Mitä eroa on DNA:n ja RNA:n välillä?

DNA on molekyyli, joka sisältää geneettistä tietoa, kun taas RNA mahdollistaa proteiinien syntetisoinnin.
Mitä eroa on DNA:n ja RNA:n välillä?

Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2022

DNA ja RNA ovat elämän perusmolekyylejä. Ne muodostavat geneettisen materiaalimme ja mahdollistavat tiedon tallentamisen kaikista solurakenteista ja toiminnoista. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä eroa on DNA:n ja RNA:n välillä.

Myös virukset käyttävät näitä molekyylejä geneettisen tiedon tallentamiseen. Ne eroavat kuitenkin ihmissoluista, ja jokaisessa niistä voi olla toinen kahdesta molekyylistä tai molemmat. Toisin sanoen niillä voi olla DNA:ta ja RNA:ta tai vain toista niistä.

Sekä DNA että RNA ovat välttämättömiä soluillemme. Niiden välillä on kuitenkin paljon eroavaisuuksia, ja se on juuri tämän artikkelin aihe. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja niiden toimintaperiaatteesta ja tehtävistä.

DNA:n ja RNA:n kuvaus

DNA ja RNA ovat nukleiinihappoja. DNA on lyhenne sanasta deoksiribonukleiinihappo, kun taas RNA on lyhenne sanasta ribonukleiinihappo. Nämä molekyylit mahdollistavat solujen toiminnan, koska ne toimivat eräänlaisena ohjekirjana soluille.

DNA sisältää geneettistä tietoa ja se sijaitsee solujen ytimissä ja lisäksi pieninä määrinä toisessa solun osassa, jota kutsutaan mitokondrioksi. Se puolestaan ​​koostuu muista, yksinkertaisemmista rakenteista: typpipitoisista emäksistä.

Näiden emästen yhdistelmä tekee DNA:sta tiedonlähteen, ja se on erilainen jokaisessa organismissa. Toisin sanoen se määrittää geneettisen koodimme ja tekee meistä erilaisia.

Sitä vastoin RNA on vastuussa proteiinisynteesistä. DNA on vastuussa kaikesta geneettisestä tiedosta, ja RNA:n tehtävänä on saada se prosessoimaan solut, jotta ne voivat täyttää tehtävänsä.

DNA:n ja RNA:n väliset erot.

Erot DNA:n ja RNA:n välillä

Sinun tulee tietää jotain niiden rakenteesta ymmärtääksesi erot molempien molekyylien välillä:

  • DNA koostuu kahdesta eri ketjusta, jotka muodostavat lineaarisen kaksoiskierteen. Nämä samat ketjut kiertyvät ja ryhmittyvät yhteen muodostaen kromosomeja, jotka ovat solun ytimessä.
  • RNA on lineaarinen molekyyli, joka koostuu yhdestä juosteesta.

DNA:n kaksoiskierre muodostuu, kun näiden kahden juosteen typpipitoiset emäkset sekoittuvat toisiinsa; tämä ei tapahdu RNA:ssa. Molempien ketjujen välinen ero on ne muodostavien emästen tyypit. DNA:n emäs on tymiini ja urasiili on RNA:n emäs. Muodostava sokeri vaihtelee myös molempien rakenteessa.

Toinen ero on, että DNA painaa enemmän. Tämä johtuu myös siitä, että se on yleensä monimutkaisempi ja suurempi molekyyli.

Molempien molekyylien sijainti on erilainen. DNA on joko tumassa tai mitokondrioissa. RNA:ta on muissa solun osissa – esimerkiksi ribosomeissa.

Lisäksi RNA:lla on erilaisia ​​alatyyppejä funktionsa mukaan. On lähetti-RNA:ta, siirto-RNA:ta ja ribosomaalista RNA:ta. Jokaisella niistä on tärkeä rooli proteiinisynteesissä.

Hyvä muistaa!

DNA:n ja RNA:n selitys on monimutkainen, mutta on tärkeää tietää, että ne ovat rakenteellisesti ja toiminnallisesti erilaisia. Molemmat molekyylit ovat välttämättömiä solujen toiminnalle. Merkittävin asia rakenteellisella tasolla on, että DNA on kaksijuosteinen ja RNA on yksijuosteinen.

Lyhyesti sanottuna voidaan sanoa, että DNA sisältää geneettistä informaatiota ja RNA on vastuussa tämän tiedon “lukemisesta” ja muuntamisesta proteiineihin toiminnallisella tasolla. Nämä proteiinit ovat välttämättömiä solun toiminnalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.