Logo image
Logo image

Mistä nenäverenvuoto johtuu? 9 tärkeintä syytä

3 minuuttia
Nenäverenvuoto on aihe huoleen vain silloin, kun se on hyvin runsasta ja tapahtuu toistuvasti. Useimmissa tapauksissa sitä voi kuitenkin hoitaa kotona.
Mistä nenäverenvuoto johtuu? 9 tärkeintä syytä
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Valtaosassa tapauksia nenäverenvuoto ei liity millään tavalla vakavaan sairauteen. Se ei tästä huolimatta ole kevyesti otettava oire; se saattaa olla ongelma toistuessaan usein tai ollessaan hyvin voimakasta. Tässä artikkelissa kerromme, mistä nenäverenvuoto johtuu.

Useimmat ihmiset ovat poteneet nenäverenvuotoa ainakin kerran elämänsä aikana. Itse asiassa lähes jokainen tietää varmasti jonkinlaisia kotikonsteja, joilla vuodon saa loppumaan. Joka tapauksessa on aina hyvä tietää mahdollisia syitä siihen, mistä nenäverenvuoto johtuu. Useimmiten vuoto ei ole aihe huoleen.

Nenäverenvuoto vaatii lääkärikäyntiä vain ollessaan toistuvaa.

Nenäverenvuoto on yleinen ongelma

Arviot osoittavat, että ainakin 60 % väestöstä on potenut nenäverenvuotoa jossain vaiheessa elämäänsä. Nenäonteloissa on paljon verisuonia, joista useimmat ovat suhteellisen pinnallisia. Noin 95 % nenäverenvuodoista tapahtuu sierainten lähialueella, ja siihen viitataan nimellä anteriorinen epistaksis.

Nenän syvimmästä osasta lähtöisin oleva verenvuoto on nimeltään posteriorinen epistaksis. Näissä tapauksissa verta menetetään usein enemmän, joten verenvuotoa on vaikeampi saada hallintaan. Tällainen verenvuoto vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.

Nenäverenvuodot ovat yleisempiä alle 10-vuotiailla lapsilla ja yli 45-vuotiailla aikuisilla, mutta nenä voi vuotaa verta missä iässä tahansa. Pääasialliset syyt nenäverenvuotoihin ovat seuraavat.

Mistä nenäverenvuoto johtuu?

1. Kuivuus

Monissa tapauksissa nenäverenvuoto johtuu kosteuden puutteesta nenän limakalvoilla. Tämän kuivuuden seurauksena nenä vuotaa herkästi verta. Ongelma syntyy siitä, kun henkilö ei hengitä nenän kautta ja pidä sitä puhtaana. Se voi olla seurausta myös viruksista tai allergioista. Joka tapauksessa se ei ole vakavaa.

Some figure
Nenäverenvuoto voi olla seurausta nenän liiallisesta kuivuudesta.

2. Vierasesineet voivat johtaa nenäverenvuotoon

On melko tavallista, että pienet lapset työntävät esineitä nenäänsä (tai vaikka sormiaan) ilman että vanhemmat tai huoltajat sitä edes huomaavat. Tämä voi aiheuttaa verenvuotoa nenästä, johon liittyy muutaman päivän päästä myös mätää, pahaa hajua ja hengitysvaikeuksia. Nämä tapaukset vaativat lääkärinhoitoa.

3. Allerginen nuha

Allergiseen nuhaan ei aina liity nenäverenvuotoa, mutta tämä oire on läsnä monissa tapauksissa. Tällainen nenäverenvuoto on spontaania ja tapahtuu tavallisesti yöaikaan. Siitä ei tarvitse varsinaisesti huolestua, mutta on silti hyvä kääntyä lääkärin puoleen, joka voi antaa neuvoja allergian hillintään.

Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Osaatko lopettaa nenäverenvuodon?

4. Vammat voivat aiheuttaa nenäverenvuotoa

Vammat ovat kaikkein yleisin nenäverenvuotojen syy. Nenä saattaa alkaa vuotaa, jos nenään kohdistuu isku, nenää kaivaa tai nenän niistää liian voimakkaasti. Tällaisen nenäverenvuodon pysäyttämiseen riittävät yleensä kotikonstit.

Myöskin vakavammat nenäonteloon – tai kalloon – kohdistuvat iskut saattavat johtaa nenäverenvuotoon, mutta tämä vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.

5. Kuiva ympäristö

Toisinaan ympäristö on liian kuiva, pääosin lämmityksen tai ilmastoinnin takia. Tämä kuivattaa nenän limakalvoja, jolloin mikä tahansa pieni vaurio voi johtaa nenäverenvuotoon. Tähän auttavat kotikonstit.

Some figure
Nenäverenvuoto voi johtua ympäristön olosuhteista, kuten altistumisesta lämmitykselle tai ilmastoinnille.

6. Tietyt aineet

Jotkut aineet, kuten verenohennuslääkkeet ja hyytymistä estävät lääkkeet, altistavat nenäverenvuodoille. Samoin liiallinen tukkoisuutta avaavien aineiden käyttö voi aiheuttaa verenvuotoa nenästä.

7. Von Willebrandin tauti

Tämä on vakava sairaus, joka on jokseenkin samankaltainen kuin hemofilia eli verenvuototauti. Kyseessä on geneettinen ongelma, joka aiheuttaa ongelmia veren hyytymisessä. Tiheään toistuvat ja runsaat nenäverenvuodot saattavatkin olla oire tästä sairaudesta. Tällainen verenvuoto on syy mennä lääkäriin.

Tutustu myös tähän artikkeliin: Nenäverenvuoto: mitä silloin tulee tehdä?

8. Muutkin sairaudet voivat aiheuttaa nenäverenvuotoa

Runsaiden ja toistuvien nenäverenvuotojen taustalla voi olla myös muita vakavia sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi leukemia, pahanlaatuiset kasvaimet ja tietyt maksasairaudet. Mene lääkäriin, jos verenvuoto on toistuvaa ja voimakasta.

9. Mistä muista syistä nenäverenvuoto johtuu?

Joskus hyvänlaatuinen kasvain painaa nenän verisuonia ja aiheuttaa verenvuotoa. Samoin muutokset ilmanpaineessa tai korkeudessa voivat johtaa nenäverenvuotoon. Näin tapahtuu pääosin matkustettaessa lentokoneella tai kiivettäessä ylös hyvin korkealle vuorelle.

Lyhyesti, useimmiten nenäverenvuodon ei pitäisi olla syy huoleen. On kuitenkin tärkeää keskustella siitä lääkärin kanssa, erityisesti jos sitä tapahtuu usein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
  • Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
  • Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
  • Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.