Logo image
Logo image

Mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita?

4 minuuttia
Allergiat ovat immuunijärjestelmän reaktioita harmittomiin aineisiin. Useimmat allergiat kehittyvät lapsuudessa. Monet ihmiset pääsevät eroon näistä allergioista, mutta joillekin allergiat jäävät pysyvästi elämään.
Mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Allergiat syntyvät usein, kun immuunijärjestelmä puolustaa kehoa liioitellulla tavalla. Se siis hyökkää vaaratonta ainetta vastaan. Allergiat ovat hyvin tavallisia lapsuudessa. Jatka lukemista, niin kerromme mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita.

Nykyajan sairaus

Some figure
Allergeenit ovat elementtejä tai aineita, jotka aiheuttavat allergisen reaktion. Yleensä immuunijärjestelmällä ei ole mitään syytä reagoida tällä tavoin. Kun yliherkkä reaktio kuitenkin syntyy, tapahtuu niin aina kun ihminen joutuu kosketuksiin kyseisen allergeenin kanssa.

Allergiat syntyvät usein lapsuudessa. Mikäli lapsen vanhemmat tai sisarukset kärsivät allergioista, kehittyy lapselle myös todennäköisesti sellainen. He eivät kuitenkaan välttämättä reagoi samalla tavalla tai samoihin allergeeneihin.

On mielenkiintoista huomata, että vanhemmillamme ja isovanhemmillamme oli vähemmän allergioita kuin nykyajan lapsilla. Yleisimmät allergiat johtuvatkin nimenomaan nykyisestä elämäntyylistä. Elintavat, epäterveet ruoat ja saasteet saavat allergeenit leviämään. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan lasten ruoka-allergiat ovat tuplaantuneet viimeisen 20 vuoden aikana.

Miksi näin on?

Usko tai älä, syy on hyvin ilmeinen. Edelliset sukupolvet söivät tuoreempaa ruokaa. Nykyajan ruoka on kemiallisilla lisäaineilla prosessoitua. Ennen syötiin myös luonnonmukaisempaa ruokaa, jota ei käsitelty torjunta-aineilla ja lannoitteilla.

Hengitystieallergiat ovat myös pahentuneet ympäristön saasteista johtuen. Ilmastonmuutos on muuttanut kasvien siitepölyn tuotantoa. Myös henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen tarkoitettujen kemikaalien käytön lisääntyminen on pahentanut allergioita.

Yleisimpiä lasten allergioita

“Yleisimpien allergioiden” lista vaihtelee allergeenien mukaan. Allergioista kärsivä aikuinen tai lapsi joutuu kosketuksiin allergeenien kanssa ruoan, hengityksen tai ihon välityksellä. Tässä yleisimpiä lasten allergioita:

1. Pölypunkit

Pölypunkit ovat yksi yleisimmistä allergeeneista. Nämä mikroskooppiset hyönteiset elävät kaikkialla ympärillämme. Niitä kerääntyy patjoihin, tyynyihin, mattoihin ja pehmoleluihin. Ne käyttävät ravinnoksi kuolleita ihosoluja.

Rutiinisiivous on tärkeä tapa estää pölypunkkeja lisääntymästä ja leviämästä. Tuuleta siis kotisi säännöllisesti pölyn kerääntymisen vähentämiseksi sekä pölypunkkien ehkäisemiseksi.

Lue myös: Pölypunkkeja kotona? Hankkiudu eroon niistä luonnollisesti

2. Siitepöly

Siitepöly on myös yksi yleisimmistä allergeeneista. Siitepölyallergiat ovat kausiluonteisia, sillä jokainen puu, pensas ja heinälaji päästää ilmaan siitepölyä, joka kulkee sitten tuulen mukana lannoittaen muita kasveja. Ihminen voi olla allerginen erilaisille siitepölytyypeille, mutta yleisin ja ärsyttävin niistä on heinän levittämä siitepöly. Heinäkasveja ovat esimerkiksi vehnä, kaura ja ohra. Ne ovat kuitenkin tavallisempia maaseudulla.

Voit tarkistaa siitepölytiedotteen lukuisista eri lähteistä. Ne löytyvät yleensä paikallisten säätiedotteiden yhteydestä.

3. Yleisimpiä lasten allergioita: home

Home on kodin yleinen allergeeni. Sitä löytyy myös useista paikoista, joissa lapset viettävät aikaa. Home on eräänlainen sienilajike, joka kasvaa kuumissa sekä kosteissa ympäristöissä. Homeen haju on hyvin tyypillinen ja sen itiöt aiheuttavat reaktion kehossa.

 4. Lemmikkieläimet

Rakastetut lemmikit ovat monien allergioiden laukaisijoita. Eläinten karvat, iho, hilse, sylki ja jopa virtsa voivat aiheuttaa allergisia reaktioita lapsilla.

5. Torakat

Torakat aiheuttavat myös mahdollisen allergiariskin kaupunkiasutuksissa. Näille otuksille pitkään altistuminen voi johtaa astmaan. Kemialliset hyönteismyrkyt voivat pahentaa allergian oireita eikä niistä edes ole paljon apua torakoiden ehkäisemisessä.

