Näin luot kotiisi menestyvän seinäpuutarhan

tammikuu 30, 2018
Seinällä olevat puutarhat ovat hyvä tapa pitää kotona kasveja, kun tilaa ei ole paljon. Tällä kertaa siis kerromme, kuinka saat luotua tällaisen puutarhan ilman pettymyksiä!

Ympäristöä arvostetaan yhä enemmän, ja tämä on lisännyt myös kiinnostusta kaupunkipuutarhoja kohtaan.

Monet ihmiset, jotka elävät kaupungeissa, haluaisivat viettää terveellisempää elämää, ja tällöin onkin hyvä idea pitää omaa pientä kotipuutarhaa. Sen avulla voit nimittäin tehdä kotona hengittämästäsi ilmasta puhtaampaa.

Lisäksi yksi tällaisen puutarhan hyvä etu on se, että kasvit auttavat tasapainottamaan kodin energiaa, ja ne jopa imevät sitä säteilyä, jota tulee teknologialaitteista kuten tietokoneista ja televisiosta.

Mutta miten puutarhan luonti onnistuu, kun vapaata tilaa on vain minimaalisesti? Ratkaisu tähän pulmaan on seinälle laitettava puutarha.

Kun asetat kasveja eri korkeuksille seinälläsi sen sijaan, että ne ovat lattialla, tulet välittömästi saamaan enemmän tilaa muille asioille.

Tämän menetelmän avulla ratkaistaan siis tilanpuute, mutta lisäksi on hyvä tietää eräät aloittelijan vinkit seinäpuutarhan luontia varten. Jatka siis lukemista ja kokeile itse – tee helppo ja iloa tuova seinäpuutarha kotiisi!

Kuinka seinälle saadaan ripustettua kasveja?

Mitä ympäristö-olosuhteita kotonasi on?

seinäpuutarha

Kuten tiedät, kasvit tarvitsevat hyvin vakaan ympäristön, jotta ne voisivat menestyä. Siten saattaakin olla, että pidät jostakin kasvityypistä erityisen paljon, mutta se ei valitettavasti kuitenkaan sovi omaan kotiisi.

Tämän kannalta onkin hyvä kysyä itseltä ensin muutama kysymys liittyen kodin olosuhteisiin, jos mielit luoda puutarhan, joka voi hyvin.

Valo

On kasveja, jotka tarvitsevat useita tunteja aurinkoa päivässä. On kuitenkin myös sellaisia kasveja, jotka suoraan auringonvaloon jouduttuaan palavat.

On siis tarpeen ottaa huomion valon määrä ennen kuin päätät, mitä kasveja kotiisi tulee. Jos et mieti asiaa etukäteen, saatat luoda puutarhan ihan turhaan.

Lämpötila

Moni pitää kirkkaanvärisistä kukista ja riippuvista kasveista. Nämä kasvit kuitenkin useimmiten vaativat hyvin lämpimän ympäristön.

Siten kannattaa pitää kyseisiä kasveja kotona vain silloin, jos elät välimerellisessä tai trooppisessa ilmastossa.

Kosteus

Veden määrä, jonka voit kasveillesi antaa, on myös eräs asia, joka kannattaa pitää mielessä.

Pidä mielessä siis se, oletko kotosalla suurimman osan aikaa viikosta, kuukaudesta ja vuodesta, jolloin voit valita kasveja jotka pärjäävät vähemmällä vedellä, mutta jos taas vietät paljon aikaa vaikkapa työmatkoilla eikä kotiin jää kukaan kastelemaan kasveja, kannattaa valita harvemmin kasteltavat yksilöt.

Kuinka paljon aikaa voit käyttää kasvien hoitoon?

 kännykän kalenteri

Aikakin on tärkeä tekijä kasvien valinnassa. Jos teet työtäsi kotoa käsin, sinulla on eri tilanne hoidon suhteen kuin sellaisella, joka on koko päivän poissa kotoaan.

Kaikki kasvit, joita kotiisi tuot, tarvitsevat hoitoa, mutta jotkut vaativat sitä enemmän kuin toiset. Siten parasta onkin valita vain sellaisia kasveja, jotka sopivat omaan elämäntyyliisi ilman ongelmia.

Jos et pysty hoitamaan kasvejasi hyvin, saattaa tulla ikävänä yllätyksenä, että et pysty pitämään kaupunkipuutarhaasi elossa.

Suosittelemmekin sitä, että et luovuta puutarhan luomisen suhteen, vaan että suhtaudut asiaan realistisesti myös ajan osalta.

Oletko vaikkapa yksi niistä, jotka pitävät töiden jälkeen ulkona käymisestä? Älä sitten sano itsellesi, että tulet hoitamaan kasvejasi iltaisin, jos et takuulla aio luopua tästä tottumuksestasi puutarhan vuoksi.

Tapasi ovat olemassa syystä, sillä ne auttavat sinua pääsemään yli stressistä, ja ne saavat sinut hidastamaan. Saat niiden avulla tehtyä irtioton. Jos et halua, että tavoistasi tulee yksi ahdistuksen lähde lisää, tee siis itsellesi kasvien hoitoa varten rehellinen aikataulu.

Suunnittele seinäpuutarhasi

roikkuva seinäpuutarha

Kun puhumme suunittelusta, tarkoitamme sitä, kuinka kasvit ripustetaan seinälle. Siten tulee miettiä, mitä tukea käytät ja mitä maaperää kasveihin laitat.

Kasvien ominaisuudet tulevat määrittämään suuren osan näistä päätöksistä.

Kalusteesi, huoneiden jaottelu, kattojen korkeus ja muut vastaavat tekijät ovat oleellisia siinä, minkälaisen rakenteen valitset puutarhallesi.

  • Pidä tässä yksinkertaisuus. Oleellista on kasviruukkujen koko ja muoto, kuten myös se, minkä tyyppisiä kasveja aiot kasvattaa.
  • Jos sinulla on esimerkiksi matalat katot, ruukut eivät ole hyvä idea.

Toisaalta taas tulee ajatelle riskisysteemiä. Tämän kannalta on hyvä pitää mielessä, mistä vesi tulee, ja myös budjettisi on tärkeä.

Näin pystyt valitsemaan pisara-, sumu- ja vesiviljelyn väliltä. Jotta voisit saada selville, kuinka kastelu kannattaa tehdä, sinun tulee myös kiinnittää huomiota siihen, minkälaista maaperää annat kasveillesi. Tämä johtuu siitä, että maaperän läpipäästävyys määrittää sen, kuinka paljon vettä tulet tarvitsemaan.

Varmaa on se, että puutarhanhoito tuottaa ihmiselle suuren määrän nautintoa. Lisäksi se on ympäristöä rasittamaton harrastus. Se voi kuitenkin päätyä pettymykseksi, jos et ensin selvitä, mistä lähtökohdista viljelyn kanssa tulisi aloittaa.

Näin voit tehdä sopivampia päätöksiä ja siten saada puutarhasi voimaan paremmin. Jos noudatat näitä ohjeita, pystyt aivan varmasti luomaan kukoistavan kotipuutarhan.

Kuulostaako kiinnostavalta? Jos tila on ongelma, kokeiletko puutarhan luontia seinälle?

UUTISIA VERKOSSA