Miten lomanjälkeinen oireyhtymä vaikuttaa ihon terveyteen?

Lomanjälkeisen syndrooman vaikutukset ihoon on helpompi ehkäistä kuin hoitaa: huolehdi siis ihostasi loman aikana. Jos vahinko on jo tapahtunut, ota käyttöön nämä hoidot.
Miten lomanjälkeinen oireyhtymä vaikuttaa ihon terveyteen?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 18 kesäkuuta, 2023

Lomanjälkeinen oireyhtymä näkyy iholla kesän jälkeen useina kielteisinä vaikutuksina. Aurinko sekä rutiinihoidon unohtelu loman aikana johtavat ihon jonkinasteiseen heikkenemiseen.

On tavallista, että kesäloma-aika tuo mukanaan useita muutoksia rutiineihin ja elämäntapoihin. Lisääntyneen auringonoton lisäksi usein ruokailu-ja nesteytystottumukset muuttuvat, uima-altaassa uidaan tiheään ynnä muuta. Kaikki nämä tekijät aiheuttavat iholle stressiä.

Lomanjälkeisestä oireyhtymästä puhutaan yleisesti tunnetilana, joka on myrskyinen palatessa töihin loman jälkeen. Mutta myös iho on kärsinyt tänä aikana ja saattaa vaatia erityistä hoitoa.

Lomanjälkeinen oireyhtymä näkyy myös iholla.
Loman jälkeen saatat huomata, että ihosi ei näytä normaalilta: kyseessä on lomanjälkeinen syndrooma.

Miten lomanjälkeinen syndrooma näkyy iholla?

Loman jälkeen saatat huomata, että ihosi ei näytä siltä kuin se oli aina ennen näyttänyt. Lomanjälkeinen syndrooma näkyy kesälomien jälkeen iholla sen huonontumisena.

Loman aikana altistutaan enemmän auringolle, käydään useammin rannalla ja uima-altailla, hankaudutaan enemmän hiekkaa vasten ja levosta sekä ravinnosta pidetään vähemmän huolta. Kaikki tämä yhdessä vaikuttaa ihoon monin tavoin.

Iho on yleensä loman jälkeen vaurioituneempi kuin muina vuodenaikoina. Se näyttää kuivemmalta, himmeämmältä, karheammalta ja siinä on usein virheitä tai aknea.

Yksi vaikuttavimmista seikoista on ennaltaehkäisevien toimenpiteiden puute kesällä. Ei ole harvinaista, että ihmiset saapuvat kotiin myöhään ja unohtavat poistaa meikkinsä. Tai että he eivät käytä aurinkovoidetta niin säännöllisesti kuin pitäisi.

Oireet

On tosiasia, että lomanjälkeinen oireyhtymä vaikuttaa ihon terveyteen. Huomattavin vaikutus on yleensä ihon kuivuus tai kosteuden puute.

Tästä ovat vastuussa äärimmäiset lämpötilat, UV-säteily, tuuli ja jatkuva kosketus veden tai kloorin kanssa. Jo pelkkä tiheämpi kylpeminen tai uiminen saa ihon menettämään kosteutta.

Lomanjälkeinen oireyhtymä vaikuttaa kaikkiin ihotyyppeihin. Sillä on erilaisia ilmenemismuotoja, kuten seuraavat:

  • Ihon ihon sileyden ja kimmoisuuden väheneminen.
  • Tylsä, himmeä iho.
  • Tiukka, karhea, joskus hilseilevä iho.
  • Rypyt ja ilmejuonteet näkyvät paremmin.
  • Ylipigmentaatio tai tummat läiskät iholla.
  • Akne.

Lomanjälkeiseen oireyhtymään liittyy myös näkymättömiä ihovaurioita. Nämä vastaavat solunsisäisellä ja -ulkoisella tasolla tapahtuvia negatiivisia prosesseja. Oksidatiivinen stressi, tulehdus sekä mitokondrio- ja solutoksisuus lisääntyvät. Tämä johtuu UVA- ja infrapunasäteilystä sekä näkyvästä valosta.

