Logo image
Logo image

Mitkä ovat kiivin hyödyt iholle?

3 minuuttia
Kiivin hyödyt iholle liittyvät ikääntymisen ja ihovirheiden ehkäisyyn. Vaikka näiden ominaisuuksien tueksi on näyttöä, aiheesta ei ole riittävästi tutkimuksia.
Mitkä ovat kiivin hyödyt iholle?
Viimeisin päivitys: 14 elokuuta, 2022

Kiivistä saa lukuisia hyötyjä, joista useat liittyvät ihon terveyteen. Tässä hedelmässä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja muita yhdisteitä, joilla on terveen ihon ylläpitämisen kannalta erinomaiset ominaisuudet. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kiivin hyödyt iholle.

Iso osa kiivin hyödyistä on peräisin sen runsaasta C-vitamiinipitoisuudesta. Mutta ei tässä vielä kaikki: siinä on myös tulehduksen vastaisia ja antioksidoivia komponentteja.

Ja mikä parasta, kiivi maistuu erittäin miellyttävälle. Lisäksi se on yksi niistä ruoka-aineista, joka on ravintotiheydeltään listan kärjessä. Toisin sanoen se sisältää runsaasti ravintoaineita yhtä grammaa kohden.

Kiivin ominaisuudet

Kiivi on eksoottinen hedelmä, joka on kotoisin Pohjois-Kiinasta. Se tunnettiin ennen myös nimellä kiinankarviainen.

Sillä on ruskea, karvainen kuori, ja se on sisältä tummanvihreä. Se tuoksuu ja maistuu erittäin miellyttävälle.

Ennen kuin puhumme kiivin hyödyistä iholle, tarkastellaan joitakin sen monista muista terveyshyödyistä:

 • Siitä saa K-vitamiinia.
 • Se tehostaa immuunijärjestelmää.
 • Se edistää hyvää ruoansulatusta.
 • Se auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta.
 • Se täydentää raskauden aikaista ruokavaliota korkean foolihappopitoisuutensa ansiosta.

Lue lisää täältä: Kiivihillon valmistaminen vaihe vaiheelta

Kiivin hyödyt iholle

Kiivistä saa monia hyötyjä. Vuonna 2013 tehty tutkimus osoitti, että sillä on antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Siksi se auttaa saamaan terveemmän ihon ja ehkäisee ikääntymistä.

Se sisältää myös useita terveen ihon kannalta tärkeimpiä ravintoaineita:

 • C-vitamiini: Vähentää auringonsäteiden aiheuttamia ihovaurioita. Edistää myös kollageenin muodostumista ja ehkäisee ihovirheitä.
 • E-vitamiini: Vähentää auringon aiheuttamia vaurioita ja torjuu hapetusstressiä, kuten vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin.
 • Polyfenolit: Kiivi sisältää epigallokatekiinigallaattia (EGCG), polyfenolia, joka suojaa hapetusstressiltä ja ilmeisesti ehkäisee tehokkaasti ihosyöpää.
 • Luteiini ja kseaksantiini: Nämä ovat kaksi antioksidanttista ainetta, jotka auttavat ehkäisemään ihovirheitä. Ne suojaavat auringonvalon haittavaikutuksilta.
Some figure
Kiivi on herkullinen hedelmä, joka on helppo sisällyttää ruokavalioon.

Tarkemmat hyödyt

Edellä mainitun lisäksi vuonna 2009 tehty tutkimus osoitti, että yksi kiivin iholle tarjoama hyöty on ekseeman oireiden hoito. Tämä sairaus aiheuttaa punaisia laikkuja ja kutinaa.

Muita hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

 • Auttaa vähentämään aknea: Tämä johtuu sen korkeasta C-vitamiinipitoisuudesta.
 • Ehkäisee ja häivyttää ryppyjä: Kiivi on täynnä antioksidantteja, ja nämä auttavat torjumaan vapaita radikaaleja.
 • Vaalentaa ihoa: Toinen kiivin hyöty on, että se suojaa ihoa auringonsäteiltä.
 • Korjaa kudoksia: Tämä hedelmä auttaa korjaamaan kudoksia vamman jälkeen sen korkean kaliumpitoisuuden ansiosta.
 • Hiusten kasvu: Kiivin korkea E-vitamiinipitoisuus edistää hiusten kasvua. Se vahvistaa myös päänahkaa ja ehkäisee hiustenlähtöä.

Lue myös: 8 kiivin arvokasta terveyshyötyä

Mahdolliset riskit

Kiivin ainoa tunnettu riski on allergisen reaktion mahdollisuus. Jotkut ihmiset ovat allergisia tämän hedelmän sisältämälle entsyymille, joka tunnetaan nimellä aktidiini. Sitä on myös ananaksessa ja papaijassa.

Useimmiten kiiville allerginen henkilö saa ihottumaa ja nokkosihottumaa kiiville altistuttuaan. Vaikeissa tapauksissa voi esiintyä anafylaksiaa. Jos joku siis huomaa kiivin nauttimisen yhteydessä outoja reaktioita, sen syöminen on lopetettava välittömästi.

Kiiviä ei suositella munuaiskivistä tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville potilaille sen suurean kaliumpitoisuuden vuoksi. Kaikki haittareaktiot edellyttävät lääkäriin menemistä.

Some figure
Kiiviä ei suositella munuaispotilaille, sillä munuaisten suodatus saattaisi muuttua.

Vielä muutama vinkki ja suositus

Ei ole juuri näyttöä siitä, että kiivin hyödyt saisi levittämällä sitä suoraan iholle.

Kiiviä on kuitenkin monissa kasvonaamioissaSe sekoitetaan luonnonjogurtin ja kauran kanssa tahnaksi, jota levitetään kasvoille. Naamiota pidetään iholla yleensä 10 minuuttia hyötyjen saamiseksi.

Teoriassa tämä tekee ihosta kimmoisamman ja stimuloi kollageenin tuotantoa. Sitä voidaan levittää myös päänahkaan.

Uskotaan, että kiivin suurimmat hyödyt iholle saadaan syömällä sitä osana tasapainoista ruokavaliota. On mahdollista, että eräät kiivistä valmistetut kosmetiikkatuotteetkin ovat tehokkaita, mutta tämän väitteen tueksi ei ole tieteellistä näyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
 • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
 • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.