Logo image
Logo image

Mitä on laumasuoja?

3 minuuttia
Rokotuksella saavutettu laumasuoja voi olla avain tämänhetkisen pandemian häviämiseen. Tässä artikkelissa pohdimme laumasuojan merkitystä sekä yleisesti että koronaviruksen kohdalla.
Mitä on laumasuoja?
Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Useimmat ihmiset eivät ole ainakaan viime aikoihin saakka joutuneet miettimään, mitä termi laumasuoja tarkoittaa. COVID-19 -pandemian myötä siitä on kuitenkin tullut melko muodikas sana, etenkin poliittisilla areenoilla sekä keskustelupalstoilla sosiaalisessa mediassa.

Mitä laumasuoja oikeastaan tarkoittaa? Kuinka se toimii yksilötasolla? Entä sitten ryhmätasolla? Alla annamme vastauksia näihin kysymyksiin, joten jatka lukemista!

Yksilön immuniteetti

Ennen kuin perehdymme tarkemmin laumasuojan käsitteeseen, on hyvä selventää, mikä on henkilökohtainen tai yksilön immuniteetti:

  • Ihmiselle voi syntyä immuniteetti tietylle taudille sen jälkeen, kun hän on sairastanut tuon taudin ja toipunut siitä. Ihmisen immuunijärjestelmä pystyy muistamaan tietyt uhkaelementit, joten jos ne yrittävät tunkeutua elimistöön uudemman kerran, immuunijärjestelmä tunnistaa ne nopeammin ja lähettää vasta-aineita tuhoamaan ne ennen kuin ne kerkeävät lisääntymään.
  • Patologiasta riippuen tämä voi tapahtua oireiden kanssa tai ilman. COVID-19 -taudin tapauksessa on olemassa paljon ihmisiä, joille syntyy immuniteetti tautia vastaan ihan heidän huomaamattaan, sillä he sairastavat sen oireitta.

Nyt kun tiedämme mitä yksilön immuniteetti tarkoittaa ja miten se voi syntyä, siirrytään tarkastelemaan laumasuojaa eli ryhmän vastustuskykyä.

Some figure

Laumasuoja yhteiskunnassa

Laumasuoja on termi, joka viittaa epäsuoraan tapaan suojata yksilöä. Kun suuri osa väestöstä on immuuni tietylle sairaudelle, yksilöllä joka ei sitä vielä ole sairastanut on pienempi todennäköisyys saada tartunta.

Voimme nähdä taudinaiheuttajan leviämisen kuin se olisi hämähäkkiverkko:

  • Jokainen tartunnan saanut henkilö voi siirtää taudinaiheuttajan tietylle määrälle terveitä ihmisiä. Viruksen tarttuvuutta kuvataan R0-arvolla eli tartuttavuusluvulla.
  • Esimerkiksi, jos koronaviruksen R0-arvo on 3 (kuten arvioidaan), tämä tarkoittaa sitä että kukin tartunnan saanut henkilö siirtää taudin keskimäärin 3 muulle, terveelle ihmiselle.
  • Näin syntyy verkko, jossa kukin tartunnan saanut aiheuttaa useamman ihmisen sairastumisen ajan myötä.

Laumasuojan perimmäinen ajatus on se, että tämä sairauden leviäminen katkeaisi. Kun virus saavuttaa uudelleen sellaisen yksilön joka on sille jo immuuni, katkeaa verkko hänen kohdallaan siihen, sillä hän ei voi enää levittää virusta eteenpäin. Kun näin käy yhä useamman yksilön kohdalla, taudin leviäminen alkaa hidastua tai se voi jopa pysähtyä kokonaan.

Mitä enemmän on immuuneja ihmisiä, sitä enemmän virus levitessään kohtaa umpikujia.

Rokotteet perustuvat tähän mekanismiin, koska ne tarjoavat yksilöllisen suojan terveille ihmisille tauteja vastaan. Ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunivaste ja joita ei siksi voida rokottaa, on kuitenkin tietynlainen suoja, koska heitä ympäröivät ihmiset on rokotettu.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: Tutkimus vahvistaa: koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä

Se on matematiikkaa

Laumasuoja, kuten kaikki muutkin epidemiologiset käsitteet, seuraa matemaattisia malleja. Kun suuri osa väestöstä on tullut immuuniksi jollekin tietylle sairaudelle, joko tartunnan tai rokotuksen saatuaan, saavutetaan laumasuoja.

Siitä hetkestä eteenpäin, ajan myötä, taudinaiheuttaja alkaa katoamaan. Lopulta tauti saavuttaa endeemisen tilan, eli tartunnan saaneiden lukumäärä ei kasva tai vähene eksponentiaalisesti.

Tämän parametrin laskemisessa otetaan huomioon edellä mainittu R0-arvo. Kaavassa kirjain “S” on tartunnalle alttiin väestön osuus:

R0*S=1

Tutkimatta lukuja ja matemaattisia kaavoja sen enempää, tiivistäkäämme asia niin, että mitä alempi arvo S (altis väestö) on, sitä alhaisempi R0-arvo on. Tämä vahvistaa sen, että mitä enemmän on immuuneja ihmisiä, sitä vähemmän tauti leviää.

Some figure

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Mitä merkitystä veriryhmällä on koronaviruksen kannalta?

Laumasuoja koronaviruksen kohdalla

Kaiken edeltävän informaation valossa voi tuntua houkuttelevalta antaa suuren osuuden väestöstä saada tartunta, koska loogisesti, matemaattisen teorian mukaan, se jarruttaisi taudin etenemistä tehokkaasti. Jos kyseessä olisi hengelle vaaraton virus, se voisikin olla mahdollista.

Mutta silloin kun on olemassa mahdollisuus, vaikka se olisi minimaalinenkin, että patologialla on riskiryhmiä ja että se voi olla näille vaarallinen, tämä strategia tulee hylätä automaattisesti. Luvuissa laskettuna se saattaisi olla toteutettavissa, mutta puhumme ihmishengistä, jolloin teoriaa tulee tarkastella eettisessä ja moraalisessa valossa pikemminkin kuin utilitaristisessa valossa.

Juurikin tästä syystä rokotetta koronavirukseen pyritään kehittämään niin nopeasti kuin mahdollista. Rokotteen kautta saatava immuniteetti vähentää huomattavasti terveiden, sairaudelle alttiiden ihmisten osuutta, mikä hidastaa taudin leviämistä ja lopulta lopettaa pandemian kokonaan.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.