Logo image
Logo image

Biohajoavat aurinkovoiteet: mitä ne ovat ja miksi niitä suositellaan?

4 minuuttia
Tiesitkö, että tuotteet, joita käytät suojautuaksesi auringolta rannalla ollessasi, voivat vahingoittaa ympäristöä? Lue eteenpäin, niin kerromme miten ja miksi.
Biohajoavat aurinkovoiteet: mitä ne ovat ja miksi niitä suositellaan?
Viimeisin päivitys: 10 syyskuuta, 2022

Tänä päivänä suositellaan biohajoavien aurinkovoiteiden käyttöä, koska niiden vaikutus ympäristöön on vähäisempi ja koska ne vaikuttavat myös ihoon eri tavalla kuin perinteiset aurinkovoiteet. Jotkin perinteisten aurinkovoiteiden ainesosat eivät ole turvallisia merikasvillisuudelle ja -eläimistölle. Tästä syystä eri puolilla maailmaa onkin rantoja, joilla ne on kielletty.

Herää kuitenkin kysymys, mitä nämä biohajoavat aurinkovoiteet oikein sisältävät. Voivatko ne todellakin täyttää tehtävänsä eli suojata meitä auringon säteilyn vaikutuksilta? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Erityyppiset aurinkovoiteet

Aurinkovoiteita tai -rasvoja on olemassa useita eri tyyppejä, jotka vaihtelevat muun muassa suojakertoimen ja henkilön ihon mukaan. Lisäksi on erotettava toisistaan fysikaaliset ja kemialliset suodattimet:

 • Fysikaaliset suodattimet (joita kutsutaan myös mineraalisuodattimiksi) heijastavat valoa takaisin ikään kuin ne olisivat peili. Ne koostuvat yleensä mineraalioksideista, kuten titaanista ja sinkistä.
 • Kemialliset tai orgaaniset suodattimet puolestaan imevät valoa, jotta se ei pääse tunkeutumaan iholle, vaan se haihtuu lämpöaaltojen muodossa. Näin ne tekevät päinvastaista työtä kuin mineraalisuodattimet, mutta niillä on sama tarkoitus.

Näiden kriteerien lisäksi voidaan tehdä selkeä linja niiden aurinkosuojien välille, jotka eivät vaikuta ympäristöön eivätkä vahingoita sitä, ja niiden, jotka sisältävät kemiallisia aineita ja jotka taas voivat olla haitallisia ympäristölle.

Uskomme, että voisit nauttia myös tämän artikkelin lukemisesta: Hoida auringon polttamaa ihoa näiden 5 luontaishoidon avulla

Biohajoavat aurinkovoiteet

Biohajoavana aurinkosuojana pidetään mitä tahansa ainetta, joka voi hajota luonnonelementtien vaikutuksesta ja palata alkuperäiseen tilaansa vahingoittamatta maaperää, vesilähteitä, kasvistoa tai eläimistöä.

Tässä ajatuksen mukaan biohajoavia aurinkovoiteita käytetään suojaamaan auringon säteilyn vaikutuksilta terveyteen, mutta niiden erityispiirteenä on, että ne on valmistettu ainesosista, jotka eivät vaikuta ympäristöön millään tavalla.

On tärkeää huomata, että perinteisissä tuotteissa fyysisen suodattimen lisäksi loppuosa on vettä ja muita täyteaineita. Biohajoavissa aurinkosuojissa nämä ainesosat ovat vuorovaikutuksessa kasvien tai merieläinten kanssa niitä vahingoittamatta.

Some figure

Miten biohajoavat aurinkovoiteet voidaan tunnistaa?

Biohajoavia aurinkovoiteita löytyy erilaisissa muodoissa, aivan kuten perinteisiäkin aurinkovoiteita. Näiden kahden ero on niiden koostumuksessa, sillä biohajoavissa voiteissa on enemmän luonnollisia aineita.

Jotta tuotetta voidaan pitää ympäristöystävällisenä, sen on sisällettävä ympäristölle haitattomia ainesosia. Tämä huomioon ottaen, on olemassa joitakin yleisempiä negatiivisia eli haitallisia komponentteja:

 • Bentsofenoni tai oksibentsoni
 • Butyylimetoksidibentsoyylimetaani
 • Butyylikarbamaatti
 • Heksyylidekanoli
 • Metyyli- ja etyyliparabeeni
 • Propyyliparabeeni
 • Butyyliparabeeni
 • Bentsyyliparabeeni
 • Dimetyyliapramidi
 • Dimetyylidimetikoni
 • Oktinoksaatti
 • Oktokryyleeni
 • Triklosaani
 • Polyeteeni
 • Para-aminobentsoehappo
 • 4-metyylibentsylideenikamferi

Nämä ovat tärkeimmät ainesosat, jotka sinun tulisi ottaa huomioon, kun valitset aurinkovoidetta. Toisin sanoen näitä aineita sisältäviä tuotteita tulisi välttää, sillä ne ovat haitallisia. Näin voit varmistaa, että ostamasi tuotteet eivät vahingoita ympäristöä.

