Mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä?

Vaarallisten pikadieettien noudattaminen saattaa olla yksi ennenaikaisen kuoleman ja kroonisten sairauksien syistä, kun taas onnistuneet dieetit on yhdistetty pidempään eliniänodotteeseen.
Mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä?
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Painonpudotus on nykyään miljardibisnes, ja laihtuminen on miljoonien ihmisten haaveena. Vaikka eri ruokavalioiden noudattajat vannovat kaikki juuri oman dieettinsä nimeen, todellisuudessa terveellisimmillä ja onnistuneilla dieeteillä on tiettyjä yhteisiä piirteitä. On tärkeää erotella jyvät akanoista ja tietää, millainen ruokavalio toimii ja millainen ei. Jos analysoit kaikkia tehokkaita ja tieteellisesti todistettuja dieettejä sekä tutkit, mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä, löydät salaisuuden hoikkana pysymiseen.

Mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä?

Yalen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan onnistuneet dieetit perustuvat puhtaille raaka-aineille ja niissä on hyvin niukasti pitkälle jalostettuja tuotteita. Kerromme tarkemmin alla, mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä.

1. Niitä voidaan noudattaa pitkään

Hyvä ja terveellinen dieetti on sellainen, joka on pysyvä osa elämäntapoja, eli sitä voidaan noudattaa pitkään.

Vaarallisten pikadieettien noudattaminen saattaa olla yksi syy ennenaikaisen kuoleman riskiin ja kroonisiin sairauksiin, kun taas onnistuneet dieetit on yhdistetty pidempään eliniänodotteeseen, kertoo Yalen yliopisto.

Onnistunut dieetti on sellainen, jota pystyy noudattamaan pitkään

Toisin kuin “ihmedieeteillä”, onnistuneilla dieeteillä on pitkän aikavälin tavoitteita ja ne ovat osa elämäntapoja.

2. Niissä ei syödä sokeria

Tämä saattaa kuulostaa sellaiselta, mitä vähähiilihydraattisen ruokavalion kannattajat saattaisivat sanoa, mutta valkoisen sokerin syönnin rajoittaminen tai eliminoiminen kokonaan on todellisuudessa asia, josta suurin osa ihmisistä on samaa mieltä. Jopa Maailman terveysjärjestö suosittelee valkoisen sokerin välttämistä.

Nykyään tiedetään, että sokeri saa maksan valmistamaan kehonrasvaa ja se nostaa huonoa kolesterolia sekä triglyseridejä. Kaiken kaikkiaan valkoisen sokerin syönti aiheuttaa haittaa fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

3. Niissä syödään kasviksia

Jopa vähähiilihydraattiset dieetit, kuten paleoruokavalio, korostavat runsaan kasvisten syönnin merkitystä (mm. parsakaali, artisokka, vihreät pavut, keräkaali, pinaatti ja paprikat).

Vaikka jotkut toimivat dieetit saattavat rajoittaa jopa hedelmien syöntiä (vaikkakin kaikissa niissä syödään vähintään matalan glykeemisen indeksin hedelmiä, kuten vihreitä omenoita ja marjoja), niissäkin kannatetaan runsasta kasvisten syöntiä.

4. Paino putoaa maltilliseen tahtiin

Korkeaproteiiniset dieetit tai Perricone-dieetti, jotka Euroopan Association for the Study of Obesity (EASO) -yhdistys on rankannut yhdiksi parhaimmiksi dieeteiksi, edistävät tervettä painonpudotusta, koska niiden tavoitteena on karistaa ylimääräiset kilot maltillisesti ja parantaa terveyttä.

Dieetit, joissa paino putoaa maltilliseen tahtiin, ovat tavallisesti onnistuneimpia, koska niissä tulokset ovat pysyviä eikä niistä aiheudu haittavaikutuksia.

5. Onnistuneet dieetit keskittyvät ruoan laatuun

Pelkästään ruoan määrällä ei ole väliä, vaan myös sen laadulla. Kaiken ei tietenkään tarvitse olla luomua ja tuoretta, sillä esimerkiksi täysjyväpasta on terveellinen tuote.

6. Poista transrasvat ja rajoita kasvirasvojen syöntiä

Lääketieteen alan ammattilaiset ovat päässeet jo ajat sitten yksimielisyyteen siitä, että transrasvat (jotka esiintyvät etiketeissä nimillä “kovetetut kasvirasvat” tai “osittain kovetetut kasvirasvat”) ovat pahimmat rasvat ruokavaliossa. Kalifornian osavaltio on jopa kieltänyt ravintoloilta niiden käytön.

Transrasvat ovat keinotekoisia rasvoja (ne tuotetaan teollisesti kasviöljyistä), jotka voivat johtaa matala-asteisen tulehduksen lisääntymiseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä moniin muihin terveysongelmiin.

Teolliset kasvirasvat (jotka on valmistettu auringonkukka-, soijapapu- ja maissiöljystä) ovat jossain määrin pannassa kaikissa onnistuneissa dieeteissä. Nämä rasvat on yhdistetty hapettumiseen, matala-asteiseen tulehdukseen ja verisuoniongelmiin. Sen sijaan kaikille onnistuneille dieeteille on yhteistä ekstra-neitsytoliiviöljyn käyttö.

Ennen kuin menet, käy lukemassa: Oliiviöljyn hyödyntäminen ummetuksen hoidossa

7. Ne pitävät kylläisenä

Painon pudottaminen tai diabeteksen torjunta ei vaadi itsensä nälkiinnyttämistä. Terveelliset ruokavaliot sisältävät sopivan määrän ruokaa, kaloreita ja ravintoaineita ja pitävät näin kylläisenä antaen keholle riittävästi energiaa.

Nyt kun tiedät, mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä, suosittelemme noudattamaan itsellesi parhaiten sopivaa ruokavaliota. Jos sinulla on mitään kysymyksiä tai epäilyksiä, käänny asiantuntijan puoleen. Lääkäri tai ravitsemusasiantuntija voi auttaa sinua valitsemaan ruokavalion senhetkisen terveydentilasi, ikäsi, elintapojesi ja muiden tekijöiden mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.