Logo image
Logo image

Tilan säästäminen kotona: kätevät säilytysratkaisut

3 minuuttia
Kannattaa kokeilla eräitä sisustamisniksejä, jotta huoneet vaikuttaisivat suuremmilta ja jotta niissä olisi rauhallisempi tunnelma.
Tilan säästäminen kotona: kätevät säilytysratkaisut
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tilanpuute on monen modernin perheen pulma. Onneksi on kuitenkin lukuisia tapoja saada enemmän tilaa käyttöön kotona. Otetaan nyt selvää, miten tilan säästäminen onnistuu!

Ei ole pakko käyttää kallisarvoista kodin tilaa epäsiisteihin kasoihin täynnä erilaisia tavaroita, sillä innovatiivinen tilankäyttö ja kätevät järjestelyniksit voivat todella saada aikaan muutoksen kotonasi.

Jatka siis lukemista, jos sinäkin olet turhautunut riittämättömiin neliöihin!

Ala tehdä tilaa kotiisi

On monia syitä sille, miksi ihmiset haluavat enemmän tilaa kotiinsa. Työ, lapset, harrastukset… Tila on yleensä haluttua, olipa syy ihan mikä tahansa.

Nykyisin yhä useammat tekevät myös töitä kotoa käsin. Jos näin on omallakin kohdallasi, haluat kenties työtilan, joka ei ole häiriöksi kotona muuten olon kannalta.

Muista, että jotta voisit parantaa kotisi avulla hyvinvointiasi henkisessä mielessä, kannattaisi erottaa työympäristö kotielämän tiloista.

Toisaalta taas moni nuoripari huomaa, että lasten tultua koti on täynnä erilaisia leluja. Niitä on lattialla, makuuhuoneessa ja jopa kylpyhuoneessa!

Paikan löytäminen kaikkien lelujen varastoimiseksi on tärkeää, jotta saataisiin aikaan tasapainoa ja voitaisiin palauttaa kotiin hiukan järjestystä.

Sitten on myös pieniä sinkkuasuntoja, ja tämä on yhä suositumpi tapa elää. Mietit kenties, mikäli elät yksiössä, että kuinka ihmeessä saisit kaiken omaisuutesi mahtumaan niin kovin pieneen tilaan!

Tilan säästäminen on prioriteetti monen kotona siksi, että puhtaassa ja tilavassa kodissa eläminen on hyväksi ihmisen fyysiselle, psyykkiselle ja henkiselle hyvinvoinnille.

Valmistaudu nyt muuttamaan kotiasi eräillä perusnikseillä, jotka annamme seuraavassa – jatka lukemista ja ota enemmän tilaa käyttöön kotonasi!

Lue aiheesta lisää: Näin saat kiiltävät lattiat

Luo elintilastasi suurempi

Some figure

Ensimmäinen vinkki liittyy kodin arkkitehtoniseen rakenteeseen.

Jos mahdollista, valitse tai muokkaa kotiasi seuraavien ideoiden mukaan:

Yritä tehdä tilasta avoin

 • Valitse vähemmän jaottelua tilojen välillä, kuten esimerkiksi olohuoneen, ruokailuhuoneen ja keittiön.
 • Tällä tavalla voit antaa kodillesi raikkaan ja tilavamman tunnun.

Hyödynnä ulkotilasi

Some figure
 • Jos vain mahdollista, sisusta suoraan kotisi ulkopuolella oleva tila siten, että se on osa kotiympäristöäsi.
 • Näin pystyt paremmin rentoutumaan ja nauttimaan ulkona olemisesta.

Käytä liukuovia

Kokeile perinteisten ovien korvaamista liuku- tai taiteovilla. Näin pystyt lisäämään tunnetta siitä, että tila on avoin.

Lisää kotiisi toinen kerros

 • Tämä tunnetaan loft-mallina tai parvena, ja puolikas kerros on ihanteellinen valinta, jos kotonasi on korkea katto.
 • Tällä tavalla saat kaksi elintilaa yhteen huoneeseen.

Asenna lasiseiniä

Some figure

Avoimen mallin ajatuksen mukaisesti, käytä läpinäkyviä lasiseiniä, jotta kotiisi pääsisi paljon luonnonvaloa.

Sisusta ja hyödynnä hyvin käytettävissä oleva tila

Seuraavat vinkit auttavat sinua valitsemaan paremmat kalusteet kotiisi, jotta ne olisivat sekä toiminnallisia että silmää miellyttäviä:

 • Käytä portaita säilytykseen. Portaat ovat oiva paikka tavaroiden säilytykselle kotona. Askelmat ovat ihanteelliset paikat laatikoiden asentamiselle. On myös mahdollista asentaa kaappeja portaiden alapuolelle.
 • Käytä kokoon meneviä huonekaluja. Olet varmaan nähnyt tämän idean jo käytännössä, ja se on todella kätevä. Pöydät tai sängyt, jotka voidaan taittaa suoraan seinälle, säästävät suuresti tilaa kotona.
 • Lisää peilejä sisustuksen kohentamiseksi. Peilit antavat illuusion enemmästä tilasta, ja siten saat ikäänkuin lisättyä neliöitä kotiisi.
 • Sulje säilytystilat katseelta matalilla tasoilla. Kun avaat säilytystilasi hyllyjen yläosissa, ja suljet alemmat osat, saat käännettyä katseen ylöspäin. Näin pystyt tekemään huoneesta paljon suuremman näköisen.
 • Ota valo osaksi sisustustasi. Älä unohda, että luonnonvalo voi tehdä tilasta paljon kauniimman. Hyödynnä siis aurinkoa ja vähennä valaisimien määrää kotonasi.
 • Valitse matalampia huonekaluja. Jotta voisit luoda optisen illuusion suuremmasta tilasta, valitse matalat huonekalut korkeiden sijasta.
 • Ajattele myös värejä. Kun sisustat kotiasi, pidä mielessä, että väri voi vaikuttaa siihen, kuinka tila koetaan.
  • Käytä vaaleita värejä, kuten valkoista ja harmaata, jotta saisit puhtaan ja selkeän ilmeen. Tämä on erityisen hyödyllistä keittiössä ja kylpyhuoneessa.

Järjestä kotisi vielä uudelleen

Nyt kun sinulla on ideoita kodin tilan lisäämiseksi, ryhdytään toimeen! Käytä kuitenkin hetki myös järjestyksen luomiseen.

Muista, että järjestyksessä oleva ja puhdas tila saa aikaan samanlaisen mielen. Tämä vaikutus voi auttaa sinua tekemään töitä paremmin, rentoutumaan enemmän ja elämään elämääsi täydemmin. Miksipä et siis kokeilisi järjestyksen vaikutuksia, jos ne kerran ovat näin hyvät?

Jos kotisi on alkanut tuntua liian pieneltä kaikille tavaroille, tai jos se alunperinkään ei ollut tarpeeksi suuri, ei ole syytä epätoivoon. Nykyisin hyvin monen kodin ongelmana oleva tilan säästäminen voidaan ratkaista eräiden perusneuvojen avulla, ja nyt esittelemillämme vinkeillä pääset hyvään alkuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Serrano Pascual, A. (1994). El hogar y sus objetos: un análisis semio-sociológico. Política y Sociedad.
 • Nina, R. (2006). La vida cotidiana del hogar. Revista de Ciencias Sociales.
 • CupaStone. (2014). Piedra natural, el mejor revestimiento de pared para crear espacios originales y cálidos | CUPA STONE.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.