6. Yleisimpiä lasten allergioita: ruoka

Joitakin yleisimpiä lasten allergioita aiheuttavia ruokia ovat:

 • Lehmänmaito
 • Kananmunat
 • Merenelävät, kuten kala, äyriäiset ja nilviäiset
 • Pähkinät, kuten maapähkinät, hasselpähkinät, saksanpähkinät, mantelit ja cashewpähkinät
 • Soija

Vehnään ja gluteeniin liittyy myös monia sekaannuksia. Ihmiset eivät ole allergisia vehnän gluteenille, vaan pikemminkin herkkiä sille. Tällainen kyvyttömyys sulattaa gluteenia tunnetaan myös keliakiana.

7. Hyönteisten puremat

Some figure

Hyönteisten puremat voivat aiheuttaa monilla lapsilla turvotusta, kutinaa ja punoitusta. Jos lapsi on allerginen hyönteisten myrkylle, voi se aiheuttaa vakavia reaktioita. Se voi jopa vaarantaa lapsen hengen.

8. Lääkkeet

Sekä reseptillä että ilman reseptiä saatavat lääkkeet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Antibiootit kuuluvat myös tähän ryhmään. On siis tärkeää olla käyttämättä mitään lääkkeitä ilman lääkärin antamaa ohjeistusta.

On hyvä idea pitää mukana tunnistetta, mikäli olet allerginen tietylle lääkkeelle. Penisilliinille, atropiinille tai adrenaliinille allergisille ihmisille on olemassa erilaisia rannekkeita ja kaulanauhoja. Ne ovat erityisen hyödyllisiä varsinkin hätätapauksissa.

9. Yleisimpiä lasten allergioita: kemialliset tuotteet

Tietyt kotona käytettävät puhdistusaineet, kosmetiikkatuotteet tai siivousaineet voivat aiheuttaa lasten allergioita. Näiden tuotteiden sisältämät kemialliset ainesosat ovat vastuussa niiden aiheuttamista reaktioista. Ne voivat myös ärsyttää hengitysteitä tai ihoa.

Äärimmäisissä tapauksissa lapselle voi syntyä myös anafylaksinen reaktio. Kyseessä on kehon nopea ja voimakas puolustuskeino, kun se havaitsee allergeenin. Se voi johtaa jopa kuolemaan.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka allergiat syntyvät?

Lasten allergiaoireita

Some figure

Allergiaoireet riippuvat siitä, kuinka herkkä lapsi on allergeeneille. Osa allergioista ovat voimakkaampia kuin toiset. Jos lapsella on siis joitakin seuraavista oireista, on paras käydä lastenlääkärissä. Lääkärin täytyy todennäköisesti tehdä eri testejä voidakseen määritellä millainen allergiatyyppi on kyseessä.

Hengitystieallergian oireita

Ruoka-allergian ja hyönteisten pureman oireita

 • Suun tai kurkun kutina ruokaa nieltäessä
 • Nokkosihottuma
 • Ekseeman kaltainen ihottuma
 • Nenän ja kurkun kutina
 • Hengenahdistus
 • Kasvojen tai kurkun turvotus
 • Vakavimmissa tapauksissa lapsi voi joutua myös shokkitilaan

Yleisimpiä lasten allergioita: yhteenveto

Monet lapset pääsevät eroon allergioista jo varhaisessa vaiheessa. Toiset kuitenkin elävät niiden kanssa koko loppuelämän. Vanhemmat ovat tärkeässä roolissa opettaessaan lapsia tunnistamaan heihin vaikuttavia allergeeneja ja ehkäisemään niiden kanssa kosketuksissa olemista.

Itselääkitystä on tärkeää välttää. Ole myös varovainen siivotessa, äläkä käytä kemikaaleja kotona. Siitä on hyötyä lapsen terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alché, Juan de Dios, and M. I. Rodríguez García. “El polen como vector responsable de alergias.” (1997).
 • Belmonte, Jordina, et al. “Aerobiología y alergias respiratorias de Tenerife.” (2010).
 • Villafane, Claudia Acevedo, et al. “Influencia de la lactancia materna y la alimentación en el desarrollo de alergias en los niños.” Atención primaria 41.12 (2009): 675-680.
 • Clínica Mayo. Dust mite allergy. (2019). Recuperado el 22 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173
 • Australian Society of Clinical Immunology and Allergy. Pollen Allergy. (2019). Recuperado el 22 de septiembre de 2020. https://www.allergy.org.au/patients/allergic-rhinitis-hay-fever-and-sinusitis/pollen-allergy
 • Asthma and Allergy Foundation of America. Mold Allergy. (2015). Recuperado el 22 de septiembre de 2020. https://www.aafa.org/mold-allergy/
 • American College of Allergy, Asthma and Immunology. Cockroach Allergy. Recuperado el 22 de septiembre de 2020. https://acaai.org/allergies/types/cockroach-allergy
 • Clínica Mayo. Food Allergy. (2019). Recuperado el 22 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095#:~:text=Food%20allergy%20is%20an%20immune,problems%2C%20hives%20or%20swollen%20airways.
 • Kimber I, Basketter DA, Dearman RJ. Chemical allergens–what are the issues? Toxicology. 2010 Feb 9;268(3):139-42. doi: 10.1016/j.tox.2009.07.015. Epub 2009 Jul 29. PMID: 19646501.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.