Logo image
Logo image

Miten huolehtia ihon mikrobikasvustosta: kaikki bakteerit eivät ole pahasta

4 minuuttia
Kaikki bakteerit eivät ole pahoja. Itse asiassa monet ihosairaudet johtuvat ihoflooran epätasapainosta. Lue täältä, kuinka hoidat ihosi mikrobikasvustoa.
Miten huolehtia ihon mikrobikasvustosta: kaikki bakteerit eivät ole pahasta
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2024

Kun puhutaan bakteereista, viruksista tai loisista, on tavallista, että huolestumme ja ajattelemme jotain negatiivista. Osa näistä mikro-organismeista asuu kuitenkin ihon uloimmissa kerroksissa ja edistää ihon suojaamista. Selvitä, miten ihon mikrobikasvustosta huolehditaan ja mitä tapahtuu, kun se muuttuu epätasapainoiseksi.

Mitä ihon mikrobikasvusto on ja miten sitä hoidetaan?

Negatiivisesta mielleyhtymästä huolimatta kaikki bakteerit eivät ole pahoja. Virusten, loisten ja sienten ohella on olemassa joukko bakteereja, jotka asuttavat ihmiskehon osia syntymästä lähtien. Sitä kutsutaan mikrobikasvustoksi, ja sen arvioidaan koostuvan yli 100 biljoonasta mikro-organismista.

Vuorovaikutuksessa isäntäsolujen kanssa mikro-organismit elävät yhdessä symbioosissa, eli ne edistävät toistensa kehitystä. Yleensä nämä bakteerit hoitavat suojaavia tehtäviä, tuottavat vitamiineja ja avustavat ruoansulatuksessa. Vastineeksi ne saavat paikan, jossa elää.

Mikrobikasvustoa on kolmea päätyyppiä sen mukaan, millä sektorilla ne toimivat:

 • Suolisto. Ne asuvat ruoansulatuskanavassa ja osallistuvat ravitsemukseen, suojautumiseen ja ruoansulatukseen. Osa bakteereista on paikallisia ja osa lisääntyy ruoan saannin seurauksena.
 • Emätin. Olennainen hormonaalisen tasapainon kannalta ja naisten intiimialueen suojaamiseksi patogeenisiltä mikro-organismeilta.
 • Iho. Suojaava tehtävä muita, uhkaavia, ulkoisia mikro-organismeja vastaan. Jaetaan ryhmiin, jotka sijaitsevat kainaloissa ja sormien välissä, käsivarsissa ja jaloissa sekä kasvoissa.

Lue tämäkin: Terveen ruoansulatuksen päivä ja suoliston mikrobisto

Ihon mikrobikasvusto

Ihon mikrobikasvustolla tai mikrobistolla tarkoitetaan bakteerien, sienten, loisten ja muiden mikro-organismien ryhmää, jotka asuvat iholla. Ne muodostavat monimutkaisen symbioottisen ekosysteemin, joka toimii suojamuurina ulkoisia uhkia vastaan.

Siksi tasapainoinen mikrobisto on elimistön asianmukaisen toiminnan kannalta olennaisen tärkeä.

Journal of the Colombian Association of Dermatology and Dermatological Surgery -lehden tutkimuksen mukaan yhdeksällä ihmisen solulla kymmenestä on symbioottisia suhteita mikrobiston kanssa. Toisin sanoen tämän “hankitun elimen” epätasapaino merkitsee altistumista erilaisille ihosairauksille.

Miten pitää huolta ihon mikrobikasvustosta mahdollisten muutosten varalta

Kosteutettu, hehkuva ja terve iho on suurelta osin ihon mikrobiston tasapainon tuote. On kuitenkin erilaisia tilanteita, jotka voivat muuttaa tätä yhteiseloa. Tällaista muutosta kutsutaan “dysbioosiksi” tai “dysbakterioosiksi”.

