Logo image
Logo image

5 tavallista haitallista tottumusta suihkussa

2 minuuttia
Moni meistä pitää vaahtoavien puhdistusaineiden käytöstä suihkussa, sillä kokee ne hoitavina, mutta itse asiassa ne voivat aiheuttaa ihon kuivumista.
5 tavallista haitallista tottumusta suihkussa
Kirjoittanut Lorena González
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni meistä on tottunut käymään suihkussa ainakin kerran päivässä. Tämän tavan vuoksi saatamme sitten toistaa liian usein eräitä hygieniaa koskevia virheitä.

Seuraavat tavalliset kylpemiseen liittyvät ja hyvinvointia haittaavat tottumukset kannattaa jättää mahdollisimman vähälle. Tunnistatko ne omista rutiineistasi?

5 haitallista tottumusta suihkussa

1. Veden korkea lämpötila

Suihkun lämpötilan tulisi olla enintään 38-40 astetta, sillä tämä riittää puhdistukseen. Usein käymme tietysti kuumemmissa suihkuissa, mutta tämä on kuitenkin yksi monista suihkussa käynnin virheistä.

Muista, että kovin korkea lämpötila aiheuttaa ihon kuivumista ja kuoriutumista. Lisäksi hyvin kuuma vesi voi poistaa liiaksi ihon öljyjä, ja tämä saa sen puolustuskyvyttömäksi bakteereja vastaan, kuten muitakin haitallisia aineita vastaan. Tämä on juuri sellainen tapa, joita kannattaisi välttää!

Lisäksi kuumuus saa aikaan ihon punoitusta, tulehtuneisuutta ja aknea. 

Lue aiheesta lisää: Kylmän aamusuihkun 7 yllättävää hyötyä

2. Suihkussa ollaan liian pitkään

Some figure

Ei ole hyvä idea olla suihkussa kovin kauan – samoin kuin erittäin kuuma vesi, liika kesto aiheuttaa ihon kuivumista.

Yritä pitää suihkut enintään kymmenen minuutin pituisina. Muuten riskinä ovat muun muassa näppylät ja ihon ärtyminen.

3. Vaahtoavien tuotteiden käyttö

Jotkut saippuat ovat vaahtoavia siksi, että niissä on pinta-aktiivisia aineita. Niiden teho syntyy rasvamolekyylien kiinnittymisestä vesimolekyyleihin.

Jos huomaat, että suihkugeelisi on erittäin vaahtoavaa, tämä johtuu siitä että siinä on liikaa tämän tyyppistä ainetta.

  • Muista, että mitä enemmän vaahtoa tai saippuaa ihollesi tulee, sitä enemmän öljyä tuote tulee viemään. Tämä sitten aiheuttaa ihon kuivumista ja karheutta.
  • Ei myöskään suositella bakteereja torjuvia saippuoita, ellei lääkäri toisin sano.
  • Yritä aina käyttää saippuoita, joiden pH on neutraali. Se kerrotaan yleensä etiketissä tai kääreessä.

4. Vanhojen pesusienten käyttö

Some figure

Vanhat sienet ovat kyllä pehmeämpiä, mutta niitä ei suositella peseytymiseen. Vaikka tätä ei kenties tulekaan ajatelleeksi, saman sienen käyttö pitkään voi olla vaaraksi terveydelle.

Muista, että sienet muuttuvat ajan kuluessa täydellisiksi paikoiksi bakteereille. Siksi ei kannata käyttää samaa sientä yli neljää viikkoa yhteen putkeen.

Asiantuntijat suosittelevat pesukintaan käyttöä sienen sijasta, tai “pesukukan”, joka on valmistettu verkkokankaasta.

Lue aiheesta lisää: Pesetkö hiuksesi väärin?

5. Ihon kuivaaminen väärällä tavalla

Vaikka onkin hyvä kuivata itsensä pyyhkeellä suihkun jälkeen, tässä voidaan mennä liiallisuuksiin. Kuivaaminen oikein on nimittäin yhtä tärkeää kuin peseytyminen.

Paras tapa on taputella iho kuivaksi hellin ottein, ei pyyhkiä rajusti. Suihkun jälkeen älä unohda kosteusvoiteen käyttöä, jotta ihosi pysyisi terveenä ja kosteutettuna.

Nämä alueet vaativat erityistä huomiota:

  • kainalot
  • jalat, etenkin varpaiden välit
  • haaroväli

Älä unohda korvien puhtautta

On tärkeää tietää, että monet tavalliset tottumukset suihkussa ovat haitallisia. Samoin on tärkeää tietää, miten tulisi toimia. Tässä tulee muutamia hyödyllisiä neuvoja korvien puhdistamiseen:

Some figure
  • Aikuisten, kuten lastenkin, kannattaisi huolehtia korvistaan sekä sisä- että ulkopuoli huomioiden. Puhdista korvat hyvin saippualla ja vedellä, ja vältä veden päästämistä sisäkorvaan.
  • Mitä tulee vauvoihin, puhdistuksen tulisi kattaa vain ulkoinen osa korvasta. Tarvitset hiukan vettä saippuan kera, tai voit pyyhkiä pehmeästi korvan ulko-osan kostutetulla vauvaliinalla.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.