Logo image
Logo image

Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan

3 minuuttia
Fenistil on geeli, joka on erittäin tehokas lääke hyönteisten puremiin ja muihin ihosairauksiin. Se lievittää kutinaa ja turvotusta sen sisältämien antihistamiinien ansiosta.
Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihosta huolehtiminen on tärkeää mihin aikaan vuodesta tahansa. Se on kuitenkin erityisen tärkeää aurinkoisina tai kuumina päivinä, kun ihoa tulee suojata hyönteisten puremilta, auringossa palamiselta ja allergisilta reaktioilta. Fenistil on hyvä ulkoinen lääke kaikkiin näihin tiloihin.

Fenistil on tuotenimi ulkoisesti käytettävälle geelille. Tämän geelin aktiivinen ainesosa on dimetindeeni maleaatti. Tämä ainesosa kuuluu antihistamiiniryhmään ja sitä käytetään allergisten reaktioiden, pinnallisten palovammojen ja hyönteisten puremien aiheuttaman kutinan hoitoon.

Tässä artikkelissa kerromme enemmän Fenistilistä ja siitä, kuinka kyseinen lääke toimii.

Kuinka Fenistil toimii?

Fenistil on ulkoisesti käytettävä geeli, joka lievittää ärtyneen ihon aiheuttamaa kutinaa. Sillä on paikallisen anestesian tuoma vaikutus, joka rauhoittaa allergioiden, pistojen tai palovammojen aiheuttamaa kutinaa.

Fenistiliä voivat käyttää yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset. Sitä kannattaa pitää mukana matkoilla tai ulkoaktiviteetteja harrastaessa.

Haittavaikutukset

Jotkut ihmiset ovat allergisia dimetindeeni maleaatille tai muille geelin sisältämille ainesosille. Varmista, että tarkistat ainesosaluettelon, etkä käytä sitä kenelläkään, joka on allerginen geelin ainesosille.

Allerginen ihminen saattaa joutua anafylaktiseen shokkiin, joka voi olla kohtalokas. Sinun tulee myös vältellä hoidetun alueen pitkittynyttä auringolle altistumista ja olla käyttämättä geeliä ihoalueilla, joilla on avoimia haavoja.

Raskaana olevien tai imettävien naisten tulisi käydä lääkärissä tai keskustella apteekkarin kanssa ennen Fenistilin käyttöä. Tällaisissa tapauksissa naisten tulisi myös välttää levittämästä lääkettä suurille ihoalueille ja olla levittämättä sitä nännien alueelle.

Seuraavaksi kerromme seuraavista Fenistilin ominaisuuksista:

  • Kuinka se toimii
  • Farmakokinetiikka
  • Sivuvaikutukset

Ennen kuin syvennymme tarkemmin näihin puoliin, tulee meidän ensin ymmärtää täysin histamiinin merkitys, sillä kyseessä on kehosta löytyvä ainesosa, joka liittyy suoraan tähän lääkkeeseen.

Lue myös: 5 kotihoitoa kirpun puremiin

Some figure

Mitä histamiini on?

Kehon solut syntetisoivat histamiinimolekyylin. Se kuuluu biogeenisten amiinien ryhmään. Ne ovat biologisten tekijöiden luomia molekyylejä.

Niitä tuottaa biokemiallinen reaktio nimeltä dekarboksylaatio. Tämä reaktio syntyy L-histidiini dekarboksylaatioentsyymin aiheuttamana molekyylissä nimeltä histidiini.

Tätä entsyymiä tuottavat myös suoliston bakteerikasvusto ja syömämme ruoka. Ne siis pystyvät syntetisoimaan histidiinin.

Histamiini liittyy kaiken kaikkiaan immuunijärjestelmän paikalliseen reaktioon. Se auttaa myös mahalaukun normaalin toiminnan ja keskushermoston neuronien siirtojärjestelmän säätelemisessä.

Histamiinin toimintoihin kuuluvat olennaisesti:

  • Allergiat: Histamiini puuttuu välittömästi yliherkkyysreaktioihin ja allergisiin reaktioihin. Siksi se vaikuttaa suoraan sekä humoraaliseen että soluvälitteiseen immuunivasteeseen. Lisäksi se toimii ensisijaisena välittäjänä välittömissä yliherkkyysreaktioissa.
  • Välittäjäaine: Histamiini voi toimia neuromodulaattorina, moduloiden tai säädellen reaktioita muita välittäjäaineita kohtaan.
  • Sydämen ja verisuonien säätely: Tämä aine on verisuonia laajentava sen H1- ja H2-reseptorien vuorovaikutuksen ansiosta, jotka jakautuvat kaikkiin resistansseihin valtimoihin ja melkein kaikkiin verisuoniverkoston osiin. Tämä toiminto on erittäin tärkeä Fenistilin tehokkuuden ymmärtämiseksi.
  • Ekstravaskulaariset sileät lihakset: Se aiheuttaa supistuksia sileissä lihaksissa.
  • Mahaneste: Tämä molekyyli auttaa edistämään mahanesteen eritystä ja laukaisee parietaalisolujen avulla runsasta happojen eritystä.

Lue myös: Eroon hyönteisistä luonnollisin konstein

Kuinka Fenistil toimii?

Dimetindeeni maleaatti, Fenistilin aktiivinen ainesosa, on käänteisessä vuorovaikutuksessa histamiinin H1-reseptorien kanssa. Se vähentää välittömiä vaskulaariseen yliläpäisyyn liittyviä yliherkkyysreaktioita estämällä histamiinin sitoutumisen H1-reseptoreihin.

Alhaisilla pitoisuuksilla se stimuloi histamiinin metyylitransferaasia, joka poistaa histamiinin aktivoinnin. Lisäksi dimetindeeni maleaatilla on myös nukutusainemaisia ominaisuuksia, kun sitä käytetään paikallisesti.

Some figure

Farmakokinetiikka ja sivuvaikutukset

Fenistil-geeli läpäisee ihon nopeasti ja vapauttaa sen antihistamiiniset vaikutukset muutaman minuutin kuluessa. Sen vaikutus saavuttaa maksimitason 1-4 tunnin jälkeen. Ulkoisen levityksen jälkeen dimetindeeni maleaatin imeytyminen on noin 10 % käytetystä annoksesta.

Tällä lääkkeellä voi olla haittavaikutuksia. Ne ovat kuitenkin yleensä erittäin lieviä ja niitä esiintyy vain alueella, johon lääkettä levitettiin.

Näin ollen joihinkin sivuvaikutuksiin kuuluvat:

Oletko koskaan kuullut tästä ulkoisesti käytettävästä lääkkeestä? Jos sinulla on kysymyksiä tai huolia siihen liittyen, tulisi sinun keskustella sen käytöstä farmaseutin tai lääkärin kanssa.

Muista, että sitä tulisi käyttää varoen välttyäkseen mahdollisilta haittavaikutuksilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.