6 ideaa väriliitujen uusiokäyttöön

Kynttilöitä, maalauksia, personalisoituja t-paitoja... Väriliitupalasista voi tehdä vaikka mitä. Tässä 6 ideaa askarteluun lasten kanssa.
6 ideaa väriliitujen uusiokäyttöön

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Moni on lähtemässä mukaan trendiin, jossa esineet kierrätetään ja käytetään uudelleen askarteluun. Jopa väriliidut voi kierrättää. Kyllä, luit oikein: väriliitupalasista saa tehtyä upeita luomuksia! Tämä merkitsee myös vähäisempää jätettä ympäristölle ja hyödyllisiä koristeita kotiin.

Pintojen päällystäminen kauniilla väreillä on yksi väriliitujen pääasiallisista käyttötarkoituksista, mutta tätä varten ne tulee ensin sulattaa. Haluatko tietää lisää tästä ideasta? Tässä 6 ideaa väriliitujen uusiokäyttöön kokeiltavaksi sen jälkeen, kun lapsesi värityspuuhan lopuksi niistä on jäljellä vain pieniä pätkiä.

6 ideaa väriliitujen uusiokäyttöön

1. Hauskat hahmot

Tämä on lasten kanssa yhteinen projekti. Ideana on kierrättää väriliitupätkät sulattamalla ne yhdessä tai yksitellen.

Ota esiin sitten erimuotoisia muotteja ja vahapaperia. Sudi muotin reunoihin pieni määrä öljyä, sillä tämä helpottaa hahmon irrottamista muotista.

Nyt voit kaataa sulatetut väriliidut muottiin yksi kerrallaan muodostaaksesi kivoja värikerroksia. Odota kerrosten jähmettymistä ja irrota varovasti muotista. Voit käyttää hahmon uudelleen askartelemalla siitä jotain muuta.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Ideoita olohuoneen sisustamiseen kierrätetyillä materiaaleilla

2. Tee väriliiduista kauniita kynttilöitä

Kynttilät ovat käytännöllisiä, kauniita ja hyväntuoksuisia, jos lisäät niihin hieman omaa lempituoksuasi. Väriliiduista tehdyt kynttilät ovat ihanteellisia niille, jotka nauttivat kynttilänvalosta. Mitä tähän ideaan sitten tarvitaan? Sydänlankoja, lasinen astia, sulatettuja väriliituja, kerosiinia ja jotakin omavalintaista tuoksua.

Kuumenna väriliidut erikseen ja sekoita niihin lämmintä kerosiinia ja muutama tippa jotakin tuoksua. Ota hieman muottia pidempi palanen sydänlankaa ja solmi se toisesta päästä. Tämä pää menee astian pohjalle.

Tässä vaiheessa voit kaataa seoksen vähitellen muottiin, jos haluat kynttilääsi erivärisiä kerroksia. Odota muutama minuutti, kunnes ensimmäinen kerros jäähtyy, ja lisää toinen kerros.

3. Värikäs lasimaalaus kierrätetyistä väriliiduista

Tässä on taideteos kotiin! Tarvitset vain arkin asetaattia tai filamiinia, tahnaa kohokuvioiden luomiseen ja sulatettuja väriliituja. Piirrä lasiin haluamasi muoto; se voi olla esimerkiksi geometrinen kuvio tai kukkia.

Reunusta piirros sitten tahnalla ja täytä se väriliiduista sulatetulla vahalla. Tässä projektissa on tärkeää päästää mielikuvitus vapaaksi.

4. Luovat maalaukset sulatetuista väriliiduista

Tämä on yksi suosituimpia askarteluideoita väriliiduista. Pidä kuitenkin mielessä, että vaikka sosiaalisen median videoissa käytetään usein uusia väriliituja, tällä kertaa ideana on kierrättäminen.

Olet luultavasti nähnyt tällä tavoin tehdyn naisen, pariskunnan tai sateenvarjoa pitelevän elefantin. Ja vaikka voit tietysti aina jäljitellä näitä malleja, huomaa, että voit tehdä tyhjälle kangastaululle mitä ikinä haluat.

Väriliitujen ja tyhjän kangastaulun lisäksi tarvitset hiustenkuivaajan värien sulattamiseen.

5. Ideoita väriliitujen uusiokäyttöön: elävöitä lasipurkit!

Tämä on toinen lapsille mieluinen aktiviteetti. Siihen tarvitaan useita hillopurkkeja, jotka personalisoidaan mieleiseksi. Purkkeihin voi sitten säilöä kaikenlaisia esineitä. Sulata väriliituja, tee kuvioita ja liimaa ne purkkeihin.

Voit myös laittaa väriliidut purkkiin ja sulattaa ne hiustenkuivaajalla. On hauska nähdä väriliitujen muuttavan muotoaan.

Tyhjiä pulloja ja purkkeja ei kannata heittää menemään. Ne voidaan käyttää uudelleen muihin tarkoituksiin.

6. Tee väriliiduista omaperäisiä T-paitoja

Tämä on hyvin yllättävä idea! Tarvitset vain väriliituja ja jonkinlaisen idean lastesi T-paitojen personalisoimiseksi.

Haali ensin kokoon tarvittavat välineet: väriliidut, kangasta painettavaksi, raastimen (esim. juustoraastin), palan kartonkia ja silitysraudan.

Kun kaikki on esillä, tee kuvio kartonkiin ja leikkaa sisus irti. Raasta väriliidut, laita kartonki kuvioineen kankaalle ja levitä palaset siihen. Lopuksi laita pala kangasta painettavan t-paidan päälle, silitä se ja valmista tuli!

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Käytä kierrätettyjä lasipulloja puutarhan koristelussa

Opi kierrättämään väriliidut

Lyhyillä väriliitupätkillä on hankala piirtää. Yllä olevien lisäksi yksi hyvä idea on kerätä palaset, laittaa ne muottiin, paistaa ne ja voilà: sinulla on uusia, helposti käsiteltäviä värejä itsellesi tai lapsillesi!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.