Logo image
Logo image

Kummat ovat parempia: täysmaitotuotteet vai vähärasvaiset maitotuotteet?

2 minuuttia
Täysmaitotuotteet, toisin kuin vähärasvaiset maitotuotteet, ovat terveellisempiä kuin ehkä ajatteletkaan. Ne parantavat terveyttä, eivätkä aiheuta painonnousua.
Kummat ovat parempia: täysmaitotuotteet vai vähärasvaiset maitotuotteet?
Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2020

Jo vuosien ajan on sanottu, että vähärasvaiset maitotuotteet ovat parempia, koska täysmaitotuotteet aiheuttavat painonnousua sekä sydän- ja verisuonitauteja niiden sisältämän rasvan vuoksi. Yhä useammat tutkimukset kuitenkin kumoavat tämän väitteen. Tässä artikkelissa kerromme kummat ovat parempia: täysmaitotuotteet vai vähärasvaiset maitotuotteet.

Täysmaitotuotteet vai vähärasvaiset maitotuotteet?

Täysmaitotuotteilla on aina ollut huono maine väestön keskuudessa, koska ne sisältävät:

 • Kaloreita. Täysmaitotuotteet sisältävät enemmän kaloreita kuin vähärasvaiset maitotuotteet, sillä rasva on hivenaine, josta saadaan enemmän kaloreita. Rasvan poistaminen maitotuotteista on helppoa. Vaikuttaa siis loogiselta, että jos ne sisältävät vähemmän kaloreita, aiheuttavat ne alhaisemman liikalihavuuden riskin.
 • Tyydyttynetä rasvoja. Tyydyttyneet rasvat on aina tunnettu “pahoina” rasvoina, koska ne voivat aiheuttaa diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien kaltaisia sairauksia. Niiden poistaminen on siis lisäetu.

Kun poistat rasvan ruokavaliosta, poistat kuitenkin monia rasvaliukoisia vitamiineja (A, D ja E) sekä monia mineraaleja. 

Some figure

Lue myös: Maidon nauttimisen hyödyt ja riskit

Asiantuntijat ovat tehneet lukuisia tutkimuksia selvittääkseen aiheuttavatko täysmaitotuotteet painonnousua vai parantavatko ne terveyttä. Seuraavaksi esittelemme eri tutkimustuloksia.

Paino ja maito

The American Journal of Nutrition –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin painojen välisiä eroja täysmaitotuotteita ja vähärasvaisia maitotuotteita kuluttavien ihmisten välillä. Tuloksena oli se, että täysmaitotuotteita kuluttavalla ryhmällä oli 8 % alhaisempi riski sairastaa ylipainoa tai liikalihavuutta.

Tässä artikkelissa väitetään, että maitotuotteista saatu suuri rasvamäärä yhdistetään alhaisempaan keskivartalolihavuuden sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiin samalla tavalla kuin maitotuotteista saatu alhainen rasvamäärä yhdistetään lisääntyneeseen keskivartalolihavuuden riskiin.

Terveys ja maitotuotteet

Useimmisssa tutkimuksissa ei joko löydetty mitään eroja täysmaitotuotteiden ja vähärasvaisten maitotuotteiden käytön välillä, tai täysmaitotuotteet toivat parempia tuloksia. Itse asiassa täysmaitotuotteet voivat parantaa joitakin sairauksia, kuten:

 • Tyypin 2 diabetesta
 • Sydän- ja verisuonisairauksia
 • Metabolista oireyhtymää
 • Korkeaa verenpainetta
 • Peräsuolen syöpää

Lue myös tämä artikkeli: Täysmaito vai vähärasvainen maito?

Pitäisikö lasten nauttia täysmaitotuotteita vai vähärasvaisia maitotuotteita?

Some figure

On tärkeää, että lapset käyttävät täysmaitotuotteita, sillä kuten mainitsimme aikaisemmin, vähärasvaisia maitotuotteita käytettäessä menetetään merkittävä määrä vitamiineja ja mineraaleja2 745 lasta osallistui tutkimukseen, jossa asiantuntijat huomasivat täysmaitotuotteiden liittyvän D-vitamiinin korkeampaan määrään veressä sekä alhaisempaan painoindeksiin.

Haluamme huomauttaa, että tällaisten maitotuotteiden ei pitäisi sisältää lisättyä sokeria, sillä monet lapsille tarkoitetut maitotuotteet sisältävät paljon sokeria ja säilöntäaineita, jotka ovat kielteisesti vaikuttavia.

Yhteenveto

Yleisesti ottaen sinun tulee pohtia jokaista tilannetta erikseen, sillä maitotuotteet eivät ole pääsyy ylipainoon tai liikalihavuuteen. Jos kehon on vaikea sulattaa täysmaitotuotteita, voit valita vähärasvaisia maitotuotteita sen sijaan. Valitse vähärasvaiset maitotuotteet myös, jos juot usean maitolasillisen päivässä.

Mutta jos sinun täytyy jostakin syystä noudattaa vähärasvaista ruokavaliota, on sinun paras käyttää vähärasvaisia maitotuotteita. Tee niin myös, jos aiot harrastaa fyysisiä aktiviteetteja myöhemmin samana päivänä. Sinun tulee ottaa huomioon joitakin tärkeitä asioita:

 • Kaikki rasvat eivät ole “pahoja”, sinun tulee vain tietää niiden alkuperä. Kuten huomaat, maidon sisältämät tyydyttyneet rasvat eivät aiheuta liikalihavuutta tai sydän- ja verisuonisairauksia.
 • Koska täysmaitotuotteet sisältävät rasvaa, edistävät ne kylläisyyden tunnetta, mikä voi saada sinut syömään vähemmän päivän aikana.
 • Vähärasvaisten maitotuotteiden on taipumus olla mauttomampia ja siitä syystä ihmiset lisäävät niihin sokeria ja jalostettuja viljoja. Toisin sanoen, he poistavat rasvan ja sisällyttävät siihen muita, terveydelle haitallisempia ainesosia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rautiainen, S., Wang, L., Lee, I. M., Manson, J. E., Buring, J. E., & Sesso, H. D. (2016). Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study. The American journal of clinical nutrition103(4), 979-988.
 • Kratz, M., Baars, T., & Guyenet, S. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European journal of nutrition52(1), 1-24.
 • Yu, E., & Hu, F. B. (2018). Dairy products, dairy fatty acids, and the prevention of cardiometabolic disease: a review of recent evidence. Current atherosclerosis reports20(5), 24.
 • Vanderhout, S. M., Birken, C. S., Parkin, P. C., Lebovic, G., Chen, Y., O’Connor, D. L., … & TARGet Kids! Collaboration. (2016). Relation between milk-fat percentage, vitamin D, and BMI z score in early childhood. The American journal of clinical nutrition104(6), 1657-1664.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.