Logo image
Logo image

Miten tunnistaa inkivääriallergia?

3 minuuttia
Inkivääriallergia ilmenee reaktiona tämän mausteen nauttimiseen. Reaktiot voivat olla erilaisia oireita joko ruoansulatuksessa tai iholla. Tässä artikkelissa kerromme, miten tämän allergian voi tunnistaa.
Miten tunnistaa inkivääriallergia?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mausteallergiat ovat melko harvinaisia, mutta joillakin henkilöillä on todettu olevan inkivääriallergia. Itse asiassa monet ihmiset ovat allergisia myös muille inkiväärin “sukulaismausteille”, kuten kurkumalle.

Useimmat tällaisten allergioiden oireet ovat ikäviä ihon tai ruoansulatuskanavan reaktioita. Jos kyseessä taas on vakavampi tapaus, henkilölle voi kehittyä tulehdustila.

Pediatrics and International Child Health -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että tavallisesti, kun ihmiselle kehittyy allergia, kyseessä on yliherkkyys jonkintyyppiselle proteiinille.

Erityisesti lehmänmaito tai laktoosi sekä gluteeni aiheuttavat allergisia reaktioita melko usein, mutta myös mausteet voivat joissakin tapauksissa laukaista samanlaisia reaktioita. Alla kerromme tästä hieman lisää.

Miten inkivääriallergia voidaan tunnistaa

On yleistä, että intoleranssia kutsutaan “allergiaksi”. Inkivääriallergialle on kuitenkin ominaista, että se ilmenee ennen kaikkea suolistossa. Inkiväärin nauttiminen voi siis aiheuttaa inkiväärille allergiselle ihmiselle ilman kertymistä, koliikkia ja/tai ripulia.

Lisäksi The Journal of Dermatology -lehdessä julkaistun tapausselostuksen mukaan tämä tila voi hyvin äärimmäisissä tapauksissa laukaista anafylaksian. Tällaiset vakavat reaktiot eivät kuitenkaan yleensä ole yleisiä etenkään mausteallergioiden yhteydessä.

Samoin on mahdollista, että inkivääri- tai muuntyyppinen mausteallergia laukaisee iholla erilaisia reaktioita, kuten ärsytystä, punoitusta ja nokkosihottumaa. Joidenkin potilaiden kohdalla jopa suu voi alkaa kutista.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan

Some figure

Allergian ehkäiseminen

Ruoka-allergia on eräänlainen patologia, joka, vaikka sitä voidaan hoitaa, on krooninen. On kuitenkin olemassa joitakin toimenpiteitä, joita ihmiset voivat toteuttaa ehkäistäkseen allergioita ainakin jossain määrin.

Esimerkiksi lapsen imettäminen ensimmäiseen ikävuoteen asti sekä täydentävän ruokinnan sisällyttäminen 6 kuukaudesta alkaen voivat vähentää tämäntyyppisten autoimmuunipatologioiden riskiä. Toisaalta jonkin kehonosan liiallinen puhdistaminen voi aiheuttaa ihon yliherkkyyttä vieraille aineille (vaikka ne eivät olisikaan haitallisia).

Lisäksi asiantuntijat suosittelevat monipuolisen ruokavalion noudattamista, jotta ruoansulatuskanava tottuu erilaisiin ravintoaineisiin ja niihin liittyvään aineenvaihduntaan. Tiettyjen ruokien poistaminen ruokavaliosta ei välttämättä aiheuta allergiaa, mutta se voi aiheuttaa intoleranssia myöhemmin.

Mitä tehdä, jos kyseessä on inkivääriallergia

Jos epäilet itselläsi inkivääriallergiaa, tärkeintä on mennä erikoislääkärin (allergialääkärin eli allergologin) vastaanotolle kliinisen diagnoosin saamiseksi. Hän voi kertoa sinulle, mikä on herkkyytesi taso ja onko inkivääri tarpeen poistaa ruokavaliostasi tai vain vähentää sen kulutusta.

Lääkäri arvioi myös anafylaksian mahdollisen riskin siinä tapauksessa, että olet yliherkkä inkiväärille. Mutta kuten jo totesimme, tämä on äärimmäinen ja hyvin harvinainen tilanne, etenkin inkivääriallergian tapauksessa.

Lisäksi voi olla hyvä välttää joitakin muita mausteita, jos kärsit tästä tilasta. Näin vältät vatsa- ja suolisto-ongelmat.

Lue tämäkin artikkeli: Kuinka välttää ruoansulatusongelmat? 9 terveellistä tottumusta

Some figure

Inkivääriallergia on harvinainen allergia

Vaikka lähes mille tahansa aineelle on mahdollista olla allerginen, mausteet eivät usein aiheuta tällaista patologiaa. Siitä huolimatta inkivääri kyllä aiheuttaa yliherkkyyttä joillakin ihmisillä. Varhainen diagnoosi on tärkeää, jotta maustetta osataan välttää ja sitä kautta oireita ja komplikaatioita voidaan ehkäistä.

On tärkeää pitää mielessä, että elintavat ja tottumukset voivat suosia allergioiden ja intoleranssien kehittymistä. Rintaruokinnan puuttuminen vauvana tai epätasapainoinen suolistofloora voivat aiheuttaa allergioita ja intoleransseja keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Koska kyseessä on krooninen ongelma, paras ratkaisu on vähentää tai lopettaa kokonaan inkiväärin kulutus. Saatat jopa joutua välttämään muiden mausteiden, kuten kurkuman, käyttöä.

Loppujen lopuksi parasta on omaksua ravitsemuksellisesti monipuolinen ruokavalio. Oireiden parantamiseksi tai välttämiseksi jotkut terveydenhuoltoalan ammattilaiset kehottavat kokeilemaan probioottilisää. Tietenkin, kuten aina, sinun on ensin neuvoteltava lääkärisi kanssa varmistaaksesi, että juuri niin kuin on sinun henkilökohtaisen tapauksesi kannalta parasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Manuyakorn W., Tanpowpong P., Cow milk protein allergy and other common food allergies and intolerances. Paediatr Int Child Health, 2019. 39 (1): 32.40.
  • Hayashi E., Sowa Osako J., Fukai K., Natsumi A., et al., Case of anaphylaxis caused by black ginger in a dietary supplement. J Dermatol, 2019. 46 (2): 56-57.
  • Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, et al. Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. J Nutr Biochem. 2016;27:112-122. doi:10.1016/j.jnutbio.2015.08.025
  • Bloomfield SF, Stanwell-Smith R, Crevel RW, Pickup J. Too clean, or not too clean: the hygiene hypothesis and home hygiene. Clin Exp Allergy. 2006;36(4):402-425. doi:10.1111/j.1365-2222.2006.02463.x
  • Gehlhaar P, González-de-Olano D, Madrigal-Burgaleta R, Bartolomé B, Pastor-Vargas C. Allergy to ginger with cysteine proteinase GP-I as the relevant allergen. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(5):624-625. doi:10.1016/j.anai.2018.07.013

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.