Logo image
Logo image

Mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia?

3 minuuttia
Tabuja ja vääriä tietoja ei voida enää käyttää tekosyinä. Tänään selvitämme, mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia.
Mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Huumeet ovat vaikea ongelma, johon liittyy paljon ristiriitoja. Maiden ja osavaltioiden välillä on eri menettelytapoja ja aineiden väärinkäyttöön liittyy hälyttäviä tarinoita kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Ensinnäkin on tärkeää määritellä mitä huumeet ovat ja millä tavalla niitä käyttävät ihmiset käsittävät ne.

Huumeet ovat mitä vain luonnollista, synteettistä tai sekalaista alkuperää olevaa ainetta, joka vaikuttaa suoraan ihmisen havaintokykyyn, yhtäläistämiseen sekä biologiseen, kemialliseen tai neurologiseen vuorovaikutukseen ihmisen ollessa huumeiden vaikutuksen alaisena.

Muista, että riippuvuus voi vaihdella ihmisestä ja myös sukupuolesta toiseen.

Tässä artikkelissa kerromme mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia.

Maailman vaarallisimmat huumeet

Tupakka

Some figure

Ensinnäkin on tärkeää käyttää hieman aikaa tähän liittyen. Melkein kaikki tietävät tämän huumeen valmistuksesta, jakelusta ja käytöstä. Tämä huume kuuluu ristiriitaiseen ja miljoonien arvoiseen savuketeollisuuteen.

Sinun tulee kuitenkin ymmärtää, että kyseessä on huume. Sillä ei ole väliä, että se luokitellaan kuuluvan “laillisiin” huumeisiin.

Eri syöpätyyppien ja tupakan polttamisen välinen suhde on jo todistettu yhdessä muiden kemikaalien kanssa, jotka siihen lisätään tehden tupakasta erittäin myrkyllisen aineen, joka on haitallinen terveydelle.

Tupakkaan liittyviin tauteihin kuuluvat muun muassa:

 • Keuhkosyöpä
 • Krooninen keuhkokuume
 • Keuhkosairaudet
 • Hengitysteiden (suu, kieli, kurkunpää, kurkku, ruokatorvi ja niin edelleen) rappeutuminen

Lue myös: 8 syytä lopettaa tupakointi samantien

Metamfetamiini

Olet varmasti nähnyt kuuluisan TV-sarjan, jossa lahjakas kemian opettaja ja hänen avustajansa ovat päähenkilöinä ja erinomaisen metamfetamiinin tuottamisen edelläkävijöitä.

Metamfetamiini on erittäin addiktoiva aine ja suosittu muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa. Yleisesti ottaen se tunnetaan ulkonäöstään, joka on samankaltainen kuin kristalli, vaikka sitä voidaankin saada myös jauheena tai pillereiden muodossa. Tällä huumeella on vakava vaikutus kehon neurokemialliseen järjestelmään ja se luo välittömän riippuvuuden.

Metamfetamiinin käytön seuraukset:

 • Ärtyvyys
 • Vainoharhaisuuden kehittyminen ja lisääntyminen
 • Vakavien tartuntojen lisääntyminen muiden kanssa jaettujen ruiskeiden takia (yleinen tapa käyttäjien keskuudessa)
 • Hallusinaatiot (saattaa olla voimakkuudeltaan kohtuullista tai vakavaa aineen laadusta riippuen)

Alkoholi

Some figure

Alkoholi on toinen huume, joka on yhteiskunnassa hyväksyttävä ja jota pidetään “luonnollisena” tai jopa “terveellisenä” monissa maissa. Alkoholin vaikutukset ovat kuitenkin aivan yhtä vaaralliset kuin minkä vain muunkin huumeen, kun on kyse terveydestä.

Alkoholiriippuvuus on parhaiten tunnettu rajuista juomatavoista ja toistuvasta käytöstä johtuva seuraus. Se aiheuttaa vahinkoa yhteiskunnalle, perheille ja fyysiselle terveydelle. Sen liiallisesta käytöstä johtuvat terveysvaikutukset voivat olla traumaattiset ja peruuttamattomat.

Liialliseen alkoholinkulutukseen liittyvät sairaudet:

 • Kirroosi
 • A- ja B-hepatiitti
 • Vakava krooninen mahakatarri (suonikohjuhaavojen kehittyminen)
 • Henkilön terveydestä riippuen alkoholin kulutukseen on liitetty myös keripukki

Lue myös: Alkoholin 10 välitöntä vaikutusta terveyteen

Kokaiini

Kokaiinin käyttö on laajaa huumemaailmassa. Monet Etelä-Amerikan maat tunnetaan tämän tuotteen valmistuksesta ja viennistä. Kokaiini tulee kokalehtien alkaloideista. Kokaiinilla on suuri kysyntä päiväntasaajan pohjoispuolella Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Kokaiinilla on vakavat seuraukset keholle. Tätä huumetta voidaan saada eri muodoissa: jauheena, pillereinä ja nesteenä.

Mitä kehollesi tapahtuu, jos käytät kokaiinia?

 • Kasvojen herkkyys kasvaa
 • Sydämen syke ja verenpaine kohoavat
 • Levoton kehonliike ja innostus
 • Lisääntynyt stressitaso ja yhtäkkinen vainoharhaisuus
 • Suuri määrä dopamiinia vapautuu, kun se reagoi kokaiinissa oleviin stimuloiviin kemikaaleihin

Heroiini

Some figure

Heroiini on yksi maailman vaarallisimmista huumeista. Heroiini on tunnettu sen voimakkaasta rauhoittavasta vaikutuksesta. Heroiini on aiheuttanut lukuisia kuolemia siitä syystä, että käyttäjä ei ole ymmärtänyt kuinka paljon sitä tulisi ottaa. Muista: tälle opiaatille ei ole mitään vakioannosta.

Parhaiten tunnetut heroiinituottajat ovat Aasiassa, varsinkin Afghanistanissa. Siellä sijaitsevat useimmat raaka-aineet tämän huumeen, unikonlehden, viljelemiseen. Jopa Kiinassa ja Taiwanissa heroiinin johdannaisia käytetään kaikenlaisissa tilanteissa.

Koska heroiinilla on suuri vaikutus kehoon, voivat seuraukset olla vakavat ja jopa kuollettavat sen sisältämien addiktoivien ja myrkyllisten aineiden takia.

Mitä kehollesi tapahtuu, jos käytät heroiinia?

 • Pupillit laajenevat
 • Hengitys ja sydämen syke lisääntyvät yhtäkkiä
 • Melkein välitön katatoninen tila
 • Sulkijalihas laajenee

Tiesitkö jo entuudestaan, mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia? Kenties käytät joitakin niistä itsekin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.