Logo image
Logo image

Tutkimus vahvistaa: koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä

3 minuuttia
Tutkimukset SARS-CoV-2:n kannoista viittaavat siihen, että tässä pandemiassa on olemassa kolme erityyppistä koronavirusta. Nämä mutaatiot merkitsevät geneettisiä muutoksia, jotka ovat ominaisia tämän tyyppisille viruksille.
Tutkimus vahvistaa: koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä
Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Tiedeyhteisölle ei ole iso uutinen, että uudesta koronaviruksesta on ainakin kolmea eri tyyppiä. Tämä merkitsee silti edistysaskelta viruksen genomin tutkimuksessa. Tämän vahvistaminen auttaa luomaan valmiussuunnitelman uusien pandemioiden varalta.

Joka kerta kun koronavirus on alkanut levitä uudessa maassa, genomitesteillä on alettu purkaa alueella kiertävän viruksen genomia. Tämä on tavallinen ja odotettavissa oleva käytäntö taudin puhkeamistapauksissa.

Näin terveysviranomaiset voivat vahvistaa, että kyseessä on sama viruskanta kuin muualla maailmassa, ja samoin he voivat jäljittää mahdolliset muutokset viruspartikkeleissa. Nämä muutokset jaetaan muulle tiedeyhteisölle epidemian seuraamiseksi.

Aiemmat tutkimukset olivat jo luokitelleet kaksi olemassa olevaa SARS-CoV-2:n varianttia ja antaneet niille nimet S ja L. L-tyyppi oli ihmisille hiukan ärhäkämpi ja levisi nopeammin.

Nyt Cambridgen yliopiston tutkimus, joka julkaistiin 30. maaliskuuta 2020, on löytänyt analysoiduista genomeista kolme erityyppistä koronavirusta, jotka vastaavat samaa SARS-CoV-2 -kantaa. Nämä virustyypit nimettiin kirjaimin A, B ja C.

Koronavirus ja sen mutaatiot

Tämänhetkisen pandemian aiheuttama koronavirus on RNA-virus, eli sen geneettinen tieto sijaitsee ribonukleiinihapossa. Kaikki RNA-virukset mutatoituvat melko paljon, koska niiden on vaikea kontrolloida monistumistaan.

Kun koronavirus pääsee solun sisään, se etsii sisäiset mekanisminsa monistuakseen. Muista, että virus vaatii isäntää monistuakseen, koska siltä puuttuu tarvittavat rakenteet sen tekemiseksi yksin.

Ongelma RNA-viruksilla, kuten SARS-CoV-2:lla, on se, että niillä ei ole tehokasta kontrollimenetelmää uudelle isäntäsolussa muodostuvalle ribonukleiinihapolle. Aina kun nämä virukset monistuvat, niillä on suuri riski mutatoitua.

Sama pätee influenssavirukseen, joka myös on RNA-tyypin virus. Tästä syystä joka vuosi kehitetään uusi rokote influenssaa vastaan perustuen niihin kantoihin, jotka ovat mutatoituneet edellisellä kaudella. Tämä tehdään sen olettamuksen perusteella, että kohtaamme uuden influenssan joka talvikautena.

Some figure
Koronavirus on RNA-virus, eli sen voi odottaa mutatoituvan usein.

Jatka lukemista: Hengityselinten terveys COVID-19 -viruksen aikana

Koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä

Kyseinen tutkimus väittää tunnistaneensa kolme erityyppistä koronavirusta maailmassa niiden genomien mukaan, jotka tutkijat ovat pystyneet sekvensoimaan. Nämä kolme virustyyppiä liittyvät kolmeen isoon tartuntaryhmään tässä pandemiassa.

Tutkijat ovat luokitelleet nämä kolme koronavirustyyppiä A:ksi, B:ksi ja C:ksi. Jokainen kirjain viittaa yhteen tartuntaryppääseen eli ryhmään perättäisiä infektioita, joissa on olemassa sama viruksen geneettinen kuorma. Tämä mahdollistaa kunkin tyyppisen viruksen jäljittämisen eri maissa, joissa virus on vaikuttanut levitessään.

A-tyyppi on kaikkein samankaltaisin kuin se koronavirus, joka sai alkunsa lepakoista ja muurahaiskävyistä Kiinassa. Se on se sama virustyyppi, joka tartutti ensimmäiset potilaat Wuhanin kaupungissa marras- ja joulukuussa 2019. Mutta tällä hetkellä se ei ole vallitseva virustyyppi Kiinassa.

Toisaalta meillä on B-tyyppi. B-tyyppi on vallitseva tyyppi Kiinassa tällä hetkellä, kuten myös Itä-Aasiassa. Se esiintyy näillä alueilla yhdessä C-tyypin kanssa, mutta vallitsevana.

Lopuksi, C-tyyppi on vallitseva koronavirustyyppi Euroopassa. Tämä tyyppi on helppo jäljittää Italian ja Iso-Britannian epidemioihin, ja sen oletetaan olevan mutatoitunut tyypin B koronaviruksesta.

Some figure
Jokaisella koronavirustyypillä on maantieteelliset alueensa, joissa ne leviävät parhaiten.

Lue lisää: Miten elää samassa taloudessa koronavirusta sairastavan kanssa

Mitä hyötyä on tietää, että koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä?

Kaikki tässä pandemiassa tunnistetut genomit jaetaan samalla yhteyssivulla maiden välillä. Näin ollen jokainen laboratorio, joka onnistuu purkamaan SARS-CoV-2:n geneettisen sekvenssin maassaan, laittaa tiedot samaan tietokantaan.

Tämä tieto on arvokasta pandemian aikana tehdylle tutkimukselle. Toisaalta Cambridgen tutkimusryhmä uskoo vahvasti, että se tulee olemaan arvokasta myös tulevaisuudessa. Heidän parhain ennusteensa on se, että tieto koronaviruksen genomeista parantaa maailman varautumista uusiin pandemioihin.

Kolmen eri koronavirustyypin tunnistamisesta on hyötyä myös lääkkeiden ja rokotteiden arvioinnissa. Tiettyjen komponenttien kehittäminen COVID-19:n torjumiseksi vaatii näitä RNA-koodeja virukseen vaikuttavien aineiden valmistamiseksi alusta alkaen.

Koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä, mutta pandemioita on vain yksi

Vaikka koronaviruksesta on kolmea eri tyyppiä, on tärkeää ymmärtää, että kyseessä on kuitenkin sama kanta. Tämä kanta kulkee nimellä SARS-CoV-2, ja luonnollisesta mutatoitumisestaan huolimatta se on se sama Wuhanista liikkeelle lähtenyt ja maailman ympäri levinnyt virus.

Ehkäisytoimet ovat edelleen samat, vaikkakin tietoja koko ajan päivitetään tuoreimmilla uutisilla ja tutkimuksilla.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.