Logo image
Logo image

Mitä punahukasta tulisi tietää?

3 minuuttia
Mitä punahukasta tulisi tietää?
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko koskaan kuullut sairaudesta nimeltään punahukka? Jos et tiedä mistä tässä on kyse, jatka lukemista, sillä tällä kertaa kerromme punahukasta, sen synnystä ja hoidosta.

Maailmassa on loppumaton valikoima erilaisia sairauksia. Jotkut niistä ovat vakavampia kuin toiset, ja jotkut ovat myös tunnetumpia, vaarallisempia ja yksityiskohtaisemmin kuvattuja kuin muut. On kuitenkin sellaisia sairauksia, jotka saavat useimmat muut näyttämään kevyiltä, ja täydellinen esimerkki näistä vakavista häiriöistä on punahukka.

Ehkäpä olet joskus kuullut mainittavan tästäsairaudesta, mutta mahdollisuutena on myös se, että sinulla on itselläsi tämä sairaus ilman, että olet siitä edes tietoinen.

Mistä on kyse, kun puhutaan punahukasta? Jatka lukemista, sillä kerromme nyt kaiken tarvittavan punahukasta – mikä tämä sairaus on, ja miten sitä hoidetaan?

Mikä punahukka on?

Some figure

 

Tätä sairautta pidetään yhtenä kaikkein vaarallisimmista ja epävakaimmista häiriöistä ihmisen kehossa. Sen pääasiallinen piirre on se, että se on autoimmuniteetin sairaus.

Punahukan oireet ovat harvoin samanlaiset useissa tapauksissa, ja ne ovat siten vaikeasti ennustettavia. Muista, että tässä on kyse ihmisen vastustuskyvyn häiriintymisestä. Punahukka hyökkää tämän systeemin tärkeitä soluja vastaan sekä vaikuttaa niihin.

Se tuhoaa ihmisen kehon vastustuskyvyn. Siksi se vaikuttaa siten, että potilas ei voi taistella bakteereja ja muita myrkyllisiä aineita vastaan kehossaan.

Ihmisen vastustuskyky ja punahukka

Perustuen siihen, mitä nyt olemme kertoneet kehon vastustuskyvystä ja punahukasta, kyseisen sairauden oireet liittyvät suuresti juuri tähän aiheeseen. Seuraavassa kerromme hiukan vastustuskyvyn tärkeydestä kehosi terveyden kannalta.

 • Vastustuskyky koostuu tietyistä elimistä, soluista, kudoksista, proteiineista ja muista tekijöistä.
 • Kaikki nämä yhdessä hoitavat sen toiminnon, joka suojaa koko kehoasi ulkopuolelta tulevilta hyökkääjiltä.
 • Näihin tekijöihin kuuluvat muun muassa bakteerit ja mikro-organismit. On huomattava, että näitä saattaa olla lähestulkoon jokaisessa paikassa, johon menemme.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että ihmisen vastustuskyky on yhdistelmä elintärkeitä toimintoja, jotka suojaavat kehoa. Mitä tällä on sitten tekemistä punahukan kaltaisen sairauden kanssa?

Siitä huolimatta, että punahukka ei ole tarttuva tauti, se vaikuttaa koko kehon kykyyn puolustautua. Tämä selittää sen voimakkaan yhteyden vastustuskykyyn. Pikkuhiljaa tämä sairaus hyökkää soluja ja kudoksia kohti.

Punahukan eri tyypit

Some figure

 

Tämä vakava sairaus jaetaan kolmeen tyyppiin, jotka ovat seuraavat:

1. Systeeminen lupus erythematosus

Tämä tunnetaan myös nimellä “SLE”, ja se on kaikkein tavallisin punahukan tyyppi.

 • Tämä sairaus vaikuttaa ihmisen tärkeimpiin elimiin jatkuvasti. Näihin elimiin kuuluvat erityisesti sydän, aivot ja munuaiset.
 • Sen oireet ovat äärimmäisen vaihtelevat, ja toisilla ihmisillä reaktiot voivat olla erittäin voimakkaat, kun taas toisilla ne eivät ole näin huomattavia.

