Logo image
Logo image

Mitä taikamuovi on ja miten sitä käytetään?

3 minuuttia
Taikamuovi on yksi käsityömaailman trendikkäimmistä materiaaleista. Ota selvää, miksi se on niin suosittu ja miten voit käyttää sitä.
Mitä taikamuovi on ja miten sitä käytetään?
Viimeisin päivitys: 30 huhtikuuta, 2023

Vaikka taikamuovin suosio on kasvussa, siinä ei ole mitään uutta. Sitä on käytetty jo 1970-luvulta lähtien muun muassa koulukäsitöissä ja pukukoruissa. Sitä on saatavana eri kokoja ja värejä.

Sitä kutsutaan “taikamuoviksi”, koska se voi kutistua kooltaan ja paksuudeltaan jopa seitsenkertaisesti, kun se altistetaan korkeille lämpötiloille. Siitä voidaan valmistaa avaimenperiä, magneetteja, leikekirjaelementtejä ja paljon muuta. Haluatko tietää siitä lisää? Lue eteenpäin!

Mihin taikamuovia käytetään?

Taikamuovi on suosittua käsitöissä, pukukoruissa ja valokuvien tulostamisessa. Jälkimmäiseen tarkoitukseen on jopa olemassa erikoislajike, joka tosin on yleensä kalliimpaa kuin tavallinen muovi.

Ihmiset valmistavat siitä mm. avaimenperiä, korvakoruja, korvakorujen pohjia, riipuksia, magneetteja ja koriste-esineitä sormusten, hiusneulojen ja leikekirjatöiden koristeluun. Se on kuitenkin niin monipuolinen materiaali, että vain mielikuvitus on rajana.

Lue lisää: Itse tehdyt avaimenperät – kätevät ja luovat ideat

Miten taikamuovia käytetään?

Tätä muovia on erittäin helppo käyttää. Katsotaanpa, mitä materiaaleja tarvitset ja mitä vaiheita sinun on noudatettava, jotta voit käyttää sitä käsitöissä.

Materiaalit

Tarvitset seuraavat materiaalit:

 • Taikamuovilevyjä haluamasi kokoisina ja värisinä. Jos haluat tulostaa niille, muista tarkistaa että ostamasi taikamuovi on sellaista tyyppiä, jolle voi tulostaa.
 • Vedenkestäviä tusseja, alkoholipohjaisia tusseja, värikyniä, leimasimia tai liituja. Muista, että et tarvitse kaikkia näitä; yleensä tämä riippuu muovilevystä, jota aiot käyttää.
 • Pienet sakset ja rei’itin. Tarvitset jälkimmäisen, jos aiot tehdä riipuksen, avaimenperän tai korvakorut.
 • Mallit. Riippumatta siitä, haluatko tulostaa tai piirtää taikamuoviin, on välttämätöntä valmistella käyttämäsi mallit.
 • Hiekkapaperia, mieluiten hienoa laatua. Tarvitset sitä luultavasti, jos mallissa on paljon mutkia tai jos leikkaamisen yhteydessä syntyy pieniä virheitä.
 • Uuni, kuumailmapuhallin tai hiustenkuivaaja. Monissa tapauksissa voit käyttää yhtä näistä kolmesta. Jos teet käsitöitä lasten kanssa, aikuisen tulisi aina tehdä tämä osa.

Suositukset

Käsityön tekeminen taikamuovilla voidaan jakaa mallin piirtämiseen ja kuumentamiseen. Ensimmäisessä vaiheessa malli on piirrettävä, jäljitettävä tai tulostettava levylle. Sitten on leikattava, hiottava ja tehtävä reikä (vain tarvittaessa; esimerkiksi avaimenperiä, korvakoruja, riipuksia ja muita varten).

On kuitenkin joitakin näkökohtia, jotka on otettava huomioon muotoilussa. Joitakin niistä ovat seuraavat:

 • Kaikkia muotoja, paitsi läpinäkyvää, voidaan käyttää värikynien kanssa.
 • Läpinäkyviin levyihin voi piirtää tusseilla, alkoholipohjaisilla musteilla ja pysyvällä maalilla varustetuilla leimasimilla.
 • Piirrä aina arkkien karhealle pinnalle.
 • Väritä painamatta liikaa. Värin ei tarvitse olla täysin tasainen; muovihan kutistuu jopa seitsemän kertaa pienemmäksi, joten väreistä tulee voimakkaampia.
 • Leikkaa muoto pois arkista jättämällä kahden tai kolmen millimetrin marginaali. Yritä myös olla tekemättä muodoista liian monimutkaisia, sillä hahmo voi mennä pilalle kuumentamisen aikana.

Kuumennus

Ennen kuin muodot laitetaan uuniin, uuni on esilämmitettävä vähintään 140 °C:een ja enintään 170 °C:een. Kun se on kuuma, aseta esine uuniin. Muista, että sen on oltava leivinpaperin päällä tarjottimella.

Pidä sitä uunissa kolme minuuttia. Ota se sitten pois, anna jäähtyä ja se on valmis! Jos pala ei ole taipuisa, se on vielä paistettava.

Jotain vastaavaa tapahtuu, jos siinä on kuplia. Se on merkki siitä, että lämpötila ei ollut tarpeeksi korkea, joten se on laitettava takaisin uuniin. Tällä kertaa se saattaa kestää hieman kauemmin.

Lue myös: 6 ideaa väriliitujen uusiokäyttöön

Taikamuovi: materiaali, jolla on rajattomat mahdollisuudet

Taikamuovista on tullut käsityömaailman ehdoton valinta. Se on yksi suosikkimateriaaleista pukukorujen ja asusteiden valmistuksessa. Lisäksi sitä käytetään erityisten tilaisuuksien, kuten hää- ja matkamuistojen valmistukseen.

Ihmiset valitsevat sen, koska sitä on helppo käyttää ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Koska sen käsittely edellyttää uunin käyttöä, lasten tekemiä käsitöitä on valvottava ja aikuisen on suoritettava kuumennusvaihe.

Jos esine tarttuu kiinni toiseen uunissa, ne on poistettava sieltä välittömästi. Kun ne jäähtyvät hieman, ne voidaan irrottaa toisistaan työvälineen avulla. Kun tämä on tehty, niitä täytyy lämmittää uudelleen, jotta kutistuminen tapahtuu kunnolla. Haluaisitko kokeilla taikamuovia? Tulet hämmästymään tuloksista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Seara, B S. (2013). Experimentando con «plástico mágico». ExperCiencia. Disponible en  https://www.experciencia.com/plastico-magico-casero/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.