Nenäverenvuoto: mitä silloin tulee tehdä?

Olet ehkä ollut seuraavassa tilanteessa kerran jos toisenkin elämäsi aikana: nenästäsi alkaa yhtäkkiä valua verta. Miksi näin tapahtuu? Mikä nenäverenvuodon aiheuttaa? Tässä artikkelissa annamme vastaukset näihin sekä muutamiin muihin kysymyksiin koskien nenäverenvuotoa.

Miksi nenästä tulee joskus verta?

Jos nenästäsi tulee silloin tällöin verta, ei se ole mikään vakavasta ongelmasta kertova tai pelottava asia. Tämä ilmiö on melkoisen yleinen niin aikuisilla kuin lapsillakin. Nenässäsi sijaitsee useita erittäin pieniä verisuonia, ja ne saattavat rikkoontua muun muassa lämpötilamuutosten tai vilustumisen seurauksena.

Ilma, joka nenäsi kautta kulkee, saattaa samalla kuivattaa nenäsi sisäpuolta, ja se saattaa ärsyttää nenän sisäseinämien kalvoja, joihin muodostuu joskus rupia. Nämä ruvet saattavat myös revetä ja aiheuttaa verenvuotoa nenässä. Johtuen siitä, että lämpötila on tärkeä tekijä tällaisten repeämien syntymisessä, on yleisempää, että nenäverenvuoto tapahtuu talvella kuin muina vuodenaikoina.

Suurin osa nenäverenvuodoista syntyy nenän väliseinän etuosassa. Ne tapahtuvat vain harvoin nenän syvemmissä osissa. Vaikka onkin totta, että jälkimmäisiä verenvuotoja on vaikeampi kontrolloida kuin nenän etuosan vuotoja, ei sinun tulisi huolestua kummassakaan tapauksessa. Kumpikaan näistä verenvuototyypeistä ei yleisesti ottaen ole missään nimessä kuolemanvakava. Listaamme seuraavaksi pääsyyt nenäverenvuotoon:

 • nenän ärtyminen johtuen allergioista tai flunssasta
 • erittäin kylmä tai kuiva ilma
 • nenän niistäminen hyvin kovaa tai sen kaivaminen
 • mikä tahansa vamma tai poikkeama nenän väliseinässä
 • kemikaalituotteet
 • korkea verenpaine
 • äärimmäisissä tapauksissa nenän verenvuoto voi myös johtua kasvaimista

Mitä minun tulisi tehdä, jos nenästäni alkaa vuotaa verta?

Ihan ensimmäinen asia, joka tulisi tehdä sinun itsesi tai jonkun muun saadessa nenäverenvuodon, on pysyä rauhallisena. Tämä on tärkeää esityisesti silloin, kun on kyse lapsesta – rauhoittele siis häntä ja kerro, että asiassa ei ole mitään vakavaa eikä tilanne myöskään tule kestämään kauaa. Lisäksi sinun tulisi pitää mielessä tiettyjä ohjeita:

 • Ensimmäiseksi henkilön tulisi istuutua alas ja etukumaraan. Miksi näin? Siksi, että tässä asennossa pystyt estämään veren nielemisen. Hengitä kokonaan suun kautta.
 • Seuraavaksi henkilön tulee edelleen istuen puristaa nenäänsä hellävaraisesti, mutta ei kuitenkaan nenän väliseinää, vaan nenän pehmeää kohtaa. Puristus tulee tehdä peukaloa ja etusormea käyttäen niin, että nenän ontelot pysyvät kiinni. Kahden minuutin kuluttua tulee päästää irti nenästä, ja sitten sitä tulee taas puristaa ja päästää irti uudelleen, jotta voidaan nähdä onko verenvuoto jo lakannut. Hengitä edelleen kokoajan suusi kautta.
 • Muista olla koko ajan etukumarassa asennossa, jotta et nielisi verta.
 • Viiden minuutin välein tulisi tarkistaa, tuleeko nenästä edelleen verta.
 • Jos vuoto ei lakkaa, tulisi nenälle laittaa kylmä puristeside tai vaikka hieman jäätä muutamaksi sekunniksi, jotta verenvuoto saadaan lakkaamaan.
 • Ihmisillä on tapana peittää nenä sideharsolla tai vanulla, mikä on täysin sopivaa, mutta on tärkeää, että vanu ei aivan täysin peitä nenää. Laita siis vain pieni määrä vanua tai harsoa, jotta et tuki täysin nenäsi sisäpuolta.
 • Toinen asia, joka olisi hyvä pitää mielessä on se, että ei ole suositeltavaa käydä makuulle silloin, kun nenästä tulee verta. Joskus tästä saattaa olla harhaluuloja, ja useat ihmiset luulevat, että on hyvä laittaa vuodosta kärsivä makaamaan sohvalle tai maahan. Tämä ei siis ole hyvä idea, sillä kuten jo mainitsimme, jos et ole etukumarassa asennossa, saatat vahingossa nielaista omaa vertasi.
 • Yksi vinkki, joka tulee myös pitää mielessä on seuraava: vältä nenän kautta hengittämistä tai niistämistä verenvuotoa seuraavina muutamina tunteina. Jos et ole varovainen, saatat saada aikaiseksi verenvuodon uudelleen.
 • Jos sinusta näyttää siltä, että verenvuoto ei kerta kaikkiaan lakkaa, tulisi sinun käydä lääkärissä, jotta vuoto voidaan lopettaa. On yleistä, että tällöin lääkäri laittaa nenään suihketta, joka saa pienet verisuonet sulkeutumaan. Näin verenvuoto saadaan vihdoin lakkaamaan.

Milloin tulisi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen?

Seuraavissa tilanteissa sinun tulisi käydä terveyskeskuksessa nenäverenvuodon yhteydessä:

 • Vuoto ei lakkaa 20 minuutin kuluttua sen alkamisesta.
 • Saat nenäverenvuodon sen jälkeen kun päähäsi on jostakin syystä tullut isku. Tämä saattaa viitata johonkin vakavaan päätä koskevaan vammaan.
 • Jos saat iskun nenääsi ja sen lisäksi, että siitä vuotaa verta, nenäsi on epämuodostuneen näköinen. Tällöin on mahdollista, että olet saanut nenäsi väliseinään vamman, joka on erittäin kivulias ongelma.

Sinun tulisi myös pitää mielessä seuraavat seikat liittyen nenän verenvuotoon:

Onko sinulla usein tällaisia verenvuotoja? Tapahtuuko niitä kerran tai useammin viikossa? Jos olet sitä mieltä, että nenäsi verenvuodot eivät johtu pelkästään vilustumisesta tai lämpötilan muutoksista, tulisi sinun käydä lääkärin luona varmistamassa, että kyseessä ei ole mikään vakavampi syy.