Logo image
Logo image

Munasarjojen ennenaikainen poisto

3 minuuttia
Munasarjojen ennenaikainen poisto on leikkaus, joka tehdään ennaltaehkäisevällä tavalla silloin kun potilaalla on suuri riski kärsiä estrogeenille herkästä syövästä. Kyseessä ei joka tapauksessa ole helppo päätös.
Munasarjojen ennenaikainen poisto
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2020

Munasarjojen poisto – tai kuten sitä teknisesti kutsutaan ooforektomiaksi – on kirurginen toimenpide, jossa naisen munasarjat poistetaan. Toimenpiteessä voidaan poistaa joko yksi munasarja tai molemmat munasarjat.

Munasarjojen ennenaikaiselle poistolle voi olla tarvetta silloin, kun munasarjoista löydetään jokin onkologinen patologia. Munasarjojen poistoa pidetään kuitenkin ennen kaikkea myös ennaltaehkäisevänä toimintatapana silloin, kun naisella on suuri riski sairastua rinta- tai munasarjasyöpään. Tällöin operaatio voidaan suorittaa jo ennen kuin potilaalla alkaa esiintyä oireita.

Munasarjat sijaitsevat munajohdinten päässä ja ovat osa naisten lisääntymisjärjestelmää. Näistä elimistä voimme löytää munasolut, jotka vapautuvat elimistöön kuukausittain hedelmöittääkseen kohdun ja valmistautuakseen raskauteen.

Munasarjat ovat tärkein naishormonien lähde. Ne tuottavat estrogeenejä ja progesteronia, joten niiden poistaminen vaikuttaa selvästi naisen hormonitasapainoon.

Miksi munasarjat poistetaan?

Hedelmällisessä iässä munasarjat vapauttavat estrogeenia ja progesteronia. Nämä sukupuolihormonit vaikuttavat naisten seksuaaliseen järjestelmään ja tätä kautta myös muihin kehonosiin, kuten rintoihin.

Rinnoissa on estrogeenia ja progesteronia vastaanottavia reseptoreita, jotka muuttavat rintojen rakennetta. Esimerkiksi juuri ennen kuukautisia nainen voi tuntea rinnoissa kipua tai arkuutta. Tämä johtuu siitä, että rintarauhaset valmistautuvat imettämiseen.

Toisinaan naisen geeneissä voi esiintyä mutaatioita, jotka tunnetaan nimellä BRCA1 ja BRCA2. Nämä mutaatiot altistavat naisen sekä rinta- että munasarjasyövälle. Jos nainen on yhden tai molempien geenimutaation kantaja, hänellä on 50-85 prosenttia suurempi riski saada rintasyöpä jossakin vaiheessa elämäänsä. Niillä naisilla, joilla taas on BRCA1-mutaatio, munasarjasyövän riski kasvaa jopa 20-40 prosentilla.

Totuus on kuitenkin se, että munasarjasta syntetisoidut sukupuolihormonit toimivat samalla kuin valtavina katalyytteina näille kasvaimille. Tällä tapaa munasarjojen ennenaikainen poisto on toimiva vaihtoehto joidenkin onkologisten sairauksien kehittymisen ehkäisemiseksi.

Some figure
Munasarjat ovat munasolujen kantajia, mutta myös rauhasia, jotka tuottavat estrogeenia ja progesteronia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mistä kipu vatsan vasemmalla puolella voi johtua?

Munasarjojen ennenaikainen poisto

Munasarjojen poistoa pidetään ennenaikaisena silloin, kun se tehdään ennen kuin nainen on saavuttanut vaihdevuodet. Naisen hedelmällisessä elämänvaiheessa munasarjojen tehtävänä on säädellä kuukautiskiertoa. Munasarjojen ennenaikainen poisto johtaa siis siihen, että vaihdevuodet saapuvat ennenaikaisina, koska munasarjojen hormonituotanto katoaa.

Tästä vaikutuksesta huolimatta munasarjojen ennenaikaista poistoa voidaan kuitenkin pitää välttämättömänä niissä tapauksissa, joissa naisella on tulevaisuudessa huomattavasti suurempi riski sairastua rinta- tai munasarjasyöpään.

Munasarjojen ennaltaehkäisevä poistaminen rintasyöpää vastaan

Yhdysvaltalaisen Breast Cancer -rintasyöpäinstituutin mukaan munasarjojen ennenaikainen poistaminen vähentäisi uusien rintasyöpätapausten määrää jopa 50 prosentilla niillä naisilla, joilla syöpään sairastumisen riski on suuri. Sanotaan myös, että tämä terveysetu täyttyy vain silloin, jos munasarjojen poisto tapahtuu ennen vaihdevuosia.