On sinun tehtäväsi tarkistaa etiketti ja tarkistaa tuotteen valmistuksessa käytetyt ainesosat. Luettelo on pitkä, mutta tällaisten kemikaalien nimet ovat myös melko tarkkoja ja ne on helppo paikantaa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Hoida tehokkaasti auringon polttamaa ihoa

Biohajoavien aurinkovoiteiden edut

Ihon kannalta, eli ihonauringonsäteiltä suojaamisen kannalta, nämä biohajoavat tuotteet ovat yhtä tehokkaita kuin perinteiset aurinkovoiteet.

Niiden suurin etu on siis se, että ne ovat ympäristöystävällisiä, koska ne eivät sisällä kemikaaleja, jotka voivat muuttaa ekosysteemejä.

Ylläolevassa luettelossa mainituista ainesosista tunnetuimpia ovat parabeenit. Niitä onkin jo havaittu merissä ja muissa vesistöissä. Tutkimuksissa mainitaan niiden eri organismeille aiheuttamista haitallisista vaikutuksista muun muassa hormonihäiriöt, viivästynyt kehitys ja hedelmällisyys. Parabeenien esiintyminen ympäristössä vaikuttaa jopa koralleihin.

Toinen tavanomaisten aurinkovoiteiden yleinen ainesosa, jota pidetään varsin haitallisena, on oksibentsoni. Tutkimukset osoittavat, että tämä aine voi aiheuttaa ihmisissä allergisia reaktioita.

Oksibentsonia on myös havaittu monissa meriekosysteemeissä, eikä sitä näytä olevan helppo poistaa. Vuonna 2020 tehdyn katsauksen mukaan in vitro -kokeissa on havaittu, että sillä on vaikutuksia koralleihin, ja se voi muuttaa niiden ekologista tasapainoa.

Näiden suodattimien vaikutusta ympäristöön ei voi nähdä paljain silmin, kun menemme rannalle nauttimaan merestä ja auringosta. Niillä on kuitenkin olemassa kumulatiivinen vaikutus. Kuvittelepa vain rantoja esimerkiksi Rio de Janeirossa Brasiliassa, Havaijilla Yhdysvalloissa, Mallorcalla Espanjassa, Punta Canassa Dominikaanisessa Tasavallassa tai Mayan Rivieralla Meksikossa, joilla vierailee vuosittain miljoonia ihmisiä.

Some figure

Biohajoavien aurinkovoiteiden haitat

Biohajoavilla aurinkovoiteilla on myös haittansa. Niitä ovat muun muassa se, että ne ovat kalliimpia, ja toisaalta niiden vaikutuksen kestoa iholla pidetään lyhyempänä.

Tätä kompensoivat niiden tarjoamat hyödyt ihon terveydelle ja ympäristölle, sillä ne minimoivat allergisten reaktioiden mahdollisuuden sekä vähentävät saastuttavaa jalanjälkeämme maapallolla. Niiden käyttö siis kannattaa pienistä haitoistaan huolimatta.

Biohajoavat tuotteet, kestävät rannat

Planeettamme on kärsinyt tarpeeksi ihmisen toiminnan seurauksista. Kun kysymme itseltämme, mitä voimme tehdä tämän tilanteen korjaamiseksi, saatamme ajatella, että meidän on ryhdyttävä suuriin toimiin. Pienilläkin muutoksilla on kuitenkin merkitystä.

Yksi niistä voi olla hyvin yksinkertainen asia, jota emme ehkä ole tulleet ajatelleeksi: biohajoavien aurinkovoiteiden käyttö. Tämä edistää merten, valtamerten ja muiden vesistöjen, niiden ekosysteemien sekä merikasvillisuuden ja -eläimistön hyvinvointia.

Nyt on oikea aika ryhtyä toimiin. Tarkistetaan tuoteselosteet ja pidättäydytään ostamasta tuotteita, jotka sisältävät kemikaaleja, joilla on kielteisiä vaikutuksia luontoon sekä meidänkin terveyteemme. Näin me ja tulevat sukupolvet voimme nauttia monista ihanista rantapäivistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cuerva Fernández I. Análisis, presencia y efectos de los parabenos en organismos marinos. Las Palmas: Universidad de Gran Canaria, 2020.
 • Rius Salvador M. Evaluación del riesgo ecotoxicológico de cinco parabenos mediante batería de bioensayos. Valencia (España): Universidad Politécnica. 2020. http://hdl.handle.net/10251/149890
 • Robert L, Madridejos R, Diego L. El sol, las radiaciones y los fotoprotectores solares. BIT. 2020; 31(6): 35-41.
 • Russo J, Ipiña A, Palazzolo J, et al. Dermatitis por contacto fotoalérgica a protectores solares con oxibenzona en La Plata, Argentina. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2018; 109(6): 521-528.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.