Logo image
Logo image

Veren oksentaminen: mikä sen voi aiheuttaa?

3 minuuttia
Veren oksentamiseen on monia syitä. Jos näin tapahtuu, ole tarkkana muiden oireiden varalta, koska se voi vaatia välitöntä huomiota.
Veren oksentaminen: mikä sen voi aiheuttaa?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2023

Veren oksentaminen tuntuu ja näyttää hälyttävältä, mutta se ei aina ole merkki jostain vakavasta. Tätä oiretta, jonka tekninen nimi on haematemesis, voidaan kuvailla veren regurgitaationa, johon on joskus sekoittunut mahalaukun sisältöä.

Vakavimmissa tapauksissa veren oksentaminen on merkki verenvuodosta ylemmässä ruoansulatuskanavassa. Tähän kuuluvat suu, ruokatorvi, vatsa ja ylempi ohutsuoli. Joskus oire kuitenkin ilmenee siksi, koska verta on nielty muun muassa nenäverenvuodon jälkeen tai voimakkaan yskän seurauksena.

Veren oksentamista pidetään hälytysmerkkinä erityisesti silloin, kun verta on paljon ja jos siihen liittyy huimausta seisomaan noustessa tai hengitysvaikeuksia. Näissä tapauksissa kyseessä on lääketieteellinen hätätilanne.

Mikä aiheuttaa veren oksentamista?

Some figure

Veren oksentamiseen on monia syitä. Joskus veri ei oikeastaan tule vatsasta, vaan hampaista, kurkusta tai suusta. Myös silloin, kun verta jostain syystä niellään, se voi tulla ylös.

Tämä oire ilmenee myös, kun niellään vieraita esineitä tai ruokatorven ärsytyksen tai repeämän seurauksena. Tämä voi ilmetä voimakkaan yskän tai kroonisen oksentelun jälkeen. Muita mahdollisia syitä ovat mm:

 • Haavauma ruokatorvessa, mahassa tai ohutsuolen ensimmäisessä osassa
 • Mahalaukun limakalvon tulehdus eli gastriitti
 • Hyytymishäiriöt
 • Haimatulehdus
 • Aspiriinin haittavaikutukset tai ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden haittavaikutukset
 • Kirroosi tai alkoholihepatiitti
 • Suun, nielun, ruokatorven tai mahalaukun kasvaimet
 • Ruokatorven tai haiman syöpä

Mitä muita oireita voi esiintyä?

Veren oksentamiseen liittyy yleensä muita oireita, kuten pahoinvointia, huonovointisuutta ja vatsakipua. Samanaikainen mahan sisällön oksentaminen on myös mahdollista.

Joskus ilmaantuu muita oireita, joita pidetään lääketieteellisen hätätilanteen indikaattoreina. Niistä U.S. National Library of Medicine toteaa seuraavat:

 • Huimaus
 • Sekavuus
 • Pyörtyminen
 • Voimakas vatsakipu
 • Näön hämärtyminen
 • Lisääntynyt sydämen syke
 • Kylmä tai kostea iho
 • Muutokset hengityksessä
 • Veren oksentaminen loukkaantumisen jälkeen

Saatat olla myös kiinnostunut: Luonnolliset keinot gastriitin lievitykseen

Miten se diagnosoidaan?

Koska veren oksentamista voi esiintyä monista syistä, diagnoosi voi vaatia useita testejä. Tavallisimmin se alkaa fyysisellä tutkimuksella ja potilaan haastattelulla.

Jos lääkäri katsoo sen aiheelliseksi, hän pyytää yhtä tai useampaa kuvantamistutkimusta ruoansulatuskanavan tilan tarkastamiseksi. Näin tehdään esimerkiksi seuraavat testit:

 • Endoskopia
 • Röntgenkuvaus
 • Ultraäänitutkimus
 • Magneettikuvaus
 • Tietokonetomografia

Lisäksi on tavallista, että tehdään verikoe eli täydellinen verenkuva, sillä sen avulla voidaan selvittää, kuinka paljon verta on menetetty. Tämän perusteella voidaan tehdä muita kokeita. Joissakin tapauksissa tehdään biopsia.

Tutustu tarkemmin täällä: Mitä oksennuksen väri voi kertoa terveydestä?

Veren oksentaminen: mitä hoitoja on olemassa?

Jos oksentelu on ollut hyvin runsasta, verensiirto ja nesteiden antaminen elimistön nesteyttämiseksi voi olla tarpeen. Molemmat toimenpiteet tehdään suonensisäisesti.

Yleisimmin lääkäri määrää joitakin lääkkeitä oksentelun lopettamiseksi, mahahapon vähentämiseksi tai mahdollisen haavauman hoitamiseksi. Jos epäillään vakavampaa sairautta, tapaus ohjataan todennäköisesti erikoislääkärin hoitoon.

Vakavimmissa tapauksissa veren oksentaminen on merkki verta vuotavasta haavaumasta, ruoansulatuskanavan vammasta tai mahalaukun tai suolen puhkeamisesta. Jos näin on, seuraava hoito on yleensä hätäleikkaus.

Suositukset ja ennaltaehkäisy

Some figure
Terveellinen ruokavalio auttaa ehkäisemään esimerkiksi haavaumia ja muita ongelmia, jotka voivat johtaa veren oksentamiseen.

Paras tapa välttää veren oksentaminen on huolehtia ruoansulatuskanavan terveydestä. Tämä onnistuu oikealla ruokavaliolla ja terveellisillä tavoilla. Jotkin elintarvikkeet lisäävät mahalaukun happamuutta ja synnyttävät suuremman gastriitin ja muiden ongelmien riskin.

Ruokia, joita tulisi nauttia kohtuudella, ovat muun muassa mausteiset ruoat sekä kaikki, mikä sisältää kofeiinia. Mukaan luetaan kofeiinitonkin kahvi ja suklaa. Toisaalta on hyvä rajoittaa myös punaisen lihan, eläinrasvojen ja valkoisten leipomotuotteiden saantia.

Alkoholi on yksi niistä aineista, joilla on suurin potentiaali ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Liiallinen ja pitkäaikainen kulutus voi aiheuttaa vakavia vaurioita vatsalle ja suolistolle. Myös tupakka ärsyttää, samoin kuin muun muassa aspiriini ja ibuprofeeni.

Yleisestä terveydentilasta huolehtiminen veren oksentamisen ehkäisemiseksi

Stressi on yksi tekijä, joka voi vaikuttaa ruoansulatuskanavan hyvään terveyteen. Parasta on etsiä mekanismeja sen hallitsemiseksi. Yksi parhaista keinoista on säännöllinen liikunta, joka suojaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

On tärkeää soveltaa hyvää elintarvikehygieniaa bakteerien, virusten ja loisten aiheuttamien infektioiden ehkäisemiseksi. Sinun tulisi syödä hitaasti, pureskella ruoka hyvin ja pitää mielesi rauhallisena. Probioottien nauttiminen on erittäin suositeltavaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hyvän ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää huolehtia yleisestä terveydentilasta nauttimalla tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, harrastamalla säännöllistä liikuntaa ja välttämällä haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa vaurioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.