Logo image
Logo image

Plogging: liiku samalla kun huolehdit ympäristöstä

2 minuuttia
Meidän kaikkien on tehtävä osamme ympäristön puhtauden ylläpitämiseksi, jotta voimme nauttia puhtaasta luonnosta myös jatkossa. Plogging on loistava tapa osallistua!
Plogging: liiku samalla kun huolehdit ympäristöstä
Viimeisin päivitys: 12 kesäkuuta, 2022

Tänä päivänä yhteiskunta on asettanut etusijalle nopeuden ja mukavuuden, eikä ympäristöystävällisyys ole useinkaan etusijalla. Onneksi uusia strategioita, kuten plogging, syntyy ympäristömme suojelemiseksi. Tämä on hyvä, koska päivittäinen ihmisen toiminta vahingoittaa ympäristöä huomattavasti.

Plogging on niille, jotka haluavat huolehtia ympäristöstä ja luonnosta. Tarkoitus on poistaa kaduilta mahdollisimman paljon roskaa lenkillä tai kävellessä. Tällaiset yksinkertaiset toimet johtavat todella suuriin muutoksiin.

Tämäntyyppinen toiminta on todella palkitsevaa. Ensinnäkin se auttaa sinua pysymään kunnossa ja myötävaikuttaa myös ympäristön parantamiseen. Tämän päivän artikkelissa kerromme, mikä on plogging ja miten sitä toteutetaan käytännössä.

Mikä on plogging?

Sana “plogging” on peräisin englanninkielisestä sanasta “jogging” ja ruotsinkielisestä ilmaisusta “plocka upp“. Ensimmäinen tarkoittaa juosta ja toinen tarkoittaa poimia. Toisin sanoen, kyse on roskien keräämisestä juoksemalla ympäröivillä alueilla.

Tämä suuntaus syntyi Ruotsissa vain pari vuotta sitten. Tarkoitus on saada ihmiset tietämään, että jokainen on vastuussa ympäristöstä ja voi osallistua pienillä tavoilla. Kuten näette, ploggingilla on paljon enemmän etuja kuin vain pysyminen aktiivisena.

Tämä suuntaus on saanut vauhtia viime kuukausina etenkin sosiaalisessa mediassa. Ihmisiä jotka tekevät sitä, kutsutaan nyt “ploggereiksi” ja hashtagia #plogging käytetään antamaan sille enemmän tunnustusta verkoissa.

Totuus on, että iso osa tämän harrastuksen menestystä on juoksijoiden henkilökohtainen yhteys luontoon. Jokainen nauttii siitä kauniilla ja miellyttävällä säällä. Heidän mielestään on välttämätöntä kunnioittaa ympäristöä pitämällä se siistinä.

Lue tämäkin: Kärsitkö alaselkäkivusta? Kolme hyvää liikuntamuotoa

Some figure
Plogging on yhdistelmä terveydestä huolehtimista juoksemalla sekä ympäristön suojelemista.

Ploggingin edut

Juoksu on yksi perusharjoituksista, joka parantaa merkittävästi aerobista kestävyyttä, keuhkojen kapasiteettia sekä verenkiertoa. Se auttaa myös voimistamaan lihaksia ja laihtumaan.

Juoksemisen lisäksi plogging sisältää kyykkyjä roskien keräämiseksi. Eli, kyse ei ole yksinkertaisesti kumartumisesta, vaan se tehdään hallitun liikkeen kautta. Tämä on loistava tapa työskennellä jalkojesi ja pakaralihastesi vahvistamiseksi.

Sisällyttämällä tämän hyödyllisen harjoituksen osaksi jokapäiväistä elämääsi,  polttamiesi kaloreiden määrä kasvaa huomattavasti. Arviot osoittavat, että on mahdollista polttaa 300 kaloria plogging -kertaa kohti.

Tämäntyyppinen liikunta ei ainostaan paranna fyysistä olemustasi. Plogging auttaa ehkäisemään myös sairauksia ja psyykkistä olotilaa, aivan kuten juokseminenkin.

Jatka lukemista: Sykkeen nousu liikunnan aikana

Some figure

Se on hyvin yksinkertaista – kokeile sinäkin!

Tarvitset vain sopivat juoksuvaatteet ja roskapussin. Yritä kutsua ystävä tai perheenjäsen mukaan motivaation lisäämiseksi. Yritä myös valita eri reittejä.

Juoksijoille on suunniteltu todella monia sovelluksia, jotka auttavat laskemaan sekä juostujen kilometrien että poltettujen kalorien määrää. Itse asiassa erityisiä hakemuksia plogging -sovelluksille on jo vireillä.

Muista, että puhtaan ympäristön ylläpitäminen on muutakin kuin vain maiseman kauneuden ylläpitäminen. Samalla autat parantamaan terveyttäsi ja parantamaan kierrätysprosessia.

Lopuksi voit kokeilla muita ploggingin muotoja, jos juokseminen ei ole sinun juttusi. Jotkut ihmiset tekevät sitä myös pyöräillen tai patikoiden. On todella tärkeää olla tietoinen ympäristöstä ja tehdä parhaansa sen puhtauden ylläpitämiseksi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Qué es el ploggin y por qué conocerlo cambiará tu rutina de ejercicio | Mentes Curiosas. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.mentesoficial.com/curiosidades/Que-es-el-ploggin-y-por-que-conocerlo-cambiara-tu-rutina-de-ejercicio-_37781313.html
  • Estocolmo promueve el “ploggin”, correr y limpiar – EcoSegundos. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://ecosegundos.com/blog/noticias/estocolmo-promueve-el-ploggin-correr-y-limpiar
  • El Plogging para la recolección de residuos y hacer deporte. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.natura-medioambiental.com/el-plogging-para-la-recoleccion-de-residuos-y-hacer-deporte/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.