Logo image
Logo image

Näin valmistat valkosipuliöljyn kotona

3 minuuttia
Valkosipulin lukuisiin etuihin kuuluu siitä valmistettavan valkosipuliöljyn erinomainen lämmönsietokyky, eikä valkosipuli tällöin menetä makuaan taikka hyödyllisiä terveysvaikutuksiaan korkeissakaan lämpötiloissa.
Näin valmistat valkosipuliöljyn kotona
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Valkosipuliöljyn valmistaminen kotona voi kuulostaa aluksi työläältä ja turhalta sähläykseltä, mutta usko tai älä, näkemäsi vaiva tulee olemaan sen arvoinen! Vaikka valkosipulia ja sen voimakasta ja omalaatuista makua käytetään ruoan maustajana niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin keittiössä, harva tietää tarkalleen, miten paljon sekä sisäisiä että ulkoisia käyttötarkoituksia ja terveysominaisuuksia tämä sipulikasvi pitää sisällään.

Valkosipulin terveysvaikutukset

Sen lisäksi, että valkosipuli toimii erinomaisesti antamaan makua ruokaan kuin ruokaan, sen nauttiminen vahvistaa myös kehon luonnollista vastustuskykyä. Valkosipuli sisältää myös antifungaalisia ominaisuuksia, jotka hidastavat ja ehkäisevät sienitulehduksia.

Some figure

Valkosipulista voi olla tehokasta apua myös helposti vilustuville ihmisille, sillä sen luonnolliset antibioottiset vaikutukset parantavat vastustuskykyä ja voivat sekä ehkäistä että helpottaa virusperäisen nuhan oireita. Kokeile siis lisätä valkosipulin määrää ruokavaliossasi ennen seuraavan flunssakauden tuloa ja saatat huomata voinnissasi selkeän eron!

Kiitos valkosipulin monipuolisten ominaisuuksien, sitä on käytetty ja käytetään edelleen luontaishoitona monien sairauksien ja tulehdusten hoidossa. Valkosipuliöljyn valmistaminen on erinomainen tapa säilöä ja ylläpitää valkosipulin makua ja terveysominaisuuksia myös seuraavaa ruoanlaittokertaa varten, sillä öljyn muodossa valkosipulin ominaisuudet eivät vahingoitu taikka pilaannu nopeasti.

Jos kuitenkin kärsit gastriitista tai muista vatsa- ja ruoansulatushäiriöistä, suosittelemme sinua kääntymään asiantuntijan puoleen ennen valkosipuliöljyn käyttöönottoa.

Sinua voi myös kiinnostaa: Näin käytät valkosipulia kynsien vahvistamiseen

Valkosipuliöljyn käyttötarkoitukset

Some figure

Valkosipuliöljyn käyttö estetiikassa

Valkosipuliöljy on olennainen osa monia kotitekoisia valmisteita. Lisäksi valkosipuliöljy hoitaa luonnollisesti ja tehokkaasti alati vaatteilla tai kengillä peitettyjen alueiden pieniä sienitulehduksia sekä auringonvalon aiheuttamia kasvojen ihon pigmenttiläiskiä.

Lue myös: Valkosipuli-sitruunavoide suonikohjujen hoitoon

Valkosipulin käyttö kotihoidossa

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, valkosipulia voi käyttää myös lievien ja keskivaikeiden virusperäisten hengitystietulehdusten hoitoon.

Sekoitettuna tai laimennettuna, valkosipuliöljy helpottaa yskää ja flunssaa ilman negatiivisia sivuvaikutuksia tai monien lääkkeiden aiheuttamaa uneliaisuutta. Muista kuitenkin, että valkosipuliöljy on tarkoitettu helpottamaan lieviä tulehdustiloja ja tilanteen jatkuessa tai pahentuessa, sinun tulisikin kääntyä lääkärisi puoleen.

Valkosipuliöljyn käyttö lääkkeenä

Verenvuototaudista kärsivät voivat myös löytää helpotusta oireisiinsa nauttimalla muutaman tipan valkosipuliöljyä.

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä taas muistuttaa, että omatekoisten kotihoitojen eli tässä tapauksessa valkosipuliöljyn, ei tulisi koskaan korvata lääkärin antamia ohjeita ja hoitoja sairauksiin.

Tutustu myös: Valkosipulin veren hyytymistä estävät ja terveyttä edistävät ominaisuudet

Miten valmistaa valkosipuliöljy kotona?

Nyt kun kaikki valkosipulin terveyttä edistävät vaikutukset ovat tulleet sinullekin tutuksi, voit oppia seuraavan ohjeen mukaisesti valmistamaan valkosipuliöljyn myös kotona. Voit hyödyntää valkosipuliöljyä sekä ruoanlaitossa että halutessasi kaikilla yllä mainituilla tavoilla.

Some figure

Ainekset

  • 6 kokonaista valkosipulia
  • 500 ml oliiviöljyä
  • 100 ml tuoretta sitruunamehua
  • 750-1000 ml vetoinen tyhjä lasipullo öljyn säilöntää varten

Lue myös: Kuinka kasvatat valkosipulia itse

Valmistus

  1. Puhdista valkosipulit huolellisesti runsaalla vedellä ja jätä ne likoamaan sekoittamatta välissä noin 20 minuutin ajaksi.
  2. Liottamisen jälkeen poista valkosipuleista kuoret kokonaan. Aseta kuoritut valkosipulinkynnet pellille ja lämmitä uuni 180 asteeseen.
  3. Paista valkosipulinkynsiä uunissa 15 minuutin ajan ja aseta ne paiston jälkeen jäähtymään. Älä sammuta vielä uunia.
  4. Kaada sitruunamehu sekoittamista varten varattuun uuninkestävään kulhoon ja lisää joukkoon valkosipulit. Sitruunan tarkoituksena on neutralisoida valkosipulin voimakasta tuoksua.
  5. Kaada sekaan oliiviöljy ja sekoita seos varovaisesti tasaiseksi.
  6. Kypsennä seosta uunissa 180 asteessa 5 minuutin ajan.
  7. Anna seoksen jäähtyä kunnolla ja laita seos sitten öljylle varattuun lasipulloon.

Kuten voit nähdä, valkosipuliöljyn valmistaminen ei olekaan niin työlästä ja sekasortoista, kuin aluksi se voi siltä vaikuttaa! Valmis valkosipuliöljy antaa sekä makua ruokaan kuin ruokaan että toimii yllä mainituin tavoin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden parantamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
  • Morales-González JA, Madrigal-Bujaidar E, Sánchez-Gutiérrez M, et al. Garlic (Allium sativum L.): A Brief Review of Its Antigenotoxic Effects. Foods. 2019;8(8):343. Published 2019 Aug 13. doi:10.3390/foods8080343
  • Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
  • Rana, S. V., Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, S. K., & Ola, R. P. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1017/S0954422410000338
  • Amagase, H., Petesch, B. L., Matsuura, H., Kasuga, S., & Itakura, Y. (2001). Intake of Garlic and Its Bioactive Components. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/131.3.955s

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.