Ideoita munakkaiden täyttämiseen

Täältä löydät ideoita munakkaiden täyttämiseen niiden maun ja ravintoarvon parantamiseksi.
Ideoita munakkaiden täyttämiseen
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Munakkaiden täyttäminen eri aineksilla on erinomainen keino lisätä tämän jo itsessään hyvin terveellisen ruokalajin ravintoarvoa. Se on loistava päivällinen, sillä se valmistuu nopeasti ja helposti. Lisäksi siitä saa välttämättömiä ravintoaineita, joita keho tarvitsee elintoimintojensa tehokkaaseen suorittamiseen. Täältä löydät hyviä ideoita munakkaiden täyttämiseen.

Ensin on hyvä huomauttaa, että kananmunien kulutusta ei enää rajoiteta kuten ennen. Nykyään niitä pidetään korkealaatuisena ravintona eikä niitä enää yhdistetä kohonneeseen kardiovaskulaariseen riskiin. Munia kannattaakin syödä usein, sillä ne kasvattavat proteiininsaantia ja ovat hyvin monipuolisia ruoanlaitossa.

Ideoita munakkaiden täyttämiseen

Annamme seuraavaksi erinomaisia ideoita munakkaiden täyttämiseen. Näin vältyt yksitoikkoisuudelta ja teet ruokavaliostasi monipuolisemman ja hauskemman. Munakkaat on helppo sulattaa ja niiden ravintosisältö on erittäin hyvä. Ne sopivat hyvin terveelliseen ruokavalioon.

1. Juustomunakas

Juusto on yksi parhaista täytteistä munakkaisiin. Siinä on runsaasti korkean biologisen arvon proteiinia munien proteiinin lisäksi. Tällaisessa proteiinissa on kaikki välttämättömät aminohapot ja se sulaa hyvin.

Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan fyysisesti passiivisten ihmisten olisi hyvä saada proteiinia ainakin 0,8 grammaa per painokilo päivittäin.

Juuston valinta riippuu omista mieltymyksistä, mutta mozzarella on yksi suosituimmista juustoista. Se sulaa erittäin hyvin ja on myös maukasta. Cheddar taas on loistava vaihtoehto niille, jotka pitävät vahvemmista mauista. Toinen erinomainen vaihtoehto on parmesaani.

Mozzarella sopii erinomaisesti munakkaan täytteeksi.

2. Munakas avokadolla ja savulohella

Savulohi on korkealaatuinen tuote, joka sisältää Omega-3:a. Näiden rasvahappojen on osoitettu hillitsevän sisäistä tulehdusta ja vaikuttavan näin kardiovaskulaariseen riskiin. Niitä tarvitaan myös proteiinikatabolian vähentämiseen ja lihasten toimintaan liittyvien ongelmien, kuten sarkopenian, ehkäisemiseen.

Myös avokadosta saa erittäin laadukkaita tyydyttymättömiä rasvoja. Kumpikin ruoka-aine täydentää hyvin kananmunien ravintoarvoa. Jotta saat kaiken irti tästä reseptistä, tee munakkaasta mielellään ohut ja laita sen päälle viipaloitua avokadoa ja lohta.

3. Munakas serranokinkulla ja kirsikkatomaateilla

Leikkeleiden syöntiä tulee rajoittaa, sillä monet niistä sisältävät keinotekoisia lisäaineita. Näistä tulee nostaa esiin erityisesti nitriitit, sillä joidenkin tutkimusten mukaan ne saattavat lisätä tiettyjen syöpoien riskiä säännöllisesti syötyinä. Hyvää serranokinkkua valitessa onkin tärkeää varmistaa, ettei se sisällä näitä yhdisteitä.

Tomaatit sopivat ilmiömäisesti serranokinkun kanssa, ja yhdessä ne muodostavat täydellisen munakkaan täytteen.

Kirsikkatomaatit taas ovat erittäin monikäyttöisiä ruoanlaitossa ja niillä on erinomainen ravintoarvo. Ne sisältävät merkittäviä määriä antioksidanttisia fytokemikaaleja ja vitamiineja. Tästä syystä niitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti.

Valmista tämä ruokalaji paistamalla mielellään ohut munakas, ja pidä se lämpimänä. Laita sen päälle sitten serranokinkkua sekä halkaistuja tomaatteja ja kääri rullalle. Voit viimeistellä aterian vielä pienellä määrällä oreganoa tai timjamia.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä: Herkullinen espanjalainen perunamunakas

Höystä munakkaat näillä täytteillä

Munakkaiden täyttäminen on erinomainen keino parantaa niiden aistinvaraisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Olemme antaneet muutaman idean, mutta vaihtoehtoja löytyy satoja jokaiseen makuun.

Munakkaiden kanssa sopivat hyvin monet vihannekset sekä makkarat, lihat, tonnikala ja jopa kastikkeet. Jälkimmäisiä tulisi kuitenkin käyttää kohtuudella, jotta kalorimäärä ei paisu liiaksi.

Muista, että kun tavoitteena on terveyden kohentaminen, pelkästään ruokavaliosta huolehtiminen ei riitä; on tärkeää pyrkiä myös muihin terveellisiin elämäntapoihin. Esimerkiksi liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti keskittyen lihasten vahvistamiseen.

On myös tärkeää nukkua kunnolla, vähintään seitsemän tunnin laadukkaat yöunet. Muutoin elimistön sisäinen tulehdustila lisääntyy, mikä lisää kroonisten sairauksien riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017 Oct 15;45(5):1105-1115. doi: 10.1042/BST20160474. Epub 2017 Sep 12. PMID: 28900017.
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015 Dec 1;7(12):9872-95. doi: 10.3390/nu7125505. PMID: 26633477; PMCID: PMC4690057.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.