Maidon nauttimisen hyödyt ja riskit

Maito on yksi luonnon tärkeimmistä kalsiumin lähteistä ja vauvan ainoa ravinnonlähde. Lisäksi maidon sisältämä kalsium on välttämätön mineraali muun muassa luiden ja hampaiden muodostumiselle ja ylläpidolle.
Maidon nauttimisen hyödyt ja riskit

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Meille on aina sanottu, miten maidon nauttiminen on välttämätöntä luiden, hampaiden sekä kaikkien kalsiumia sisältävien rakenteiden kasvattamiseksi ja kunnossa pitämiseksi. Maidon ja sen johdannaisten kulutukseen liittyy kuitenkin muutamia vakavia terveysongelmia.

Maito ei tosin tuo mukanaan pelkkiä huonoja uutisia, sillä maidon nauttiminen voi tarjota myös monia terveysetuja, joita tulemme listaamaan ylös tässä artikkelissa.

Maito on ollut osa ihmisen ruokavaliota valtaosassa sivilisaatioita jo tuhansien vuosien ajan. Itse asiassa sen osa ihmisen ruokavaliossa alkoi jo noin 11 000 vuotta sitten karjaeläinten kesytyksen myötä.

Ihmisen ravinnoksi käytetään pääasiassa lehmän, lampaan, vuohen ja puhvelin maitoa. Lisäksi jotkut ihmiset juovat mieluummin esimerkiksi aasin tai jopa kamelin maitoa.

Ihmisen ravinnoksi tarkoitetut maitotuotteet käsitellään yleensä joko kotitekoisella tai teollisella lämpökäsittelyllä, joka tunnetaan pastörointina. Nämä prosessit aiheuttavat myös pieniä eroja maidon koostumuksessa.

Maidon nauttiminen: hyödyt

Kalsium on erityisesti lapsen ruokavaliossa välttämätön mineraali muun muassa luiden ja hampaiden muodostumiselle ja niiden ylläpidolle

Maito on yksi luonnon tärkeimmistä kalsiumin lähteistä ja pienen vauvan ainoa ravinnonlähde. Kalsium on välttämätön mineraali muun muassa luiden ja hampaiden muodostumiselle ja niiden ylläpidolle.

Kalsiumin lisäksi maidon nauttiminen tarjoaa meille muita erittäin arvokkaita elementtejä, ja tämän vuoksi se onkin tänä päivänä yksi kokonaisvaltaisimmista elintarvikkeista.

Maitoa käytetään raaka-aineena monien eri maitotuotteiden, kuten voin, juuston, jogurtin, kerman tai vanukkaiden valmistukseen. Koska maailmanlaajuisesti eniten kulutettu maito on peräisin lehmästä, keskitymme tässä artikkelissa nimenomaan lehmänmaidon koostumuksen tutkimiseen:

  • Vesi: Vesi on lehmänmaidon pääasiallinen ainesosa. Sen osuus maidosta on noin 80-87 prosenttia.
  • Hiilihydraatit: Laktoosi muodostaa käytännössä kaiken maidossa olevan sokerin ja juuri tämä komponentti on yksi tärkeimmistä maidonjuonnin tuomista riskitekijöistä.
  • Proteiinit: Proteiineja pidetään korkeaa biologisen arvon omaavana yhdisteenä ja niistä löytyy suuri määrä välttämättömiä aminohappoja. Niiden osuus maidosta on noin 3-4 prosenttia.
  • Rasvat: Rasvojen osuus maidosta on noin 3-6 prosenttia, vaikka tämä osuus vaihtelee suuresti lehmän rodun ja lehmälle annetun ruokavalion suhteen. 90 prosenttia maidon rasvoista on triglyseridejä.
  • Vitamiinit: Maidon sisältämien vitamiinien joukosta esille nousevat A- ja D-vitamiinit sekä riboflaviini (B2), syanokobalamiini ja tiamiini.
  • Mineraalit: Maidon mineraalipitoisuus on erittäin korkea ja nämä mineraalit esiintyvät yleensä suolojen muodossa. Maito sisältää mun muassa kalsiumia, kaliumia, fosforia, jodia, natriumia, klooria, magnesiumia ja sinkkiä.

Maidon nauttiminen: riskit

Kuten artikkelin alussa mainitsimme, maidonjuontiin liittyy myös joukko erilaisia riskejä, jotka on tärkeää ottaa huomioon. Niistä voimme mainita seuraavat:

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Hamppumaito: ravintoaineet, hyödyt ja resepti

1. Laktoosi-intoleranssi

On arvioitu, että jopa 70% maailman väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista, suurin osa jopa täysin tiedottomasti

Niinkin usealla kuin joka toisella ihmisella voi olla laktoosi-intoleranssi. Kuten nyt tiedämme, laktoosi on maidon tärkein sokeri. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan edes tiedä kärsivänsä laktoosi-intoleranssista ja tämän vuoksi jatkavat maidon juomista.

On arvioitu, että jopa 70% maailman väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista. Tällä tavalla tämä intoleranssi ei olekaan sairaus, vaan täysin normaali ihmisen tila.

Tämä johtuu siitä, että 2–4-vuotiaana kehomme alkaa hiljalleen lopettamaan laktaasin entsyymin syntetisoinnin, jonka tehtävänä taas on vastata laktoosin sulattamisesta.

Jatkamalla maidonjuontia elimistö ei enää pilko laktoosia ja se jää suolistoon, jossa paksusuolen bakteerit saavat sen käymään ja näin aiheuttavat erilaisia oireita, kuten kaasuja, kipua ja joskus jopa ripulia.

2. Kalsiumin huono imeytyminen

Eläinproteiinien nauttiminen saa veren pH-arvon muuttumaan happamaksi, jolloin vastareaktiona elimistö poistaa osan luissa olevasta kalsiumista neutraloidakseen tämän happamuuden. On osoitettu, että maitotuotteiden tai kalsiumia sisältävien tuotteiden nauttiminen ei ole suojaava tekijä luunmurtumien riskiä vastaan.

Maito sisältää elimistölle välttämättömiä ravintoaineita, mutta niiden saamiseksi meidän ei tarvitse juoda maitoa. Itse asiassa esimerkiksi kalsiumin saantiin voimme suositella erilaisia kasviksia, jotka sisältävät kyseistä mineraalia runsaasti.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Siemenet ovat loistava kalsiumin lähde

3. Maidon nauttiminen kasvattaa allergian ja astman riskiä

Lehmänmaidossa on kolme kertaa enemmän proteiinia kuin ihmisen maidossa ja ihmisen elimistön on usein vaikeaa sulattaa joistakin näistä proteiineista.

Joillakin ihmisillä nämä paksut proteiinit (kuten kaseiini) kiinnittyvät suoliston imusuoniin estäen näin ravinteiden imeytymistä. Tällä tavalla ne voivat aiheuttaa ihmisen vastustuskykyyn liittyviä häiriöitä, kuten allergiaa ja astmaa. 

Lopuksi

Jos et ole varma, kärsitkö laktoosi-intoleranssista, on tilanne tärkeä selvittää mahdollisimman pian, jotta voit ehkäistä maidonjuonnin tuomia komplikaatioita. Maidon nauttiminen sellaisille ihmisille, jotka eivät kärsi laktoosi-intoleranssista, on sen tuomien terveysetujen ansiosta hyödyllistä. Kuten missä tahansa muussakin ruoka-aineessa, myös maidonjuonnissa on kuitenkin muistettava pitää kohtuus, sillä mikään ruoka-aine ei ole hyväksi liian suurina annoksina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
  • Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
  • Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.