Myytit ja totuudet gastriittiin sopivasta ruokavaliosta

Olet varmasti kuullut puhuttavan gastriitista ja siihen liittyvistä ruokavaliosuosituksista. Kaikki kuulemasi ei ole totta. Täällä kerromme, mitä tieteellä on sanottavaa.
Myytit ja totuudet gastriittiin sopivasta ruokavaliosta
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 10 kesäkuuta, 2023

Gastriitti on mahalaukun limakalvojen tulehdussairaus, joka voi olla krooninen tai akuutti. Gastriittiin sopivasta sekä sopimattomasta ruokavaliosta on olemassa monia lähteitä ja mielipiteitä. Jatka lukemista, sillä kerromme mikä on totta ja mikä ei.

Gastriitti aiheuttaa usein tiettyjä oireita, kuten seuraavia:

 • Kipu ja epämukavuus ylävatsassa
 • Täysi olo aterioiden aikana ja niiden jälkeen
 • Turvotus
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Ruokahaluttomuus

Koska tila on niin yleinen, ihmisillä on usein ennakkokäsityksiä tästä sairaudesta.

Myyttejä ja totuuksia gastriitista

Populaarikulttuurissa puhutaan paljon gastriitista, mutta kaikki kuulemasi ei ole totta.

Myytti 1: Gastriitti on tartuntatauti

Tämä on väärin. Tämä sairaus voi johtua monista tekijöistä, mutta yksi tärkeimmistä on bakteeri nimeltä Helicobacter pylori. Se on vastuussa jopa 90 prosentista tapauksista.

H. pylori -bakteerit ovat yleisiä kehitysmaissa. Se voi elää elimistössä aiheuttamatta oireita, mutta se pystyy myös edistämään haavaumien, mahasyövän ja gastriitin kehittymistä.

Gastriittia pidetään usein infektiona, mutta se voi itse asiassa olla infektion seuraus. Infektio on taudinaiheuttajien tunkeutumista ja lisääntymistä elimistössä. Tässä tapauksessa infektio on H. pylori ja siitä johtuva tulehdus on gastriitti.

Myyttejä gastriittiin sopivasta ruokavaliosta.
90 %:ssa gastriittitapauksia vastuussa olevat bakteerit ovat tartuttaneet henkilön jo lapsena.

Myytti 2: Sitrushedelmien syöminen aiheuttaa gastriittia

Ei pidä paikkaansa. Sitrushedelmät ovat happamia, mutta niillä ei ole kykyä aiheuttaa sinällään gastriittia. Se, mitä ne voivat aiheuttaa, on mahalaukun refluksi.

Ruokatorven refluksitauti tarkoittaa sitä, että suolahaposta, pepsiinistä ja sappisuoloista koostuva mahansisältö nousee ylös ruokatorveen ja aiheuttaa vaurioita ja epämukavuutta. Sitrushedelmät aiheuttavat refluksitautia alentamalla mahalaukun pH:ta ja stimuloimalla nesteen liikettä.

Myytti 3: Paastoaminen ja nälkä aiheuttaa gastriittia

Tämä on tietyllä tapaa mahdollista. Jos henkilö paastoaa ja on nälässä usein, mahanesteet joutuvat suoraan kosketuksiin tyhjän mahan kanssa, mikä lisää limakalvojen ärsytystä.

Käytös, joka voi pahentaa tilaa, on syödä isoja annoksia, ja sitten olla pitkään syömättä mitään. Klassinen suositus on syödä 5 pientä ateriaa päivässä tämän välttämiseksi.

Myytti 4: Kipulääkkeet ja antibiootit parantavat gastriitin

Väärin. Kipulääkkeet tai antibiootit eivät voi parantaa gastriittia tai lievittää sitä.

Kipulääkkeitä käytetään kipuun. Antibiootteja taas käytetään bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon. Antibiootteja määrätään vain, jos gastriitti johtuu Helicobacter pylori -infektiosta.

Lääke, jota suositellaan gastriitin hoitoon, on antasidit. Ne eivät kuitenkaan pysty parantamaan, vaan ainoastaan lievittämään oireita lyhyeksi ajaksi. Gastriittiin määrätään protonipumpun estäjiä, jotka vaikuttavat vähentämällä mahanesteen eritystä.

Suosituksia gastriittiin sopivasta ruokavaliosta

Gastriittia sairastaville on olemassa sopiva ruokavalio. Alla on joitakin ravitsemussuosituksia.

Periaatteessa gastriitti vaatii hellävaraista, limakalvoja säästävää ruokavaliota. Ruoka pureskellaan hitaasti ja syödään istuen ilmavaivojen välttämiseksi. Sekä ruoan että juomien lämpötilan tulisi olla haalea.

Mitä nesteisiin tulee, niitä on nautittava pieninä kulauksina ja vain pieniä määriä aterioiden yhteydessä. Kahvin, teen, alkoholin ja hiilihappopitoisten juomien kaltaisia juomia tulisi välttää.

Tupakkaa, rasvaisia ja mausteisia ruokia, kuten pippuria, sinappia ja etikkaa, tulisi myös välttää.

Suositeltavat elintarvikkeet

Ennen kuin puhutaan elintarvikkeista, joita tulisi syödä, tehdään selväksi ruoan valmistustavat.

Ruoan valmistuksen tulisi olla yksinkertaista, kuten grillaus, uunissa tai pannulla paistaminen tai keittäminen. Seuraavia voidaan syödä:

 • Pasta
 • Riisi
 • Peruna
 • Valkoinen leipä
 • Kypsennetyt kasvikset ilman kuorta
 • Hedelmät, jotka on keitetty soseeksi

Proteiinien osalta suositellaan seuraavia:

Kypsennettyjen kasvisten yhdistäminen johonkin valkoiseen tai vähärasvaiseen lihaan on sopiva lounas- tai päivällisvaihtoehto gastriitista kärsiville.

Kohtuullisesti syötävät elintarvikkeet

Seuraavia elintarvikkeita voi syödä, mutta kohtuudella:

 • Leikkeleet
 • Raa’at vihannekset
 • Suklaa ja leivonnaiset
 • Runsaasti kuitua sisältävät tuotteet
 • Kuorelliset ja raa’at hedelmät
 • Täysmaito, kerma ja voi

Syö hyvin ja voi hyvin

Tämän tyyppisen ruokavalion ideana on saada olo tuntumaan paremmaksi päivittäin. Lääkärin kanssa täytyy jutella ruokavaliosta.

Jos kärsit gastriitista tai sinulla on siihen viittaavia oireita, suosittelemme, että käyt gastroenterologin vastaanotolla, äläkä kuuntele sairauteen liittyviä myyttejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.