2. Krooninen ihon lupus erythematosus

Kuten jo lajityypin nimi kertoo, tämä sairaus vaikuttaa pääasiassa ihmisen ihokudoksiin.

Muista, että iho kattaa 100 % kehosi pinta-alasta, ja mikä tahansa osa ihoasi saattaa kärsiä kyseisestä sairaudesta. Lisäksi sen oireet saattavat ilmaantua kasvoilla ja päänahassa.

Pääoireina ovat ihon punoitus ja muutokset värissä.

3. Lääkkeiden aiheuttama lupus erythematosus

Tämän tyypin sairaus on samankaltainen systeemisen lupustyypin kanssa, mutta sen aiheuttaa kehon torjuntareaktio tiettyjä lääkkeitä koskien.

Onneksi hoidon lopettaminen voi olla jo riittävä apu oireiden lievittämiseksi. Ne katoavat tällöin välittömästi.

Oireet lääkkeiden aiheuttamassa lupuksessa ovat vähemmän vakavat kuin ne, joita systeeminen lupus aiheuttaa.

Mistä tietää kärsivänsä punahukasta?

Some figure

 

Tämä sairaus on hyvin monimutkainen. Se ei ole haastava asia vain niille, jotka siitä itse kärsivät, vaan myös terveydenhuollon ammattilaisille. Joskus onkin vaikeaa saada aikaiseksi tarkkaa diagnoosia.

Tästä huolimatta punahukalla on sellaisia merkkejä, joista sen tunnistaminen on mahdollista.

Seuraavassa on eräitä kaikkein tavallisimpia oireita:

 • nivelkipu
 • nivelten tulehtuneisuus
 • turvotus kilpirauhasessa
 • äärimmäinen väsymys, jolle ei ole mitään syytä
 • hiustenlähtö
 • äärimmäinen huolestuneisuus
 • kasvojen ihon ongelmat
 • rintakipu

Pidä nämä asiat mielessä punahukkaan liittyen

Mainittujen oireiden ilmaantumista kutsutaan puhkeamiseksi, ja ne saattavat tulla ja mennä. Suositellaan, että jos ihminen epäilee kärsivänsä punahukasta, hän ottaisi sen puheeksi pätevän lääkärin kanssa.

Punahukka voi kehittyä aivan kenelle tahansa, eikä tiedetä, mistä se johtuu, mutta sillä on yhteys ihmisen perintötekijöihin.

Huolimatta siitä, että punahukkaan ei ole olemassa lopullista parannusta, sitä voidaan kuitenkin hoitaa monella tapaa. Näistä hoidoista tulisi puhua asiantuntijan kanssa ennen niiden aloittamista.

Puhuminen muiden punahukasta kärsivien kanssa voi myös olla hyvä apu taudin oireiden kestämiseksi vaivattomammin.

Artikkelin pääkuva on lähteestä wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gatto M, Zen M, Ghirardello A, et al. Emerging and critical issues in the pathogenesis of lupus. Autoimmun Rev. 2013;12(4):523-36
 • Galindo Izquierdo M. Lupus eritematosos sistémico. En: Manual SER de las enfermedades reumáticas (5.ª edición). Editorial médica Panamericana (2008)
 •  E. Cieza-Díaz, J.A. Avilés-Izquierdo, C. Ceballos-Rodríguez, R. Suárez-Fernández: Lupus eritematoso cutáneo subagudo refractario tratado con rituximabActas dermosifiliográficas
 • Lupus American Foundation. Los síntomas comunes del lupus. https://www.lupus.org/es/resources/los-sintomas-comunes-de-lupus
 • Lupus American Foundation. Los tipos de lupus. https://www.lupus.org/es/resources/varios-tipos-de-lupus
 • Lupus American Foundation. Enfermedad de Raynaud. https://www.lupus.org/es/resources/acerca-de-la-enfermedad-de-raynaud

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.