Logo image
Logo image

Musiikin kuuleminen korvissa: mistä siinä on kyse?

3 minuuttia
Musiikin kuuleminen korvissa voi johtua monista eri syistä. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista!
Musiikin kuuleminen korvissa: mistä siinä on kyse?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jokainen on kärsinyt korvien soimisesta varmasti jossain vaiheessa elämää. Joskus kyseessä on varsinainen sävelmä, jota kukaan muu ei kuule. Musiikin kuuleminen korvissa tunnetaan yhtenä tinnituksen muotona, ja se koskettaa huomattavasti useampaa ihmistä kuin ehkä luulet. 

Arviolta 15 % väestöstä kärsii tästä vaivasta pelkästään Yhdysvalloissa, kertoo Amerikan tinnitusyhdistys (ATA). Tämä prosenttiluku on selvä merkki siitä, kuinka tärkeää on tuntea kyseinen vaiva paremmin.

Musiikin kuuleminen korvissa: mistä siinä on kyse?

Nyt sinulla on jo jonkinlainen käsitys siitä, mistä tässä vaivassa on kyse, mutta kerromme siitä vielä vähän tarkemmin, sillä monelle se ei ole entuudestaan tuttu. Sisältö perustuu artikkeliin “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome”.

Tämä vaiva on eräänlainen vamma. Se ei kuitenkaan ole psykiatrinen vaan kuuloon liittyvä, vaikka siinä onkin kyse olemattomasta musiikista ja sävelmistä, joita potilaat kuulevat korvissaan, aivan kuten hallusinaatioissa. Artikkelissa mainitaan myös se, että vaiva liittyy Charles Bonnet’n oireyhtymään.

Charles Bonnet’n oireyhtymä koostuu näköharhoista. Tästä vaivasta kärsivät ihmiset kokevat niitä edenneen myopian eli likinäköisyyden seurauksena. Musiikin kuuleminen korvissa on samankaltainen oireyhtymä, paitsi että se vaikuttaa silmän sijaan korvaan.

Some figure
Musiikin kuuleminen korvissa on eräänlainen tinnituksen muoto.

Kuinka yleistä se on?

Mainitsimme jo, että arviolta 15 % Yhdysvaltojen väestöstä kärsii tästä oireyhtymästä. Lukemat ovat vieläkin hälyttävämpiä Tautien hallinta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) kyselytutkimuksen mukaan. Sen mukaan noin 20 miljoonaa amerikkalaista joutuu sietämään tätä vaivaa säännöllisesti.

Lisäksi siinä todetaan, että noin kaksi miljoonaa ihmistä kärsii tällaisen tinnituksen vakavista muodoista. Tämä tarkoittaa sitä, että he joutuvat kestämään sitä päivittäin, mikä vaikuttaa haitallisesti heidän elämäänsä, ihmissuhteisiinsa ja toimintaansa.

ATA:n muiden tietojen mukaan tinnitus on yleisempää miehillä kuin naisilla, iäkkäillä ihmisillä ja musiikin ystävillä (tai muusikoilla). Tähän kategoriaan kuuluvat myös meluisissa ympäristöissä työskentelevät ja sotilastehtävissä toimineet ihmiset.

Lue lisää: Ruokia, jotka vähentävät korvien soimista

Musiikin kuuleminen korvissa: syyt

Tämä oireyhtymä ei synny tyhjästä. Joitakin syitä vaivaan on tunnistettu, esimerkiksi hyperakuusi eli sairaalloinen herkkäkuuloisuus. Tämä ongelma voi esiintyä myös sellaisilla ihmisillä, jotka ovat altistuneet koville äänille pitkän aikaa.

Syy siihen, miksi se koskettaa iäkkäitä ihmisiä, on kuulon heikkeneminen. Kuten Charles Bonnet’n oireyhtymässä, hallusinaatioita voi syntyä yrityksenä kompensoida toimintakyvyn laskua aistien alkaessa heiketä.

Kuten yllä mainitussa artikkelissa kerrotaan, haamuäänien uskotaan johtuvan yliherkkyydestä kuuloaivokuoressa. Tässä tapauksessa kyse vain ei ole korvien surinasta tai vinkumisesta, vaan sävelmistä ja lauluista. Toisin sanoen kuulohallusinaatioista.

Ota selvää: Kuulon heikentyminen: oireet ja hoito

Hoito

Tätä oireyhtymää voidaan hoitaa eri tavoin. Yksi keino on pyrkiä saamaan stressi hallintaan, joka aiheuttaa hallusinaatioita johtuen kuulon heikkenemisen synnyttämästä ahdistuksesta. Joogan, meditaation, pilateksen ja liikunnan harrastamisesta voi olla suurta apua.

Myös kuulolaitteiden käyttö, niissä tapauksissa joissa se voi olla hyödyksi, vähentää tämän oireyhtymän aiheuttamia hallusinaatioita. Toinen keino on lisätä enemmän ääntä. Musiikin soittaminen tai television pitäminen päällä ovat joitakin keinoja lopettaa korvien harha-aistimukset ja saada ne keskittymään todellisiin ääniin.

Viimeinen vaihtoehto on lääkärin määräämien lääkkeiden käyttö. Tämän tulisi olla viimeinen oljenkorsi silloin, kun mikään muu ei tehoa, jotta potilas voisi jatkaa elämäänsä turhautumatta korvissaan soivaan musiikkiin.

Some figure
Musiikin kuuleminen korvissa on eräänlaista tinnitusta, ja sitä hoidetaan ensisijaisesti sellaisena.

Musiikin kuuleminen korvissa on hallusinaatio

Olet varmaankin jo joskus kuullut vinkumista tai surinaa korvissasi, mutta et kenties tiennyt sellaisesta kuin kuulohallusinaatiot. Onneksi niitä voidaan nykyään hoitaa erilaisin menetelmin.

Oletko sinä tai läheisesi koskaan kokenut tätä ilmiötä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cakmak, Mirac Aysen, et al. “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome/Sik Görülen Ancak Nadir Konan Bir Tani: Müzikal Kulak Sendromu.” Noro-Psikyatri Arsivi 53.1 (2016): 91.
  • Fabregat-Rossell, Alexandra, Laia Serra-Tomás, and Cristian Amézaga-Asensio. “Síndrome de Charles Bonnet; a propósito de un caso.” Gaceta Médica de Bilbao 117.3 (2020): 229-232.
  • Bauer, Carol A. “Tinnitus.” New England Journal of Medicine 378.13 (2018): 1224-1231.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.