Logo image
Logo image

Mistä kipu vatsan vasemmalla puolella voi johtua?

4 minuuttia
Vatsan epämukavuus on melko yleistä. Joissakin tapauksissa vatsan oireilu voi kuitenkin olla oire jostakin häiriöstä tai sairaudesta, joka vaatii lääkärin hoitoa.
Mistä kipu vatsan vasemmalla puolella voi johtua?
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 30 syyskuuta, 2022

Suurimmalla osalla vatsakipu ilmenee kaasun kertymisen seurauksena. Kivun voimakkuudesta riippuen se voi kuitenkin olla oire tilalle, joka vaatii lääkärin hoitoa. Tärkeintä on tarkkailla vatsan epämukavuutta: Jatkuuko se? Milloin se on ilmestynyt? Mikä lievittää sitä ja mikä taas ei? Entä ilmeneekö kipu vatsan vasemmalla puolella, ja mistä se sitten voi johtua?

Kipu on sijainnistaan ​​riippumatta aina oire jostakin, oli kyseessä sitten suurempi tai pienempi vaiva. Tästä syystä vatsakipua ei kannata koskaan vähätellä. Jos huomaat, että se kestää pitkään ja kipu on voimakkuudeltaan keskivertoa tai voimakasta, tällöin on aina parasta, että käännyt lääkärisi puoleen tarkemman diagnoosin ja hoitomenetelmän saamiseksi.

Kipu vatsan vasemmalla puolella

Some figure

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto on huomauttanut, että vatsassa eli alueella, joka kulkee aina rinnasta nivusiin, on monia elimiä, joilla on terveyden kannalta suuri merkitys. Tästä syystä tämän alueen kipua ei pitäisi koskaan aliarvioida.

Kipua, joka tuntuu vatsan vasemmalla puolella, ei siis pidä aliarvioida tai sivuuttaa, koska juuri tällä alueella sijaitsevat monet tärkeät elimet, kuten haima, vatsa, vasen munuainen sekä maksan vasen puoli. Seuraavaksi esittelemme sinulle kolme muuttujaa, jotka on otettava huomioon:

 • Vatsakivun kesto: Kipu vatsan vasemmalla puolella voi olla merkittävä oire silloin, kun kärsit siitä säännöllisesti tai kun koet sitä heti aterian jälkeen.
 • Vatsakivun ominaisuudet: Onko se painavaa ja kuumottavaa kipua vai esimerkiksi erittäin terävää ja jäykkää kipua? Jos näin on, kyseessä ei ole harmiton vatsakipu, joka normaalisti tulee ja menee, kuten se olisi ilmavaivojen tapauksessa.
 • Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa: Kun otat kipulääkettä vatsakipujen lievittämiseen, epämukavuus voi kadota, vaikkakin vatsakipu palaa takaisin muutamassa tunnissa kipulääkkeen vaikutuksen laantuessa tai seuraavana päivänä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Päänsäryn ja maksan välinen yhteys

Mahdolliset syyt

Yhdysvaltalainen korkeakoulu American College of Gastroenterology on selittänyt, että vatsakipujen syitä voi olla monia, aina yksinkertaisista ilmavaivoista sairauksiin, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa. Tässä on joitakin yleisimpiä vatsakipua aiheuttavia sairauksia ja häiriöitä.

1. Haimatulehdus ja vatsakipu

Kuten yhdysvaltalainen maksan ja ruoansulatuksen toimintaan liittyvien sairauksiin erikoistunut instituutio National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases on huomauttanut, haimatulehdus on yksi yleisimmistä vatsan vasemmanpuolisen kivun syistä. Haimatulehdusta voidaan epäillä vahvasti silloin, kun vatsakipu on voimakasta ja siihen liittyy muun muita oireita, kuten kuumetta, oksentelua ja sydämentykytystä.

On tärkeää kiinnittää huomiota siihen tapaan, jolla pureskelet ruokaa, kuinka nopeasti syöt, kuinka ruoansulatuksesi toimii sekä tietenkin siihen, millaiset ruoat saavat sinut tuntemaan vatsan alueella tukalaa oloa ja kipua vatsan vasemmalla puolella sen jälkeen, kun olet lopettanut ruokailun.

Some figure

2. Suolitukos

MedlinePlusissa julkaistujen tietojen mukaan sellaiset nesteet ja ruoka, joita elimistö ei kykene poistamaan, voivat kertyä samaan paikkaan ja aiheuttaa näin suurta epämukavuutta, joka voi johtaa aina elinten tulehdustiloista oksenteluun.

Tässä tapauksessa kipu vatsan vasemmalla puolella on erittäin voimakasta ja leviää muualle vatsaan. Suolen tukkeutumisesta kärsivillä henkilöillä voi esiintyä kuumetta, heikkoutta ja tietysti kyvyttömyyttä kuljettaa kaasuja peräaukon läpi sekä vaikeuksia tai mahdottomuutta ulostaa.

3. Suolen umpipussitauti eli divertikuloosi

Kuten MedlinePlus Medical Encyclopedia toteaa, divertikuloosi eli suolen umpipussitauti syntyy silloin, kun ruoansulatuskanavan seinämiin kertyy mädällä täytettyjä pullistumia. Suolen turpoaminen ja infektiot ovat pääasiallisia syitä divertikuloosista johtuvalle vatsakivulle, joka on todella voimakasta. Näissä tapauksissa potilaalla esiintyy myös pahoinvointia, oksentelua, ummetusta ja ripulia (vuorotellen) sekä jopa peräsuolen verenvuotoa.

