalusikallista öljyä kynttilän liekin alla. Tiputa muutama tippa korvaan ja makaa paikoillasi muutaman minuutin ajan. Käytä sitten lämmintä vettä korvan huuhteluun. Toista hoito kolmena peräkkäisenä päivänä päästäksesi kokonaan eroon kertyneestä vahasta tai vahatulpasta.

Vetyperoksidi

Tee 50/50 -sekoitus vetyperoksidista ja vedestä. Muista käyttää laimennettua 3 % vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista haavojen puhdistukseen. Tiputa muutama pisara korvaan ja ravistele päätäsi hellästi, sillä tämä auttaa vetyperoksidin pääsyä korvakäytävään. Anna vetyperoksidin vaikuttaa muutaman minuutin ajan, kallista päätä toiselle puolelle ja anna nesteen valua korvasta ulos.

Glyseriini

 

Some figure

Glyseriini on luonnollinen aines, joka auttaa pehmittämään korvavahaa ja helpottaa sen poistamista. Glyseriiniä saa apteekeista. Käytä neljä tippaa korvaan kolme kertaa päivässä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Etikka ja alkoholi

Sekoita sama määrä etikkaa ja alkoholia pienessä kulhossa. Kasta vanulappu seokseen ja tiputa muutama pisara kumpaankin korvaan.

Oliiviöljy

Oliiviöljy on loistava aines, joka auttaa pehmittämään kovettunutta vahaa ja vauhdittaa sen poistumista. Tiputa kaksi tai kolme tippaa oliiviöljyä korvaan ennen nukkumaanmenoa ja yritä nukkua vastakkaisella puolella, niin että vaha pääsee liikkumaan poispäin korvakäytävässä. Toista hoito kolmena tai neljänä peräkkäisenä iltana.

Korvan äkillisen tukkeutumisen syy on tarpeen selvittää lääkärin vastaanotolla. Hoitoon on syytä hakeutua myös silloin, jos tukkeutumiseen liittyy huimausta, kipua tai vuotoa. Vahatulppa voidaan poistaa imulla, sondilla tai korvahuuhtelulla. Jos kyseessä on säännöllisesti toistuva vaiva, korvahuuhtelu lääkärin tai hoitajan suorittamana on tarpeen vain, mikäli omatoiminen korvan hoito ei syystä tai toisesta onnistu.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.