Logo image
Logo image

Triglyseridejä alentava ruokavalio

3 minuuttia
Liian korkea triglyseriditaso voi vaatia lääkitystä, mutta hieman kohonnutta arvoa voi pyrkiä laskemaan ruokavaliolla. Tämän tekemiseksi on osattava valita oikeita ruokia. Lue lisää tästä artikkelista.
Triglyseridejä alentava ruokavalio
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hypertriglyseridemia (tai tutummin korkea triglyseriditaso) on vaiva, jossa elimistössä on liikaa tyydyttynyttä rasvaa. Tässä tilanteessa on tärkeää tehdä joitakin toimenpiteitä triglyseridien alentamiseksi. Tänään kerromme, mitä triglyseridit ovat ja millainen on triglyseridejä alentava ruokavalio. Jos omat triglyseridisi ovat koholla etkä pyri alentamaan niiden määrää elimistössäsi, terveytesi voi vaarantua vakavalla tavalla.

Korkean triglyseriditason vaarat

Triglyserideillä tarkoitamme tyydyttyneitä rasvoja, joita elimistö muodostaa rasvahapoista. Kun elimistö valmistaa niitä liikaa (yli 150 mg/dl), kyseessä on hypertriglyseridemia. Tässä tapauksessa korkeaa arvoa tulisi pyrkiä alentamaan välittömästi tai muutoin se voi johtaa ateroskleroosiin.

Jos triglyseriditasosi on koholla, on parasta jutella heti lääkärin kanssa parhaasta hoidosta. Voit täydentää lääkärin hoitoa vielä oikealla ruokavaliolla. Triglyseridejä alentava ruokavalio sisältää pääosin sellaisia ruokia, joissa on vain vähän tyydyttynyttä rasvaa.

Korkean triglyseriditason syyt

Useat tekijät voivat saada triglyseriditasot kohoamaan. Joitakin niistä ovat:

 • Perintötekijät. Jos suvussasi esiintyy hypertriglyseridemiaa, sinulla on suurempi vaara saada se itsekin myöhemmin.
 • Kehno ruokavalio. Liika rasvan ja proteiinin saanti yhdistettynä liian vähäiseen kuidun määrään johtaa liialliseen triglyseridien tuotantoon.
 • Ylipaino ja liikalihavuus. Ylipainoisilla ihmisillä on suurempi riski korkeaan triglyseridipitoisuuteen. Pyri siis kontrolloimaan painoasi mahdollisimman paljon.
 • Liian vähäinen liikunta. Kehnoon ruokavalioon yhdistettynä liikkumaton elämäntyyli nostaa merkittävästi hypertriglyseridemian riskiä.
 • Tupakointi. Tupakointi on haitaksi terveydelle monesta syystä. Yksi niistä on se, että se nostaa triglyseriditasoja.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Kotihoitoja korkean kolesterolin hallintaan

Millainen on triglyseridejä alentava ruokavalio

Lääkärin määräämän lääkityksen lisäksi on tärkeää pyrkiä alentamaan triglyseridejä ruokavaliolla. Katsotaan seuraavaksi, millaisia ruokia triglyseridejä alentava ruokavalio sisältää ja mitä ruokia tulisi välttää.

Triglyseridejä alentava ruokavalio

Some figure

Niinkin yksinkertainen asia kuin muutos ruokavaliossa voi auttaa normalisoimaan triglyseridien määrää elimistössä. Alla näytämme joitakin ruokia, joista on apua triglyseridien alentamisessa normaaleihin lukemiin.

 • Maitotuotteet. Voit syödä jogurttia, rasvatonta maitoa tai rasvatonta juustoa.
 • Kananmunat. Kananmunien valkuaisia voi syödä päivittäin. Älä kuitenkaan syö keltuaisia enempää kuin kolme kertaa viikossa, kunnes triglyseriditasosi on normaali.
 • Liha. On parasta syödä vähärasvaista lihaa tai kananrintaa. Naudanlihaa voi nauttia enintään kaksi kertaa viikossa. Joka tapauksessa on suositeltavaa kypsentää lihat grillaamalla tai uunissa paistamalla. Parasta olisi syödä kalaa, erityisesti suolaisen veden kaloja.
 • Lähes kaikki vihannekset, mieluiten raakana.
 • Täysjyvä. Parhaimmat täysjyvätuotteet ovat kaura, vehnänalkio, vehnälese ja täysjyväriisi. Ne sisältävät kuitua, joka auttaa eliminoimaan rasvoja.
 • Hedelmät. Hedelmät on parasta syödä kuorineen, sillä kuoressa on paljon kuitua.
 • Vesi ja mehut. Mehujen tulee olla luonnollisia hedelmämehuja. Itse asiassa niissä on enemmän vitamiineja ja mineraaleja.

Triglyseridejä alentava ruokavalio: vältä näitä

Some figure

Korkeasta triglyseriditasosta kärsivän tulisi välttää tiettyjen ruokien syömistä palauttaakseen tason normaaliksi. Seuraavaksi näytämme ne ruoat, joita ei tulisi syödä.

 • Makeiset. Vältä kaikkia makeisia. Voit nauttia korkeintaan hieman sokeritonta hilloa aina silloin tällöin.
 • Kahvi. Kun yrität alentaa triglyseridejä ruokavaliolla, vältä kahvin juomista, erityisesti liiallisissa määrissä. Voit nauttia sitä pieniä määriä aina toisinaan.
 • Limut. Lopeta limujen ja pastöroitujen juomien juominen. Muista, että niissä on paljon sokeria ja muita kemikaaleja.
 • Suola. Yleensä korkeat triglyseriditasot omaavilla ihmisillä on myös korkea verenpaine. Syö siis vähemmän suolaa.
 • Avokadot. Vaikka avokadot ovat terveellisiä, triglyseridejä alentava ruokavalio ei saa sisältää niitä, sillä niissä on rasvahappoja. Voit syödä yhden aina silloin tällöin, mutta älä syö niitä suurissa määrissä.
 • Kookokset. Tämä ei välttämättä tule mieleen, mutta kookokset sisältävät paljon rasvaa. Poista siis kookos ruokavaliostasi, jos haluat triglyseridiarvon normaaleihin lukemiin.
 • Friteeratut ruoat. Friteeratut ruoat ovat terveyden pahin vihollinen silloin, kun triglyseridipitoisuus on korkea. Vältä niitä hinnalla millä hyvänsä, sillä ne vaikuttavat välittömästi triglyseriditasoon. Sen sijaan grillaa, paahda tai paista uunissa ruokasi.
 • Einekset. Vältä (joitakin) valmisruokia, sillä niissä on usein liikaa rasvaa, erityisesti tyydyttynyttä ja transrasvaa. Näitä rasvoja lääkärit pitävät haitallisina ja ne voivat nostaa rajusti triglyseridiarvoa.

Tutustu: Verensokeria ja kolesterolia alentava kurpitsajuoma

Suosituksia

Kaiken kaikkiaan paras apu on lääkäri, jos triglyseridiarvosi on korkea. Jos arvo on vain hieman koholla, saatat saada sitä laskettua ruokavaliolla. Mutta jos lukema on hyvin korkea, tarvitaan muitakin toimenpiteitä, esimerkiksi lääkitystä.

Lisäksi säännöllinen liikunta voi olla hyödyksi triglyseridien alentamisessa. Älä siis epäröi ilmoittautua johonkin liikuntaryhmään tai hankkia salikorttia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.