Some figure

4. Munuaiskivet

Myös munuaiskivut voivat aiheuttaa kipua vatsan vasemmalla puolella. Yhdysvaltalaisen American Kidney Fund -järjestön mukaan munuaiskivien kehittyminen ei yleensä aiheuta potilaassa minkään tyyppistä epämukavuutta. Kuitenkin silloin, kun munuaiskivet saavuttavat tietyn koon, ne voivat aiheuttaa kipua pyrkiessään poistumaan elimistöstä.

On huomattava, että tämä epämukavuus voidaan lokalisoida kipuna vatsan vasemmalla puolella, mutta se heijastuu yleensä myös lantion alueella samalla puolella, suurin piirtein munuaisten tasolla.

5. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome eli PCOS) voi syntyä silloin, kun naisen munasarjoihin ilmestyy yksi tai useampi kysta. Tällöin kipua voi esiintyä vatsan vasemmalla puolella. Kuinka tämä vatsakipu sitten ilmenee? Monissa tapauksissa vatsan alueen epämukavuutta voi ilmetä tällä alueella ilman, että siihen olisi kohdistunut liikettä tai iskuja.

Toisaalta kuukautisten epäsäännöllisyys, pahoinvointi ja jatkuva epämukavuus sekä yleisesti ottaen vatsan alueella että vatsan vasemmalla puolella voivat olla merkkejä munasarjojen kystasta, kuten yhdysvaltalaisen naisten terveyteen erikoistuneen Office on Women’s Health -viraston julkaisemat tiedot viittaavat.

Some figure

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 8 oiretta, joita naisen ei kannata sivuuttaa

Muut mahdolliset syyt

Erilaisten sairauksien ja häiriöiden lisäksi on olemassa ruokia, jotka saavat sinut tuntemaan olosi huonoksi ja tästä syystä kehosi reagoi niiden kulutukseen puolustamalla itseään. Tiettyjen ruokien tuottamat kaasut voivat johtaa kipuun vatsan vasemmalla puolella. Ja vaikka tämä voikin vaikuttaa omituiselta, on itse asiassa varsin tavallista, että kaasut kerääntyvät vain vatsan toiselle puolelle.

Samalla tapaa jotkut psykosomaattiset häiriöt voivat aiheuttaa paikallista kipua tietyssä kehon pisteessä. Näihin liittyy yleensä huonoa ruoansulatusta, kaasujen muodostumista sekä muita yleisiä vaivoja. Tämän vuoksi on tärkeää oppia hallitsemaan omia tunnetiloja oikealla tavalla.

Lopuksi haluamme muistuttaa vielä kerran, että silloin, kun vatsakipu jatkuu ja siitä johtuvat oireet estävät normaalia elämää, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen tilanteen arvioimiseksi ja asianmukaisen hoidon saamiseksi.

Itsehoitoa ei suositella, koska se voi piilottaa vatsakivun taustalla olevan todellisen ongelman. Älä siis koskaan aliarvioi vatsakipua ja mikäli vatsakipu vaivaa sinua säännöllisesti ja kipu häiritsee normaalia elämää, on suositeltavaa, että keskustelet asiasta lääkärisi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American College of Gastroenterology. (s. f.). Dolor abdominal. Consultado el 22 de mayo de 2023. https://gi.org/patients/recursos-en-espanol/dolor-abdominal/
 • Calvo, M. G., González, C. A., Calvo, R. D., Primucci, C. Y., & Plamenov, D. P. (2017). Dolor en el herpes zóster: prevención y tratamiento. SEMERGEN-Medicina de Familia43(4), 318-327. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359316000800.
 • Chiliquinga, S., Aguirre, R., Agudo, G. (2017). Diagnostic criteria and therapeutic integral treatment of polycystic ovary syndrome. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 43(3),173-181. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=261&IDARTICULO=79281&IDPUBLICACION=7655.
 • del Braco, A, A., & Santamera, S. A. (2020). Estudio para conocer la prevalencia, morbilidad atendida y carga que supone la endometriosis para la red de hospitales del Sistema Nacional de Salud. Ministerio de Sanidad. https://cpage.mpr.gob.es/producto/estudio-para-conocer-la-prevalencia-morbilidad-atendida-y-carga-que-supone-la-endometriosis-para-la-red-de-hospitales-del-sistema-nacional-de-salud/
 • Domínguez, M. J. E., Lucendo, A., Carballo, L. F., Iglesias, G. J., & Tenías, J. M. (2014). Estudio español multicéntrico de estimación de la prevalencia e incidencia de la pancreatitis crónica y sus complicaciones. Revista Española de Enfermedades Digestivas106(4), 239-245. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082014000400002&script=sci_arttext&tlng=es.
 • García, R. C., & Bolaños, D. R. (2019). Diverticulitis: Revisión de la literatura en cuanto al manejo actual. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica9(2), 41-48. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=87054.
 • Institute for Quality and Efficiency in Health Care. (28 de febrero de 2019). Kidney stones: Overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65083/
 • MedlinePlus. (s. f.). Dolor abdominal. Consultado el 22 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/abdominalpain.html
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (noviembre de 2017). Síntomas y causas de la pancreatitis. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/pancreatitis/sintomas-causas.
 • Office on Women’s Health. (22 de febrero de 2021). Síndrome de los Ovarios Poliquísticos. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
 • Pardo, M. I., Campos, S., Rut, M. (2011). Torsión anexial como causa de abdomen agudo en una paciente adolescente. Progresos de Obstetricia y Ginecología54(9), 469-472. https://www.elsevier.es/es-revista-progresos-obstetricia-ginecologia-151-articulo-torsion-anexial-como-causa-abdomen-S0304501311001804.
 • Rodríguez, S. B. (2015). Enfermedad pélvica inflamatoria. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica72(614), 105-109. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=58585.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.