Logo image
Logo image

Mitkä ovat tarpeelliset keittiövälineet?

4 minuuttia
Keittiövälineitä käytetään ruoanlaitossa ja kattauksessa. Katsotaanpa, mitä välineitä niihin tulisi kuulua.
Mitkä ovat tarpeelliset keittiövälineet?
Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Ylivarustettu keittiö moderneine laitteineen ja välineineen, jotka vaihdetaan joka kerta kun uusi malli ilmestyy markkinoille, ei ole tarpeen. Näin kotiin kertyy lopulta vain turhia ja tarpeettomaksi jääviä tavaroita. Mitkä sitten ovat ne tarpeelliset keittiövälineet? Jatka lukemista.

Tarpeelliset keittiövälineet ovat sellaisia, jotka tekevät keittiössä puuhastelusta miellyttävää ja kätevää sekä mahdollistavat täysipainoisen kattauksen. Tässä mielessä onkin tärkeää korostaa, mitkä keittiön perustarvikkeet ovat, jotta emme turhaan osta ylimääräisiä välineitä.

Jokainen perhe on tietysti erilainen ja jokainen keittiö vastaa siellä asuvien ihmisten päivittäisiä tarpeita. Tietyt keittiövälineet tulisi kuitenkin olla joka kodissa; ne voivat vaihdella malliltaan tai kooltaan, mutta loppujen lopuksi me kaikki tarvitsemme niitä. Katsotaanpa tarkemmin.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat ja Teflon-pannut

Aloitetaan niistä välineistä, joita tarvitaan itse keittiössä ruoan valmistukseen. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat ja pannut ovat keittiön perustarvikkeita. Niissä voidaan valmistaa patoja, laatikoita, kastikkeita, lihoja, vihanneksia ja monia muita ruokalajeja.

Koska niitä käytetään usein, materiaaliksi kannattaa valita ruostumaton teräs, joka on paitsi kestävä ja pitkäikäinen, myös helpottaa ruoan kypsennystä. Mitä mittoihin tulee, tärkeää on omistaa useampi tällainen pannu; niiden tulisi olla erikokoisia eri ruokalajeja ja tilaisuuksia varten.

Suosittelemme, että paistinpannut on valmistettu Teflonista tai muusta kiinnitarttumisen estävästä materiaalista. Niissä voidaan valmistaa munakkaita, lettuja, munakokkelia ja muita sellaisia ruokia, jotka yleensä tarttuvat pohjaan kiinni. Hyvä lähtökohta voi olla kaksi erikokoista kattilaa ja keskikokoinen paistinpannu.

Some figure
Keittiövälineiden materiaaleihin kannattaa sijoittaa, sillä kokkauspuuhat kuluttavat niitä.

Tarpeelliset keittiövälineet

Keittiövälineet ovat ihan oma maailmansa, jossa eksyy helposti ja jossa tulee helposti ostettua sellaisia tarvikkeita, jotka ovat kyllä erittäin kauniita, mutta eivät niinkään tarpeellisia tai edes käytännöllisiä. Tästä syystä jaamme luettelon keittiövälineistä, joiden on ehdottomasti kuuluttava keittiösi varustukseen:

  • Leikkuuvälineet: Yksi hyvä veitsi riittää. Todellisuudessa veitsiä myydään joka lähtöön, mutta valtaosa ihmisistä ei osaa käyttää niitä kaikkia. Voit kenties vielä lisätä kokoelmaan pienempiteräisen veitsen tiettyjä ruokia varten.
  • Siivilä: Näitä saa muovisina ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuina. Jälkimmäinen on suositeltavin kestävyytensä ja pitkäikäisyytensä ansiosta. Sisällytämme mukaan myös raastimen, jolla juustosta ja kasviksista, esimerkiksi porkkanoista, saa erimuotoisia.
  • Paistolastat: Yksi tai kaksi paistolastaa, jotka on valmistettu pannun pintaa naarmuttamattomasta materiaalista, riittävät hyvin. Älä unohda puukauhaa ja reikäkauhaa tässä kategoriassa.
  • Sekalaiset keittiövälineet: Tähän kuuluu muun muassa leikkuulauta, perunankuorimaveitsi, viinipullonavaaja ja tölkinavaaja, muovirasiat pakastusta varten ja kulhot. Koko ja määrä riippuvat kotitaloudesta.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Puisten keittiövälineiden pesu ja desinfiointi

Astiasto

Kodintarvikkeisiin kuuluu myös astiasto, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia. Malleja, materiaaleja ja kuviointeja löytyy joka makuun.

Jaamme astiaston laseihin ja kuppeihin, lautasiin ja aterimiin. Katsotaan nyt tarkemmin jokaista ryhmää ja analysoidaan sopivia.

Kupit ja mukit

Yleensä käy niin, että ostamme ensin samaan sarjaan kuuluvia laseja, jotka ajan myötä hajoavat. Kun ostamme tilalle uusia, ne eivät enää sovi yhteen.

