Miten punahukka vaikuttaa raskauteen?

Jos sairastat punahukkaa ja olet raskaana tai haluat tulla raskaaksi, pitäisi sinun harkita muutamia asioita. Raskaaksi tulo on mahdollista punahukkapotilaille, mutta sairautta tulee osata hallita.
Miten punahukka vaikuttaa raskauteen?

Viimeisin päivitys: 25 lokakuuta, 2020

Miten punahukka vaikuttaa raskauteen? Pitääkö silloin huomioida jotain erityistä? Tässä artikkelissa pohdimme vastauksia näihin kysymyksiin.

Monet punahukan aiheuttamista komplikaatioista raskauden aikana liittyvät farmakologiaan. Tämä johtuu siitä, että punahukkakohtausten hillitsemiseen tarkoitetut lääkkeet voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä ja sikiön epämuodostumia.

Näin ollen punahukkaa sairastavia naisia ohjeistetaan aina suunnittelemaan raskautensa hyvin etukäteen. Siten lääkärillä on aikaa mukautua sen hoitamiseen. Tämä on nykyään täysin mahdollista aktiivisten menetelmien kehittymisen ansiosta, jotka käytännössä katsoen tekevät aikaisemmista hoitomenetelmistä vanhentuneita.

Alla kerromme, kuinka punahukkaa sairastava nainen voi suunnitella turvallisen raskauden. Hänen tulee käydä muita naisia useammin tarkastuksissa ja kokeissa. Raskaus on kuitenkin täysin toteutettavissa.

Mikä punahukka on?

Punahukka tai lupus on autoimmuunisairaus. Se tarkoittaa sitä, että immuunijärjestelmä hyökkää omia soluja vastaan, sillä se ei tunnista niitä. Se esimerkiksi pitää joitakin kudoksia ulkoisina tai uhkaavina ja aiheuttaa tulehdusreaktion, joka on samankaltainen kuin virus- tai bakteeritauteja vastaan taistellessa.

Tauti on krooninen ja kehittyy pahentuneiden negatiivisten reaktioiden muodossa. Passiivisia kausia saattaa esiintyä, jolloin oireita ei ole lainkaan, mutta akuutit kohtaukset ovat vakavia ja lamaannuttavia.

Punahukka vaikuttaa eniten nivelten, ihon ja munuaisten kudoksiin. Siihen liittyvät myös keuhkot ja aivot, vaikka sen ominaispiirteet ovatkin peräisin nivelistä ja ihosta. 

Tässä artikkelissa viittaamme naisiin, joilla on aikaisemmin todettu punahukka ja jotka tulevat raskaaksi jossakin vaiheessa taudin diagnosoinnin jälkeen. Tämä voi olla ongelmallista, sillä jotkin tutkimukset ovat paljastaneet raskausongelmien esiintyvyyden lisääntyvän punahukkaa sairastavilla naisilla.

Vaikka näin ei aina käykään, on myös mahdollista, että tutkijat viittaavat vastasyntyneen punahukkatautiin. Näin tapahtuu silloin, kun vauva saa äidissä punahukkaa aiheuttavia vasta-aineita. Lapsella tulee mitä luultavimmin olemaan iho- ja veriongelmia sekä vakavissa tapauksissa jopa sydänongelmia.

Punahukalle ominaiset oireet kasvojen iholla ovat muodoltaan kuin perhosen siivet.

Punahukkalääkitys ja hedelmättömyys

Kun pohdimme miten punahukka vaikuttaa raskauteen, tulee meidän ensinnäkin keskittyä hedelmällisyyteen. Tästä sairaudesta kärsivillä naisilla ei pitäisi olla muita naisia enempää vaikeuksia tulla raskaaksi, vaikka lääkityksellä onkin tässä aina merkittävä rooli.

Punahukkaa sairastavat ihmiset ottavat kuitenkin usein lääkitystä, joka voi muuttaa heidän kykyään tulla raskaaksi. Syklofosfamidi on esimerkiksi punahukkaan usein käytettävä lääke, ja se muuttaa munasarjojen toimintakykyä pitkällä aikavälillä.

On siis tärkeää, että punahukkaa sairastavat, raskautta suunnittelevat naiset keskustelevat aiheesta hyvissä ajoin etukäteen lääkärin kanssa. Hoitosuunnitelmaa voidaan sitten muokata hedelmällisyyttä edistäväksi. Osa lääkäreistä lisää syklofosfamidiin toista lääkettä, leuprolidia, joka vähentää hedemättömyyden riskiä.

Useat punahukkalääkkeet ovat myös teratogeenisiä. Se tarkoittaa sitä, että ne voivat aiheuttaa syntymävikoja sikiöön, varsinkin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Tämä onkin toinen sairautta hoitavan lääkärin kanssa etukäteen suunniteltava asia.

Punahukka vaikuttaa raskauteen, mutta yhtälö on mahdollinen.
Punahukkalääkitys on yksi isoimmista ongelmista naisen tullessa raskaaksi.

Punahukka ja raskaudenaikaiset komplikaatiot

Punahukka voi vaikeuttaa naisen raskautta verrattuna muihin naisiin. Yleisimpien ongelmien joukossa ovat:

  • Veren liiallinen hyytyminen. Punahukkaa sairastavat, raskaana olevat naiset voivat olla alttiita hyytymille, jotka keskeyttävät verenvirtauksen istukkaan.
  • Keskenmeno. Punahukkaa sairastavilla naisilla on 10 % suurempi todennäköisyys saada keskenmeno kuin muilla raskaana olevilla naisilla.
  • Raskausmyrkytys. Tämä häiriö koostuu punahukkaa sairastavilla naisilla verenpaineen noususta, alaraajojen turvotuksesta sekä proteiinin menetyksestä virtsan mukana. Se on tällaisissa tapauksissa eräänlainen punahukkaan viittaava korkean verenpaineen tyyppi, vaikka se onkin tavallisesti raskauden aiheuttama.
  • Ennenaikainen synnytys. Yllä olevat ongelmat voivat nopeuttaa synnytystä ja johtaa ennenaikaiseen synnytykseen.

Punahukka vaikuttaa raskauteen, mutta yhtälö on mahdollinen

Komplikaatioista huolimatta punahukkaa sairastava nainen voi ehdottomasti tulla raskaaksi. Heidän tulee kuitenkin keskustella lääkärin kanssa etukäteen, jotta raskaus voidaan suunnitella mahdollisimman hyvin. Vauvan oikeanlainen kehitys riippuu tehdystä suunnitelmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rivera Chavez, Lizet Lorena, et al. “Brote severo de lupus de difícil control.” Nefrología 39.3 (2019): 321.
  • Ucar, E., et al. “Manejo del lupus eritematoso sistémico durante el embarazo.” Revista Española de Reumatología 32.3 (2005): 91-98.
  • Martínez, Alonzo, et al. “Detección y manejo del brote lúpico en el embarazo.” Progresos de Obstetricia y Ginecología 61.4 (2018): 365-369.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.