Jotkut syyt liittyvät ulkoisiin tekijöihin, toiset taas henkilökohtaiseen hoitoon. Seuraavilla tilanteilla on taipumus muuttaa mikrobikasvustoa:

 • Liioitellut hygieniatoimet.
 • Huono ravitsemus.
 • Ihon pH:n muuttuminen.
 • Ympäristön muutokset ja saastuminen.
 • Stressi.
 • Antibioottien käyttö.

Jos jokin näistä tekijöistä tai niiden yhdistelmä johtaa dysbioosiin, se voi johtaa erilaisiin iho-ongelmiin. Voi esiintyä mm. kutinaa, hilseilyä ja ihottumaa. Se voi myös edistää psoriaasin tai ruusufinnin kehittymistä.

Tästä huolimatta on mahdollista ryhtyä erilaisiin toimiin tämän epätasapainon ehkäisemiseksi tai torjumiseksi. Näitä ovat päivittäiset toimet, kuten terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tiettyjen hygieniatuotteiden välttäminen.

On myös tärkeää, ettei suoriteta itsehoitoa, jotta vältetään mikrobistoa muuttavien antibioottien virheellinen käyttö.

Vinkkejä ihon mikrobikasvuston hoitamiseen

Jotkin ihon mikrobistoon vaikuttavat tekijät liittyvät ympäristössä tapahtuviin muutoksiin, kun toiset taas liittyvät lääkkeiden, elintarvikkeiden ja hygieniatuotteiden käyttöön. Vaikka sitä muuttaviin tilanteisiin ei ole mahdollista vaikuttaa täysin, on mahdollista toteuttaa joitakin henkilökohtaisia hoitotoimenpiteitä.

Tarkista hygieniatuotteesi

Vaikka ihon puhtaus ja yleinen hygienia ovat terveyden kannalta olennaisen tärkeitä, on olemassa kaupallisia tuotteita, jotka voivat muuttaa mikrobiston tasapainoa. Tällaisia ovat esimerkiksi shampoot ja saippuat, joissa on sulfaatteja ja muita kemikaaleja, jotka vaikuttavat ihon pH-tasoon.

Näissä tapauksissa on suositeltavaa käyttää luonnollisesti valmistettuja tuotteita ja säädellä käytön voimakkuutta ja tiheyttä. Tämä koskee hiustenhoitotuotteita, saippuoita sekä kosmetiikkaa ja hajuvesiä. Jotkin tuotteet sisältävät probiootteja, jotka toimivat ihon kasvuston palauttamiseksi.

Peseydy huolellisesti

Pesutiheyden lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös siihen, miten tuotteet levitetään iholle. Suosittelemme käyttämään vettä, joka ei ole liian kuumaa, vain lyhyen aikaa ja ilman pesusienellä hankaamista. Kuivaus tulisi tehdä hellävaraisesti ja myöskin hankaamatta liikaa.

Varmista kosteus

Ihon mikrobikasvustosta huolehtimiseksi on tärkeää välttää kuivumista ja käyttää ihon kosteutusta edistäviä pehmeitä voiteita. Lisäksi on olemassa uudistavia tuotteita, jotka ovat hellävaraisia iholle.

Kosteutuksella tarkoitetaan myös suositeltua päivittäistä veden nauttimista. Mayo Clinic suosittelee miehille 3,7 litraa ja naisille 2,7 litraa vettä päivässä.

Suojaudu auringolta

On selvää, että UV-säteet aiheuttavat iholle lukuisia ongelmia. Ihon mikrobisto voi joutua epätasapainoon, jos sitä ei hoideta aurinkovoiteella ympäri vuoden. Lisäksi voimakkaalle säteilylle altistumista tulisi välttää.

On tärkeää käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on yli 30, ja käyttää vaatteita ja asusteita, jotka auttavat suojaamaan ihoa auringon suoralta vaikutukselta (pitkähihaiset paidat, aurinkolasit, hatut jne.).

Ruokavaliosta huolehtiminen ja lepo

Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää kasviksia, proteiinia ja kuituja, auttaa mikrobistoa. Toisaalta myös säännöllinen lepo edistää sen ja koko elimistön tervettä tilaa.

