Logo image
Logo image

Erilainen illallinen: peltopyytä viinikastikkeessa

3 minuuttia
Peltopyytä käytetään Suomessa vain hyvin harvoin ruokana. Tämä lintu on kuitenkin terveellistä ravintoa, sillä siinä on paljon proteiinia, mutta vähemmän rasvaa kuin monessa muussa linnussa.
Erilainen illallinen: peltopyytä viinikastikkeessa
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko Välimeren alueen ruoan ystävä, ja aivan erityisesti espanjalaisten makujen? Jos olet, jatka lukemista, sillä nyt esittelemme erään tämän maan perinteisistä resepteistä: peltopyytä viinikastikkeessa.

Jos haluat hiukan vaihtelua ruoanlaittoon ja pidät erilaisista riistaruoista, kannattaa kokeilla tätä reseptiä, jossa käytetään melkoisen harvinaista lintua. Peltopyy tuo ateriaan eksoottisuutta, sillä resepti on peräisin Espanjan Toledosta. Siinä on eräitä tyypillisiä espanjalaisen keittiön piirteitä, kuten esimerkiksi viinin käyttö lihan maustamiseksi.

Jos siis kanaruoat kyllästyttävät ja sinulla on mahdollisuus saada käsiisi peltopyytä, kokeile tätä terveellistä ja pöytäseurueen taatusti yllättävää ruokalajia, kun seuraavan kerran haluat kokeilla jotakin epätavallisempaa!

Peltopyytä viinikastikkeessa: historiaa ja perinteitä

Jos et ole kovin perehtynyt Espanjan keittiöön ja tämän maan erilaisiin perinneruokiin, on hyödyksi kuulla ensin hiukan tämän ruokalajin taustasta. Kuten mainitsimmekin, reseptin syntypaikka Toledo on espanjalainen kaupunki, joka on kuuluisa runsaasta viinintuotannostaan – ja monista muista pitkälle historiaan menevistä perinteistään. Jos pidät espanjalaisen ruoan mauista, tämä resepti on varmasti mieleesi.

Kenties kysyt nyt itseltäsi, että miksi tätä lintua kannattaisi käyttää ruokana? Onko siitä jotakin erityistä hyötyä maun tai terveellisyyden kannalta verrattuna vaikkapa kanaan?

Ensinnäkin voidaan todeta, että valkoinen liha – jota peltopyynkin liha on – sisältää vähemmän rasvaa kuin muut lihat. Se on myös terveellisempää mitä tulee triglyserideihin ja kolesteroliin.

Peltopyy viinikastikkeessa (tai ilman viinikastiketta) on terveellinen ruokalaji, joka on sekä ravitseva että helposti yhdisteltävissä muihin ruokiin.

Lue aiheesta lisää: 8 myyttiä viinistä, joihin yhä uskomme

Vinkkejä terveellisempään ruokailuun

Some figure

Ota huomioon seuraavat neuvot kun käyt kaupassa

On hyvin tärkeää, että olet tietoinen siitä miten syöt. Tällä tarkoitamme sitä, että tarvitset itsehillintää, jotta et joudu impulssiesi vietäväksi arjen selviytymisen lomassa. Jos et piittaa syömäsi ruoan laadusta, sinulla on korkeampi riski sairastua.

Jotta voisit ehkäistä sairauksia ja ylipainoa, kannattaa aloittaa yksinkertaisesti valitsemalla terveellisempää ruokaa. Me suosittelemme seuraavia vinkkejä, jotka on hyvin helppo toteuttaa:

1. Syö vähemmän punaista lihaa

Tämä liha sisältää paljon proteiineja, mutta on kuitenkin huomioitava, että karjan kasvatuksen, teurastamisen ja lihanjakelun prosessissa on paljon taudinaiheuttajia ja sellaisia aineita, jotka huonontavat syömäsi lopputuotteen laatua. Ja kaikki tämä sitten tarkoittaa sitä, että punainen liha vaikuttaa usein ihmisen terveyteen haitallisella tavalla. Punainen liha on myös rasvaisempaa kuin muut lihat.

Siksi on yleisesti suositeltua vähentää punaisen lihan syöntiä ja rajoittaa sen nauttiminen vain kertaan viikossa.

2. Käytä oliiviöljyä ruoanlaitossa

Jos aiot valmistaa ruokaa, jonka reseptissä neuvotaan kuulottamaan tai paistamaan öljyssä, kannattaa käyttää oliiviöljyä.

Tämä johtuu siitä, että oliiviöljy on yksi terveellisimmistä ja ravitsevimmista tuotteista kauppojen erilaisten rasvojen joukossa, ja lisäksi sitä voi turvallisesti kuumentaa korkeissakin lämpötiloissa.

Lue aiheesta lisää: Oliiviöljyn hyödyntäminen ummetuksen hoidossa

Peltopyytä viinikastikkeessa: toledolainen resepti

Some figure

Ainekset

 • 1 nahaton peltopyy, josta on otettu luut pois (noin 500 g)
 • 2 pientä sipulia
 • 2 kuorittua valkosipulinkynttä
 • 5 laakerinlehteä
 • Jauhettua mustapippuria
 • 1 kg perunoita
 • 250 ml valkoviiniä
 • 1 l vettä
 • 2 rosmariinin oksaa
 • Suolaa
 • (Peltopyyn ja/tai kanan maksaa lisäkastikkeen valmistukseen)

Toimi näin

 • Paloittele peltopyy sen kokoisiksi paloiksi kuin haluat. Puhdista liha ja laita se sivuun odottamaan.
 • Kuori ja viipaloi sipuli hyvin ohuiksi paloiksi.
 • Laita peltopyy ja sipulit kattilaan, ja laita mukaan vettä. Ala kypsentämään.
 • Lisää myös valkosipuli, laakerinlehti, rosmariini, suolaa ja pippuria.
 • Lisää valkoviini. Laita kansi päälle ja anna kypsyä alhaisella lämmöllä noin puolen tunnin ajan.
 • Sillä aikaa kun peltopyy valmistuu, paista perunat uunissa. Pese ne mutta älä kuori niitä, ja pilko lohkoihin. Laita oliiviöljyä uunivuokaan, heitä perunat mukaan ja suolaa ne. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Testaa, ovatko perunat pehmenneet.
 • Peltopyy on jo kypsytetty valkoviinissä, mutta jos haluat lisää kastiketta, sekoita yhteen ja kiehauta valkoviiniä, ripaus suolaa, ripaus pippuria sekä peltopyyn ja/tai kanan maksaa.
 • Tarjoile lautaselle peltopyytä viinikastikkeessa, uunissa paistettuja perunoita sekä lisukekastiketta jos olet sitä valmistanut.
 • Sitten vain nauttimaan!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • 5 platos típicos de Toledo. La Comida típica. 2017. Disponible en: https://lacomidatipica.com/platos-tipicos-toledo.
 • Antunes I, Coimbra M, Ribeiro A, Ferreira J et al. Nutritional value of meat lipid fraction from red-legged partridge (Alectoris rufa) obtained from wild and farmed specimens1. Poult Sci. 2019 Feb 1;98(2):1037-1046.
 • Coca M. Empieza la temporada de la perdiz: Propiedades, beneficios y consejos. ElNacional.cat. 2022. Disponible en: https://www.elnacional.cat/es/gourmeteria/mercado/empieza-temporada-perdiz_907989_102.html
 • Carretto M. V, Cuerdo M. P, Dirienzo M. G, , DiVito M. V. Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio. 2002;5(8):141-149.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.