Logo image
Logo image

Älä sivuuta näitä ihosyövän merkkejä

3 minuuttia
Jotta ihosyöpä voidaan todeta ja hoitaa ajoissa, on tärkeää keskittää huomio muutoksiin luomissa ja pisamissa, ja tarkkailla ihoa uusien luomien varalta. Tässä artikkelissa opetamme sinulle, minkälaiset merkit voivat olla varoitus ihosyövästä.
Älä sivuuta näitä ihosyövän merkkejä
Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Mitä tulee ihon suojaamiseen auringon haitoilta ja ihosyövältä, suurin osa meistä ei harjoita riittävästi varokeinoja ihon suojaamiseksi. Yksi tärkeimmistä asioista joka voi auttaa suojautumaan ihosyövältä, on ymmärtää auringon UV-säteilyn vaarat ja suojata iho auringonvalolta. Auringonvalo ei pelkästään vanhenna ihoa ennen aikojaan tai aiheuta maksaläiskiä, vaan sen aiheuttamat vauriot voivat pureutua syviin ihokerroksiin luoden pohjan ihosyövälle. Tunnista ihosyöpä tässä artikkelissa annettujen ohjeiden avulla.

Ihosyövän eri muodot

Ennen kuin tutustumme ihosyövän merkkeihin, on tärkeää ymmärtää että ihosyövästä on olemassa erilaisia muotoja. Tavallisimpia muotoja ovat tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja ihomelanooma, joista melanooma on vaarallisin.

  • Melanooma on ihosyövän muodoista aggressiivisin, mutta myös harvinaisin. Melanooma kehittyy ihon syvissä kerroksissa ja se voi levitä muihin elimiin.
  • Muut ihosyövän muodot ovat vähemmän aggressiivisia ja ilmenevät pinnallisissa ihokerroksissa. Tyvisolu- ja okasolusyöpä ovat helppohoitoisempia, sillä niiden diagnosointi on helpompaa ja ne voidaan hoitaa paikallishoidoilla, joissa vaurioiutunut ihokudos poistetaan.

Suositeltua lukemista: Ehkäise ihosyöpä ja tunnista sen oireet

Tunnista ihosyöpä

Some figure

 

 

Meillä jokaisella on pisamia tai luomia, joista ei tarvitse huolestua. Pisamat ja luomet ovat täysin vaarattomia ihon pigmenttimuutoksia, joista suurin osa ei kehity miksikään haitalliseksi.

Jos sinulle kehittyy yllättäen uusi luomi tai vanha luomi muuttaa väriään tai muotoaan, on asiasta syytä keskustella lääkärin kanssa. Seuraavat muutokset luomissa voivat olla merkki haitallisista muutoksista, joten pidä niitä silmällä.

Asymmetrinen muoto

Usein terveet luomet ovat muodoltaan symmetrisiä – tämä tarkoittaa sitä, että jos luomi jaettaisiin kahtia, olisi sen kumpikin puoli saman muotoinen. Jos luomi taas on asymmetrinen, voi kyseessä olla ihosyövän esiaste.

Epätasaiset, rosoiset reunat

Normaali luomi tai pisama on muodoltaan pyöreä ja sen reunat ovat sileät. Jos luomen reunat ovat rosoiset, epätasaiset tai repaleiset, on syytä tarkastella luomea muiden muutosten varalta.

Väri

Some figure

 

Luomet ja pisamat voivat olla väriltään monenlaisia: ne voivat olla rusehtavia, mustia, vaaleita tai punoittavia. Jos sinulla on ollut tietty luomi lapsuudesta lähtien, ei sen värillä ole usein väliä. Jos luomi muuttaa väriään, tulee sinun näyttää sitä lääkärille.

Läpimitta

Jos luomi on läpimitaltaan puoli senttiä suurempi, on hyvä idea näyttää sitä ihotautilääkärille. Melanooman aiheutamat luomet ovat usein suuria ja huomattavia.

Muutokset

Muutokset olemassa olevien luomien koossa, muodossa tai värissä on syytä raportoida lääkärille mahdollisimman nopeasti. Näiden oireiden lisäksi muita merkkejä ihosyövästä voi olla luomen punoitus, kutina tai verenvuoto.

On tärkeää tietää miltä luomesi näyttävät tavallisesti, jotta huomaat mahdolliset muutokset ajoissa ja tiedät kuinka tunnistaa ishosyöpä.

Muiden ihosyöpien aiheuttamat oireet

Some figure

 

 

Melanooma on ihosyövän muodoista vaarallisin, mutta myös muut ihosyövät voivat olla hengenvaarallisia.

Muut ihosyövän muodot voivat aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Pienet, vaaleat näppylät
  • Punaiset tai ärtyneet alueet rintakehässä tai selässä
  • Avoimet haavat, jotka vuotavat
  • Valkoiset läiskät, jotka muistuttavat arpia
  • Punoittavat läiskät 
  • Rupiset syylät

Suositeltua lukemista: 8 ruokaa täydentämään kollageenin tarvetta

Näin ehkäiset ihosyövän muodostumista

Aina syövältä ei ole mahdollista suojautua, etenkin jos kyseessä on perinnöllinen taipumus tai ulkoiset tekijät, joihin ei itse voi vaikuttaa. On kuitenkin olemassa muutamia keinoja, joilla syövän kehittymistä voi ehkäistä.

Vältä liiallista auringolle altistumista

Vältä suorassa auringonvalossa oleskelua ja käytä aina aurinkosuojaa tai ihoa suojaavia vaatteita. Jos aiot viettää pitkän aikaa ulkosalla auringossa, suojaa kasvot hatulla, silmät aurinkolaseilla ja paljaat ihoalueet korkeakertoimisella (SPF 30) suojavoiteella, tai hakeudu varjoon.

Käytä aina aurinkosuojaa

Some figure

 

 

Nykyisin on helposti saatavilla aurinkosuojavoiteita jokaiselle ihotyypille ja kukkarolle. Aurinkosuojaa tulee käyttää aina, ei pelkästään lomamatkalla tai kesälomalla, vaan myös pilvisellä säällä ja talvella, sillä UV-säteet pääsevät iholle myös pilven läpi.

Muista levittää uusi kerros voidetta uimisen tai suihkun jälkeen.

Tarkkaile ihoa muutosten varalta

Kaikista tärkein varokeino ihosyöpää vastaan on tarkkailla ihoa mahdollisten muutosten varalta ja varata aika lääkäriin mikäli muutoksia ilmenee. Tunne kehosi ja näin varmistat ettei syöpä pääse leviämään. Jos huomaat ihollasi tässä artikkelissa mainittuja muutoksia, ota yhteys ihotautilääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Suositeltua lukemista: Ihosyövän varoitusmerkit

Itsetehty kaura-hunajasaippua ihon kosteuttamiseen

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.