Logo image
Logo image

Sallitut ja kielletyt ruoat mahakatarrista tai mahahaavasta kärsittäessä

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, mitä mahakatarrin ja mahahaavan aikana voi syödä ja mitä ei, jotta vaiva ei pahene.
Sallitut ja kielletyt ruoat mahakatarrista tai mahahaavasta kärsittäessä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mahakatarri ja mahahaava ovat kumpikin ruoansulatuskanavaan vaikuttavia vaivoja, jotka voivat heikentää hyvinvointia merkittävästi. Vaikka joskus niiden hoidossa onkin turvauduttava lääkkeisiin, myös ruokavalioon tehtyjen muutosten avulla on mahdollista lievittää oireita ja pärjätä kyseisten vaivojen kanssa. Onkin oleellista tietää, mitkä ovat sallitut ja kielletyt ruoat mahakatarrista tai mahahaavasta kärsittäessä.

Ensin on syytä huomauttaa, että monet ruoansulatuskanavan häiriöt johtuvat pitkään jatkuneista huonoista elämäntavoista. Esimerkiksi alkoholinkäyttö ja tupakanpoltto voivat kasvattaa mahakatarrin riskiä suuresti, kuten myös lihavuus.

Sallitut ruoat mahakatarrista tai mahahaavasta kärsittäessä

Mahakatarria ja mahahaavaa hoidettaessa tulisi turvautua tuoreisiin ruoka-aineisiin perustuvaan ruokavalioon, jossa suolan määrää säädellään. Potilaan tulee syödä tulehdusta torjuvia ravintoaineita, jotta kudokset paranevat vähitellen ja oireet vähenevät.

On tärkeää sisällyttää ruokavalioon seuraavia ruokia:

 • Hedelmät: Omenat, päärynät ja banaanit ovat suositeltavia. Niistä saa prebioottista kuitua, jonka on osoitettu parantavan mikrobiotan terveyttä ja vaikuttavan positiivisella tavalla ruoansulatukseen. Suoliston mikro-organismien monimuotoisuus ehkäisee monia sairauksia.
 • Vihannekset: Ruokavaliossa tulisi olla kesäkurpitsaa, munakoisoa, pinaattia ja porkkanoita. Niitä suositellaan syömään kypsennettyinä, erityisesti kivun ollessa voimakkaampaa, sillä se helpottaa ruoansulatusta.
 • Liha: Sopivimpia ovat kana ja kalkkuna, sillä niissä on vain vähän rasvaa. Tämä nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä. Myös kala ja merenelävät saattavat olla suositeltavia. Proteiinin saanti on ratkaisevan tärkeää vaurioituneen kudoksen korjaamiseksi, kuten kerrotaan Journal of the American Medical Directors Association –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
 • Maitotuotteet: Kaikki eivät siedä maitotuotteita samaan tapaan, mutta tässä tapauksessa paras vaihtoehto ovat hapatetut maitotuotteet. Niissä on probiootteja, jotka voivat auttaa pitämään sisäisen tulehduksen kurissa. Varo rasvaisia maitotuotteita kivun aikana.
Some figure
Monet mahaavasta kärsivät ihmiset sanovat, että lasillinen maitoa rauhoittaa heillä oireita.

C-vitamiinin tehtävä

C-vitamiini on tärkeä ravintoaine näiden ruoansulatuskanavan ongelmien hoidossa johtuen sen kyvystä stimuloida kollageenisynteesiä. Kollageeni on elimistön kaikkein runsain proteiini, jota on kaikissa kudoksissa. Useimmilla C-vitamiinia sisältävillä ruoilla on kuitenkin ärsytystä aiheuttava kyky tai ne ovat hyvin happamia.

Tästä syystä voi olla kannattavaa turvautua C-vitamiinilisään. Tämä auttaa mahalaukun haavaumia paranemaan ja sen sisäistä tilaa normalisoitumaan.

Lue lisää mahakatarrista täältä: Mahakatarri kuriin: 3 tärkeää muutosta elintapoihin

Kielletyt ruoat mahakatarrista tai mahahaavasta kärsittäessä

Joitakin ruokia ja juomia tulee välttää kokonaan mahakatarrin ja mahahaavan oireiden vähentämiseksi. Valtaosaa niistä ei suositella muutenkaan juuri missään ruokavalio-ohjeistuksissa, sillä niistä ei saa mitään laadukkaita ravintoaineita. Tässä ovat kielletyt ruoat mahakatarrista tai mahahaavasta kärsittäessä:

 • Alkoholi: Alkoholi on myrkky pieninäkin määrinä. Se lisää tulehdusta sekä monien kroonisten ja monitekijäisten sairauksien esiintyvyyttä. Tämä osoitetaan Drug Metabolism Reviews -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
 • Mausteiset ruoat: Vaikka mausteiset ruoat ovatkin yleensä terveydelle hyväksi niiden aineenvaihduntaa vilkastavasta kyvystä johtuen, ne voivat aiheuttaa ärsytystä. Jos ruoansulatuskanavan limakalvoilla on vaurioita, mausteisia ruokia tulisi välttää.
 • Kastikkeet: Kastikkeet ovat yleensä hyvin rasvaisia, mikä hidastaa mahalaukun tyhjenemistä. Ne saattavat sisältää myös keinotekoisia lisäaineita, jotka voivat vahingoittaa suoliston mikrobiotan monimuotoisuutta ja tiheyttä.
 • Pitkälle jalostetut elintarvikkeet: Kaikki runsaasti transrasvaa sisältävät elintarvikkeet tulisi jättää pois ruokavaliosta. Ne lisäävät sisäistä tulehdusta ja hapettumista, mikä johtaa DNA-vaurioihin.
Some figure
Tuliset mausteet ärsyttävät mahalaukun limakalvoa, mikä voi lisätä happotuotantoa ja voimistaa oireita.

Paranna ruokavaliotasi saadaksesi mahakatarrin ja mahahaavan kuriin

Monet ruoat voivat helpottaa mahakatarrin ja mahahaavan hallintaa, kun taas toiset voivat voimistaa oireita ja pahentaa vaurioita. Tästä syystä ruokavalion optimoiminen on erittäin tärkeää, ja sen tulisi painottua suositeltujen tuotteiden kulutukseen.

Näin vältytään lääkkeiden käytöltä, mikä keskipitkällä aikavälillä on hyödyksi elimistön toiminnalle. Pidä mielessä, että pelkkä ruokavalio ei ole ratkaiseva tekijä ruoansulatuskanavan tai suoliston sairauksien kanssa pärjätäkseen. On myös tarpeen edistää muutoinkin terveellisiä elämäntapoja.

Esimerkiksi liikunnan säännöllinen harrastaminen on erittäin tärkeää. Tämä ehkäisee lihomista, joka voi vaikuttaa sisäiseen tulehdukseen ja altistaa sairauksille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756
 • Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021
 • Le Daré, B., Lagente, V., & Gicquel, T. (2019). Ethanol and its metabolites: update on toxicity, benefits, and focus on immunomodulatory effects. Drug metabolism reviews51(4), 545–561. https://doi.org/10.1080/03602532.2019.1679169

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.