Logo image
Logo image

Mitä on baking-meikki ja miten se tehdään?

3 minuuttia
Baking on meikkausmenetelmä, joka auttaa naamioimaan kasvojen epätasaisuuksia. Ota selvää, kuinka se toteutetaan.
Mitä on baking-meikki ja miten se tehdään?
Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2024

Baking-meikki on peittävä tekniikka, joka perustuu voidemaisen peitevoiteen ja läpikuultavien puuterikerrosten levittämiseen. Sen tavoitteena on peittää ihon mahdolliset virheet. Vaikka sitä käytettiin pitkään vain ammattilaisten keskuudessa, nykyään sitä tehdään myös kotona.

Sitä suositellaan erityisesti henkilöille, joilla on rasvainen tai hikoiluun taipuvainen iho. Tuotteet antavat iholle samettisen pinnan, joka peittää laajentuneet ihohuokoset, hyperpigmentaation ja arvet. Miten se toteutetaan käytännössä? Katsotaan!

Miksi baking-tekniikkaa käytetään?

Baking tarkoittaa suomeksi “paistamista” tai “leipomista”. Tässä meikkaustekniikassa levitetään merkittävä määrä läpikuultavaa puuteria iholle, jotta se sulautuu aiemmin levitettyyn meikkipohjaan. Siitä tuli suosittu drag queen -yhteisössä, joka on käyttänyt sitä vuosikymmeniä.

Baking-meikki ei ole vaihtoehto niille, jotka pitävät kevyestä ja raikkaasta meikistä. Sitä ei myöskään suositella kuivalle iholle, sillä se voi jättää epätasaisen ja epäesteettisen lopputuloksen. Ihon tulisi olla mahdollisimman kosteutettu, jotta tuotteet voivat tehdä tehtävänsä.

Sen lisäksi, että tämä tekniikka peittää ihon puutteita, se antaa kasvoille hienon ulkonäön. Se korostaa kasvonpiirteitä, minimoi ryppyjä ja peittää tummat silmänaluset. Tätä varten hyödynnetään voidemaisen peitevoiteen ja läpikuultavan puuterin ominaisuuksia.

Peitevoide peittää ne kasvojen osat, jotka halutaan peittää, ja puuteri tiivistää, poistaa kiiltoa ja estää meikkivoiteen ja peitevoiteen värien muuttumisen.

Vinkkejä ja vaiheita baking-meikin levittämiseen

Meikkituotteet, joita käytetään erilaisten ihosairauksien ja -tilojen peittämiseen, on baking-meikin tähti. Niiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä peittävyys ja kevyt koostumus, joka estää tahmean lopputuloksen. Peitevoide ja läpikuultava puuteri ovat kaksi tärkeintä tuotetta, mutta myös kosteusvoide, meikkivoide ja sivellin ovat välttämättömiä.

Yleisesti ottaen on suositeltavaa valita öljytöntä ja hypoallergeenista kosmetiikkaa, erityisesti jos iho on altis epäpuhtauksille. Koostumuksen tulisi olla kevyt, jotta ne voidaan levittää kasvoja hankaamatta.

Miten se meikki sitten leivotaan?

Lue tämäkin: Jennifer Lópezin 5 perusaskelta virheettömään, yksinkertaiseen meikkiin

1. Kosteuta ja suojaa

Yksi ensimmäisistä vaiheista mitä tahansa meikkitekniikkaa käytettäessä on varmistaa ihon optimaalinen kosteutus ja suojaus. Levitä ensin kosteusvoidetta tai -geeliä, joka antaa kosteutta ja antaa suojaa.

Kun tuote on imeytynyt hyvin, levitetään ohut kerros aurinkosuojavoidetta (30 SPF tai korkeampi). Kun se on kuivunut, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Hyvin kuivalla iholla baking-tekniikan käyttö voi jättää jäykän näköisen jäljen.

2. Levitä meikkivoide

Levitä kasvoille kerros meikkivoidetta, oli se sitten tikku-, neste-, voide- tai puuterimuodossa. Varmista, että se on kevyttä ja sopii ihosi sävyyn.

3. Levitä peitevoide

Peitevoide on tuote, jolla leipomisen taika alkaa. Levitä sitä otsalle, nenän yläosaan, poskipäille, leukaan ja kaikkialle, missä haluat peittää virheitä. Kun olet tehnyt tämän, häivytä meikkivoide ja peitevoide sienellä tai sormenpäilläsi, kunnes saat rajat häivytettyä.

Muista tasoittaa hyvin, sillä ennen läpikuultavaa puuteria ei iholla pitäisi olla epätasaisuuksia. Tarvittaessa voit levittää toisen kerroksen peitevoidetta maksimaalisen peittävyyden saavuttamiseksi.

4. Tiivistä puuterilla

Sitten tulee läpikuultava puuteri, joka levitetään hieman kostealla sienellä. Kerroksen tulee olla runsas. Sitä ei saa häivyttää, vaan se on levitettävä pieninä kosketuksina.

“Leipominen” kestää 10-15 minuuttia, jolloin kehon lämpö sulattaa kosmetiikan, kunnes ihon virheet on täytetty. Leipomisen aikana puuteri imee itseensä ylimääräistä öljyä ja laskeutuu, kunnes sulautuu meikkipohjaan.

5. Poista ylimääräinen puuteri

Kun “paistoaika” on kulunut, pyyhi ylimääräinen puuteri pois karkealla siveltimellä. Tämän vaiheen tarkoituksena on saada iho näyttämään mahdollisimman luonnolliselta, tasaiselta ja sileältä, jotta voidaan siirtyä muihin meikkausvaiheisiin.

6. Korjaile

Pidä käsilaukussa puuteria, jolla voit korjata meikkiä päivän tai illan edetessä, jos ihosi tuntuu rasvaiselta. Älä kuitenkaan liioittele, sillä liika irtopuuteri vahingoittaa työtä.

Miten tehdä täydellinen baking-meikki?

“Leipomisen” onnistuminen piilee sekä arpien tai ihon epätasaisuuksien peittämisessä että kohdissa, joissa peitevoide pyrkii liikkumaan, esimerkiksi silmien alla.

Jos ihosi on kuiva, tee erityisen hyvä pohjustus käyttäen optimaalisia ihon kosteutusmenetelmiä.

Toisaalta, jos sinulla on paljon ryppyjä, meikkisi saattaa jähmettyä muutaman tunnin kuluttua. Muista, että tätä menetelmää suositellaan kuvauksiin tai lyhyisiin tapahtumiin. Valitse ihanteellinen tilaisuus käyttää sitä.

Lue lisää: Miesten kosmetiikka: vinkkejä ihonhoitoon ja meikkaamiseen

Ihonhoito baking-meikin jälkeen

Puuterien ja peitevoiteiden käyttäminen leipomiseen tarvittavissa määrissä edellyttää ihon huolellista puhdistamista jälkikäteet, jotta vältytään muun muassa ärsytykseltä, finnien puhkeamiselta ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä.

Perusrutiiniin kuuluu ihon syväpuhdistus puhdistusaineella ja kasvovedellä, minkä jälkeen iho kosteutetaan perusteellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Grupo de Estética y Terapéutica de la AEDV. Maquillaje terapéutico. Academia de Dermatología y Venereología. España; 2017. https://fundacionpielsana.es/mente-sana/maquillaje-terapeutico
  • Hidratación o nutrición: ¿Qué es lo que tu piel necesita? – AEDV. (2015, abril 24). Academia Española de Dermatología y Venereología. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/hidratacion-o-nutricion-que-es-lo-que-tu-piel-necesita/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.