Korjaavat hoidot

Paras tapa torjua lomanjälkeisen oireyhtymän aiheuttamia vaikutuksia iholla on jatkaa tavanomaisia kauneudenhoitorutiineja sekä terveellisiä tottumuksia koko loman ajan, ja jos se on päässyt lipsumaan, aloittaa ne taas mahdollisimman pian loman jälkeen. Ihonhoito yhdessä terveellisen ruokavalion ja riittävän levon kanssa auttaa ihoa palauttamaan kimmoisuutensa ja säteilynsä.

Yleisesti ottaen suositellaan seuraavaa:

Puhdistus

Ihannetapauksessa hieman syvempi puhdistus tulisi tehdä joka päivä. On kuitenkin tärkeää, että sitä ei liioitella: kolme minuuttia riittää. Voit käyttää esimerkiksi seuraavia tuotteita:

  • Hygroskooppisen vaikutuksen omaavat tuotteet. Ne auttavat säilyttämään kosteuden pidempään. Tällaisia aineita ovat glyseriini, sorbitoli ja propyleeniglykoli.
  • Oklusiiviset aineet. Ne estävät veden haihtumista. Niihin kuuluvat vaseliini, lanoliini, skvaleeni, mehiläisvaha jne.
  • Kemiallisen vuorovaikutuksen omaavat tuotteet. Ne myös edistävät veden säilyttämistä ihossa. Näitä ovat esimerkiksi urea ja alfahydroksihapot, erityisesti maitohappo.

Kuorinta

Kuorinta täydentää puhdistusta ja on yksi tehokkaimmista toimenpiteistä lomanjälkeisen oireyhtymän aiheuttamien iho-oireiden voittamiseksi. Se tulisi tehdä vähintään kerran viikossa. On parasta käyttää luonnollisia ja hellävaraisia tuotteita, jotta iholle ei aiheuteta lisäaggressiota.

Kosteutus

Yksi parhaista toimenpiteistä lomien jälkeen on ihon syväkosteuttaminen.

Lomanjälkeinen oireyhtymä vaatii ihon voimakkaampaa kosteutusta kuin muina vuodenaikoina. On tärkeää levittää hellävaraista kosteusvoidetta joka päivä, ja lisäksi aamuisin levitetään kerros aurinkovoidetta. Myöskään silmänympärysvoidetta ei pidä unohtaa.

Parhaat kosteusvoiteet päiväkäyttöön ovat öljy-vesi -emulsiot. Yöksi sopii parhaiten tuote, joka sisältää mineraaliöljyjä, vaseliinia, lanoliinialkoholia ja vettä. Monissa tuotteissa on merkintä “ravitseva”, jolloin ne sisältävät näitä ainesosia.

Vakavammat ja kestävämmät oireet

Vaikka edellä mainitut toimenpiteet yleensä riittävätkin lomanjälkeisen oireyhtymän aiheuttamien ihovaurioiden korjaamiseen, joskus tarvitaan enemmän. Varsinkin, jos esiintyy virheitä tai aknea tai jos ihon ikääntyminen koetaan hyvin voimakkaaksi.

Kaikissa tällaisissa tapauksissa on parasta kääntyä ihotautilääkärin puoleen ja kysyä neuvoa parhaista käytettävissä olevista vaihtoehdoista. On mahdollista, että tarvitaan erityistä esteettistä hoitoa, ja lääkäri voi antaa parhaat neuvot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nagore, E., Botella-Estrada, R., Requena, C., Serra-Guillén, C., Martorell, A., Hueso, L., … & Guillén, C. (2009). Perfil clínico y epidemiológico de los pacientes con melanoma cutáneo según el grado de exposición solar de la localización del melanoma. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(3), 205-211.
  • Freer-Bustamante, E. (1999). El uso adecuado de protectores solares en Costa Rica. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 20(1-2), 103-111.
  • Del Olmo, R. O. (2012). La piel y su síndrome post-vacacional. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (519), 40-42.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.