Kuinka steriloida keittiövälineet?

Oletko koskaan ajatellut, että sinun pitäisi steriloida keittiövälineet? Ne tulisi steriloida säännöllisesti. Tässä artikkelissa kerromme sinulle parhaat tavat sen tekemiseen.
Kuinka steriloida keittiövälineet?

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos pidät ruoanlaitosta, saatat miettiä, pitääkö keittiövälineet steriloida ja miten se sitten tehtäisiin. Sterilointi on prosessi, jolla saavutat tietyssä paikassa tai esineessä olevien mikro-organismien täydellisen tuhoutumisen.

Asianmukainen sterilointi varmistaa, että elintarvikkeissa ei ole taudinaiheuttajia eikä ristikontaminaatiota. Joten sinun on opittava steriloimaan ne oikein sairauksien välttämiseksi. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka steriloida keittiövälineet.

Miksi keittiövälineiden sterilointi on tärkeää?

Saatat ajatella, että sinun tulee pestä ne vain saippualla ja vedellä, ja se riittää. Asia ei kuitenkaan ole näin. Astianpesukoneet, astianpesusienet ja -harjat sekä rätit ovat keittiösi likaisimpia paikkoja. Ne voivat sisältää bakteereja, kuten salmonellaa ja E. colia.

Ristikontaminaatiota voi tapahtua myös muiden elintarvikkeiden kautta, koska patogeenit käyttävät ruokailuvälineitä liikkumiskanavana.

Salmonellan tapauksessa puhumme bakteerista, joka elää ihmisten ja eläinten suolistossa. Se aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, kouristuksia, ripulia, kuumetta, vilunväristyksiä, päänsärkyä ja verta ulosteessa.

E. coli aiheuttaa lähes samoja oireita kuin salmonella, päänsärkyä lukuun ottamatta. Molemmat bakteerit ovat ulosteen koliformeja, mikä tarkoittaa, että ympäristö on saastunut ulosteesta. On muitakin vähemmän vakavia sairauksia, kuten kampylobakteeri-infektio, rotavirus tai listerioosi.

Ne tuodaan keittiöön yleensä eläinten ulosteilla saastuttaman lihan tai käsien pesemättä jättämisen takia. Hygieniasääntöjen noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa näitä ruokavälitteisiä infektioita.

Ruokamyrkytyksestä johtuva gastroenteriitti voidaan suurelta osin välttää noudattamalla perushygieniasääntöjä.

Miten voin välttää nämä sairaudet?

Nämä sairaudet voidaan ehkäistä ylläpitämällä asianmukaista hygieniaa kotona. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, joihin sinun tulee ryhtyä, on puhdistaa astianpesukone, sienet ja rätit kiehuvalla vedellä joka päivä. Näin vältät bakteerien leviämisen.

Myös jääkaappi kannattaa puhdistaa perusteellisesti. On suositeltavaa pitää lämpötila alle 4 celsiusasteessa mikro-organismien kasvun estämiseksi.

Mitä tulee jätteisiin, roskakori tulisi peittää ja viedä ulos kerran päivässä. Osta polkimella varustettu roska-astia, jotta sinun ei tarvitse koskea sitä käsin. Ja kuten on jo selvää, sinun on steriloitava keittiövälineet.

Kuinka steriloida keittiövälineet?

Jotta keittiövälineet steriloidaan oikein, ne on erotettava toisistaan. Selitämme prosessin jokaiselle niistä.

Veitset

Veitset ovat yksi tärkeimmistä keittiövälineistä. Veitsien sterilointiin on kaksi tapaa; toinen on klassinen menetelmä ja toinen ultraviolettivalolla.

Klassinen menetelmä on käyttää astiat höyryssä, jolla on kyky steriloida, koska kaasumaisessa tilassa molekyylit tunkeutuvat esineisiin helpommin. Kuumina ne pystyvät tappamaan patogeenisiä mikro-organismeja.

Näiden mikro-organismien kasvulämpötila on 20-45 celsiusastetta. Samoin itiöitä muodostavat bakteerit, jotka aiheuttavat ruoansulatuskanavan ongelmia.

Nämä itiöt kestävät korkeita lämpötiloja, joten optimaalisen steriloinnin saavuttamiseksi on välttämätöntä saavuttaa yli 100 celsiusasteen lämpötila 15 minuutin ajan.

Ultraviolettisterilointi, joka on yksi yleisimmin käytetyistä elintarviketeollisuudessa, pystyy tappamaan useimmat mikro-organismit. Tämä vaatii vain UV-lampun. Tällä tekniikalla varustettuja sterilointityökaluja löytyy monesta paikasta.

Muut ruoanlaittovälineet ja ruokailuvälineet

Sinun on steriloitava ne erillään veitsistä. Laita ensin kaikki ruokailuvälineet, kuten pihdit, sakset, lastat tai skimmerit, astiaan tai alustaan ​​vain sterilointia varten.

Kiehauta seuraavaksi vettä, laita joukkoon yleispesuainetta ja kaada se astiaan jättäen ne kaikki veden alle. Peitä kannella ja anna seistä 5-20 minuuttia.

Ole erityisen varovainen, jos välineet ovat muovia, eli varmista että materiaali kestää kuumuutta. Kun aika on kulunut, poista kansi ja poista vesi varovasti ja anna esineiden jäähtyä. Kuivaa ja säilytä puhtaassa paikassa.

Kuinka steriloida keittiövälineet? Tavallinen pesu ei riitä.
Pesu ei riitä sterilointiin. Nämä ovat erilaisia prosesseja, jotka tuhoavat patogeeneja.

Leikkuulauta

Leikkuulaudan desinfiointi riippuu materiaalista, josta se on valmistettu. Ne on yleensä valmistettu puusta. Etikka ei vaikuta pinnan kuituihin ja välttää sen huonontumista. Sen ominaisuudet auttavat taistelemaan ruokainfektioita aiheuttavia bakteereja vastaan.

Puhdista pinta ja suihkuta siihen etikkaa. Anna vaikuttaa 10 minuuttia. Sen jälkeen huuhtele vedellä ja anna kuivua.

Jos haluat neutraloida hajun, käytä sitruunamehua. Leikkaa viipale ja hiero sitä laudan pintaan 2 minuutin ajan. Anna kuivua ilmassa huuhtelematta.

Steriloi perheesi turvallisuuden vuoksi

Yleensä sinun tulee steriloida astiasi, koska ne voivat olla patogeenien kulkuväulä elimistöösi ja ne voivat aiheuttaa ruoan saastumisen. Tällä yksinkertaisella asialla voit pitää perheesi turvassa.

Varaa siihen aikaa ja yhdistä se muihin normaaleihin arjen askareisiin, kuten lihan ja vihannesten erotteluun ja turvallista alkuperää olevien tuotteiden käyttöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.