Älä lääkitse itse itseäsi

Lääkkeiden, erityisesti antibioottien, epäasianmukainen käyttö aiheuttaa muutoksia ihon mikrobistossa. Lisäksi, kuten tarkemmin selostetaan Science Translational Medicinen katsauksessa, tämä voi edistää antibioottiresistenssin ongelmaa.

Lue lisää: Miten lomanjälkeinen oireyhtymä vaikuttaa ihon terveyteen?

Keholla elävien bakteerien suojeleminen

On selvää, että kaikki bakteerit eivät ole pahoja. Ihon mikrobikasvuston muodostavat bakteerit ovat vastuussa suojaavan esteen luomisesta mahdollisia patogeenejä vastaan.

Siksi niiden hoitaminen on välttämätöntä, jotta iho olisi pehmeä, terve ja sillä olisi riittävä suojaus, jotta se täyttäisi läpäisyesteen tehtävänsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Agua: ¿cuánto tienes que beber todos los días? (2022, octubre 12). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
 • Álvarez Calatayud, Guillermo, Guarner, Francisco, Requena, Teresa, & Marcos, Ascensión. (2018). Dieta y microbiota. Impacto en la salud. Nutrición Hospitalaria, 35(spe6), 11-15. Epub 06 de julio de 2020. Consultado el 15 de junio de 2023. https://dx.doi.org/10.20960/nh.2280
 • Bouslimani, A., da Silva, R., Kosciolek, T., Janssen, S., Callewaert, C., Amir, A., Dorrestein, K., Melnik, A. V., Zaramela, L. S., Kim, J. N., Humphrey, G., Schwartz, T., Sanders, K., Brennan, C., Luzzatto-Knaan, T., Ackermann, G., McDonald, D., Zengler, K., Knight, R., & Dorrestein, P. C. (2019). The impact of skin care products on skin chemistry and microbiome dynamics. BMC biology17(1), 47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6560912/
 • Flowers, L., & Grice, E. A. (2020). The Skin Microbiota: Balancing Risk and Reward. Cell host & microbe28(2), 190–200. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7444652/
 • Gómez A. (2019). Biomedica : revista del Instituto Nacional de Salud, 39(4), 617–621.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7363347/
 • Harel, N., Reshef, L., Biran, D., Brenner, S., Ron, E. Z., & Gophna, U. (2022). Effect of Solar Radiation on Skin Microbiome: Study of Two Populations. Microorganisms10(8), 1523. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9415396/
 • Hou, K., Wu, Z. X., Chen, X. Y., Wang, J. Q., Zhang, D., Xiao, C., Zhu, D., Koya, J. B., Wei, L., Li, J., & Chen, Z. S. (2022). Microbiota in health and diseases. Signal transduction and targeted therapy7(1), 135. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9034083/
 • Jo, J. H., Harkins, C. P., Schwardt, N. H., Portillo, J. A., NISC Comparative Sequencing Program, Zimmerman, M. D., Carter, C. L., Hossen, M. A., Peer, C. J., Polley, E. C., Dartois, V., Figg, W. D., Moutsopoulos, N. M., Segre, J. A., & Kong, H. H. (2021). Alterations of human skin microbiome and expansion of antimicrobial resistance after systemic antibiotics. Science translational medicine13(625), eabd8077. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34936382/
 • Patiño, L. A. & Morales, C. A. (2013). Microbiota de la piel: el ecosistema cutáneo. Rev Asoc Colomb Dermatol. 21: 2 (Abril-Junio), 147-158. Consultado el 15 de junio de 2023. https://revistasocolderma.org/sites/default/files/microbiota_de_la_piel_el_ecosistema_cutaneo.pdf
 • Song, S. D., Acharya, K. D., Zhu, J. E., Deveney, C. M., Walther-Antonio, M. R. S., Tetel, M. J., & Chia, N. (2020). Daily Vaginal Microbiota Fluctuations Associated with Natural Hormonal Cycle, Contraceptives, Diet, and Exercise. mSphere, 5(4), e00593-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7343982/
 • Thursby, E., & Juge, N. (2017). Introduction to the human gut microbiota. The Biochemical journal, 474(11), 1823–1836. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433529/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.