Nykyään keskenään erilaiset lasit pöydällä eivät haittaa, sillä epämuodolliset ja modernit kattaukset ovat nousseet pinnalle. Nykyään kattauksissa voikin nähdä laseja, jotka olivat aiemmin hillopurkkeja, ja tämä on sekä hyväksyttyä että muodikasta.

Tässä mielessä leveät, sylinterinmalliset lasit ovat monikäyttöisiä. Juomatarjoilu hoituu näillä laseilla vedestä hienostuneempiin juomiin.

Jos tarvitset lisää laseja, osta klassisia malleja, jotka on helppo korvata. Mutta… tarvitseeko laseja edes ostaa? Kyllä ja ei; kaikki riippuu siitä, millaisia tapaamisia kotonasi järjestät. Ehkäpä ongelman ratkaisee muutama tavallinen vesilasi, jos tarjoat epämuodollisia illallisia ystäville ja perheelle.

Jos taas pidät järjestäytyneemmistä, usean ruokalajin illallisista viininmaisteluineen, kannattaa kattauksessa olla ainakin kolmentyyppisiä laseja: viinille, vedelle ja kuohuviinille. Lisäksi kannattaa valita klassisia malleja, jotka ovat korvattavissa.

Mukeiksi valitse klassisia malleja ja muutama kahvikuppi.

Lautaset

Kannattaa valita sellainen lautassetti, johon kuuluu kaikenkokoisia lautasia: alkupalalautasia (joita voidaan käyttää myös jälkiruoille), pääruokalautasia ja syviä lautasia. Lautasten kuvioinnit ovat hyvin viehättäviä ja moninaisia. Jos valitset liian ylellisen setin, kyseistä designia on vaikea korvata.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: 6 virhettä, joita tulee välttää keittiön sisustamisessa

Aterimet

Aterimet koostuvat veitsistä, haarukoista ja lusikoista. Tässäkin asiaa kannattaa yksinkertaistaa. Valitse esimerkiksi sahalaitaisia veitsiä, jotka leikkaavat lihaakin, mieluummin kuin ostat siihen erilliset veitset.

Jos syöt kalaa säännöllisesti, hanki kalaveitset. Ne eivät kuitenkaan ole suurimalle osalle välttämättömiä.

Lusikat taas voidaan tiivistää keitto-, jälkiruoka- ja teelusikoiksi. Erinomainen materiaali on ruostumaton teräs, ja lusikoiden määrä riippuu perheestä.

Pöytäliinat

Suosituksemme on kankainen pöytäliina erityistilaisuuksiin ja muunlaiset pöytäliinat päivittäiseen käyttöön. Toinen vaihtoehto on käyttää erillistä tablettia joka vieraalle. Ne voivat olla muovia, bambua, rottinkia tai kangasta.

Keittiöpyyhkeitä tarvitaan siivoukseen ja keittiötasojen kuivaamiseen.

Some figure
Voit päättää astiaston kokoonpanosta aterioidesi ja niiden juhlallisuuden tai epämuodollisuuden perusteella.

Keittiövälineet vaihtelevat tavanomaisista monenkirjaviin

Toivottavasti olet saanut hyvän yleiskatsauksen keittiön perustarvikkeista. Mainitsimme vain perusvälineet eli ruokailuvälineet ja astiaston, joita ei voi unohtaa.

On kuitenkin ymmärrettävää, että voi olla houkuttelevaa hankkia sellaisiakin välineitä, joita ei käytetä päivittäin, mutta jotka voivat tulla tarpeeseen jossain vaiheessa. Esimerkiksi tarjoiluastiat tai tarjottimet, kannut ja säilytyspurkit.

Suosittelemme tekemään tilaa näille harvemmin käytetyille tarvikkeille tekemällä kaikki ostoksesi tietoisesti. Valitaan ympäristöä vähiten kuormittavia välineitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Burg, Dale; Maryo Ellen, Pinkhan: La casa perfecta: consejos prácticos para el hogar, Random House, 2002.
  • Parada Rivera, M. E. Hogar Ekonic, menaje desechable biodegradable gourmet.
  • Torviso, I. G. B. (2002). El menaje del hogar. In Memoria de Sefarad: Toledo, Centro Cultural San Marcos, octubre 2002-enero 2003(pp. 131-157). Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior.
  • Venegas Venegas, J., Raj Aryal, D., & Pinto RuÃz, R. (2019). Barato cena cubertería de acero inoxidable cuchara tenedor cubiertos con nuevos diseños (SM062). Aná lisis económico34(85), 169-187.
  • González, J. R. (1976). Porcelana china de exportación. Artes de México, (190), 61-71.
  • de Bogotá, C. D. C., & Exporta, B. (2010). México Decoración para el hogar.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.