Munasarjojen poistaminen ennen vaihdevuosia vähentää kehon estrogeenin tuotantoa. Tällä tapaa kasvaimet, jotka tarvitsevat kasvaakseen estrogeenia, eivät tulisi koskaan kehittymään.

Munasarjojen ennaltaehkäisevä poistaminen munasarjasyöpää vastaan

Munasarjojen poistaminen sekä ennen vaihdevuosia tai niiden alkamisen jälkeen voi vähentää munasarjasyövän riskiä jopa 90 prosentilla niillä naisilla, joilla on korkea riski sairastua siihen. Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä, että teoria tämän syövän alkuperästä on muuttunut.

Aiemmin oletettiin, että munasarjasyöpä on primaarinen ja sen alkuperä löytyy munasarjoissa sijaitsevista soluista. Tänä päivänä tämä tieto on kuitenkin muuttunut, sillä nyt tiedämme, että munasarjasyöpä voi olla myös sekundaarinen ja lähtöisin toisesta lantion kohdasta, kuten munanjohtimien ulokkeista. Tällä tapaa syöpä on sekundaarinen ja tämä merkitsisi sekä munasarjojen että munajohtimien poistamista.

Some figure
BRCA-geenit ovat määrääviä tekijöitä rinta- ja munasarjasyöpien kehityksessä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Munasarjakipu vaihdevuosien aikana

Hormonit ja munasarjojen ennenaikainen poisto

Munasarjojen ennenaikainen poistaminen johtaa ennenaikaisiin vaihdevuosiin, koska naisen munasarjat eivät enää tuota sukupuolihormoneja. Siksi tämän toimenpiteen jälkeen myös kuukautiset ja hedelmällisyys lakkaavat.

Toisaalta estrogeenit suojaavat myös sydäntä, verisuonia ja luustoa seuraavilla tavoilla:

  • Estrogeenit kontrolloivat epäsuorasti veren kolesterolia. Estrogeenien puuttuessa HDL-kolesteroli eli hyvä kolesteroli laskee ja LDL-kolesteroli eli huono kolesteroli puolestaan nousee.
  • Sukupuolihormonit ehkäisevät luukatoa. Ilman estrogeenejä luukato kiihtyy ja naisella on suurempi riskiä sairastua osteoporoosiin, mikä puolestaan altistaa luunmurtumiin ja muihin luustoon liittyviin vaivoihin.

Lääkärin diagnoosi on välttämätön

Ennen kuin potilaalle voidaan suorittaa munasarjojen ennenaikainen poisto, vaihtoehtoja on punnittava huolellisesti yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Tällöin käydään läpi sekä toimenpiteen tuomat edut että haitat. Koska munasarjojen ennenaikaisen poiston vaikutukset ovat huomattavat, päätöstä on pystyttävä tukemaan tieteellisesti.

On tärkeää, että jokainen huolenaihe ja kysymys käydään huolellisesti läpi lääkärin kanssa aina silloin, jos naisella on todettu suurentunut riskiä sairastua rinta- tai munasarjasyöpään. Geenimutaatio selviää yleensä tutkimalla potilaan perhehistoriaa, sillä se on perinnöllinen. Kysymällä lääkäriltä asiaankuuluvat kysymykset ja varmistamalla, että toimenpiteen suorittava henkilökunta on ammattimainen, toimenpiteestä päättäminen ja leikkaukseen valmistautuminen sujuvat entistä rauhallisemmin mielin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez, A. Redondo, et al. “Cáncer de ovario.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.34 (2017): 2024-2035.
  • Cassinello, N. Vidal, and Pedro Pérez Segura. “Consejo genético en cáncer de ovario.” Revisiones en cáncer 30.5 (2016): 223-231.
  • León, Rodrigo Domínguez. “Predisposición hereditaria al cáncer de mama y medidas profilácticas.” Zaragoza (2016).
  • Gunderson, Camille C., Robert S. Mannel, and Philip J. DiSaia. “Masas anexiales.” Oncología ginecológica clínica (2018).
  • BRUNO, BRUNA CHAGAS RODRIGUES, et al. “CÂNCER DE MAMA: É POSSÍVEL PREVENIR?.” REVISTA UNINGÁ REVIEW 28.1 (2016).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.