Logo image
Logo image

Miesten kosmetiikka: vinkkejä ihonhoitoon ja meikkaamiseen

5 minuuttia
Pohjustusvoide, meikkivoide ja huulipuna miehille? Nämä ovat vain muutama esimerkki miesten kosmetiikkatuotteista. Kyllä, meikki on myös miehille! Näytämme täällä, kuinka sitä käytetään.
Miesten kosmetiikka: vinkkejä ihonhoitoon ja meikkaamiseen
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2023

Ihonhoito ja meikkaaminen ei ole vain naisia varten. Miesten kosmetiikka on saanut yhä enemmän näkyvyyttä ja jalansijaa viime aikoina.

On virhe uskoa, että meikkivoiteen tai huulirasvan laittaminen heikentää miehisyyttä. Päinvastoin, nämä ja muut tuotteet ovat hyödyllisiä resursseja luonnollisen, miehekkään kauneuden korostamiseen.

Tärkeintä on tehdä kosmetiikan käytöstä huomaamatonta. Se on enemmänkin hoitoa ja kevyitä korjauksia, joilla saadaan siistit kasvot, ja lisäksi peitetään epätäydellisyyksiä, joita on meillä kaikilla sukupuoleen katsomatta.

Vaikka kosmetiikan käyttö voi olla joillekin miehille kiistanalainen aihe, aihe on pikkuhiljaa tullut yleisemmäksi. Jos olet utelias oppimaan lisää miesten kosmetiikasta, kutsumme sinut jatkamaan lukemista ja oppimaan siitä enemmän!

Meikki osana miesten kauneudenhoitoa

Miehille meikin tarkoitus on säätää kasvojen ulkonäköä ilman, että kasvot näyttävät ylikuormitetuilta. Yksinkertaisuus ja luonnollisuus ovat meikkaamisen perusasioita, ja ne auttavat piilottamaan esimerkiksi tummat silmänaluset ja finnit.

Jotkut miehet haluaisivat kokeilla meikkaamista, mutta eivät ehkä uskalla, koska uskovat sen olevan vain naisten juttu. Asia Pacific World -lehti puhuu tämän suuntauksen hyväksymisestä ja yleistymisestä Etelä-Koreassa ja muissa Aasian maissa.

Julkaisu korostaa, että tällä Aasian alueella kulttuuri on ollut perinteiden mukaan macho, mutta nykyään se sopeutuu uusien arvojen nousuun. Lisäksi menestystä mitataan ominaisuuksilla, kyvyillä ja ulkonäöllä – niinkin pitkälle, että Soulia pidetään miesten kosmetiikan maailmanpääkaupunkina.

Plus One -lehti ehdottaa meikkaamista miesten ulkonäön edistämiseksi kokeessa, jossa 20 miestä valokuvattiin meikillä ja ilman. Sitten he näyttivät kuvia ryhmälle arvostelijoita, jotka eivät tienneet tutkimuksesta, jotta he voisivat arvioida sekä meikittömät että meikilliset kasvot. Ne, joilla oli meikkiä, menestyivät paremmin.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat nauttia tästäkin: 7 muotivinkkiä vatsan piilottamiseksi

Mitä tuotteita miesten kosmetiikka sisältää ja mitä pitäisi tehdä?

Miesten kosmetiikka ei ole uutta. Se alkoi jo muinaisessa Egyptissä, jossa miehet käyttivät mustaa eyelineria, korostivat ääriviivoja vihreällä ja maalasivat huulensa punaisiksi kutsuakseen jumalia ja edustaakseen asemaansa.

Vuosisatoja myöhemmin Japanissa ja Kiinassa kynsien värjäys punaiseksi symboloi myös valtaa. Vasta viktoriaanisella aikakaudella sosiaaliset meikkirajoitukset saapuivat. Siitä huolimatta sen soveltaminen jatkui.

Nykyään se on sosiaalisesti hyväksyttävä trendi. Päästäksesi mukaan, suosittelemme seuraavien tuotteiden käyttöä.

1. Puhdistusaine, kosteusvoide ja aurinkovoide

Kasvojen puhdistaminen ja kosteuttaminen on välttämätöntä, jotta meikki näyttää hyvältä. Lisäksi aurinkosuoja on tärkeä elementti, jotta vältetään ihon ennenaikainen ikääntyminen.

Puhdistukseen voit käyttää vaikka geelimäistä puhdistusainetta. Tämä vaihe on ehdoton, jos haluat ihon imeyttävän seuraavat tuotteet. Puhdista kasvot levittämällä noin herneen kokoisen lorauksen ainetta ja hieromalla sitä kasvoihin pyörein liikkein. Huuhtele sitten haalealla vedellä.

Kosteusvoiteen on myös hyvä olla geelimäinen, öljytön ja silikoniton. Aloita käyttämällä nokare voidetta hieroen otsaa sormenpäillä, mene alas nenään ja sitten poskia ja leukaa kohti.

Käytä lopuksi aurinkovoidetta. Self-Care Association korostaa, että kosteutus ja aurinkosuoja estävät kuivumista, lisäävät elastisuutta ja suojaavat ultraviolettisäteilyltä.

Some figure
Jopa pilvisinä päivinä aurinkovoide ehkäisee auringon säteilyn aiheuttamia vaurioita.

2. Pohjustusvoide

Aloita meikkaaminen ihotyyppillesi sopivalla pohjustusvoiteella. Tämä on myös tärkeä vaihe etenkin miehillä, sillä miesten ihohuokoset ovat keskimäärin suuremmat kuin naisten. Pohjustusvoide täyttää nämä huokoset ja tasoittaa ihoa, jotta meikki seuraavat meikkausvaiheet onnistuvat paremmin.

3. Kokeile peittävää BB- tai CC-voidetta

Miesten kasvot eivät välttämättä vaadi raskasta meikkivoidetta. BB- tai CC-voiteet ovat koostumukseltaan kevyempiä ja ne tasoittavat ihon sävyä jo pienellä määrällä käytettynä. Nämä voiteet kosteuttavat ja naamioivat ihon virheitä antaen hieman väriäkin.

Levitä pieni määrä tällaista voidetta kaikkialle kasvoja.

4. Käytä peitepuikkoa tai -voidetta tummille silmänalusille

Peitepuikko tai -voide valaisee tummien ympyröiden aluetta. Kummatkin ovat helppokäyttöisiä ja antavat kauniin lopputuloksen, kunhan valitset ihollesi sopivan sävyn.

Laita täplä voidetta silmän alle, odota 1 minuutti jotta se kuivuu hieman, ja levitä sitten taputellen, kunnes kerros on tasainen ja sulautuu luonnolliseen ihonväriin.

5. Imupaperi tai kiinnityspuuteri

Meikki tulee myös kiinnittää, sillä näin iholle ei jää rasvaista oloa. Tämän voi tehdä kompakti- tai irtopuuterilla, mutta imupaperi tekee myös erinomaista jälkeä jättämättä tahmeaa tunnetta. Voit pitää imupapereita myös lompakossasi ja käyttää niitä jos vaikka hikoilet, niin meikki näyttää edelleen hyvältä.

6. Kokeile ripsiväriä ja kulmakarvageeliä

Kuudes vaihe meikin tekemisessä on antaa ripsille volyymia ripsivärillä. Klassisen mustan lisäksi ilmettä on mahdollista kohottaa läpinäkyvällä ripsivärillä.

Mitä tulee kulmakarvoihin, voit vaikka harjata ne hyvään muotoon käyttämällä kulmakarvageeliä. Jos haluat niihin väriä, kokeile hieman vaaleampaa sävyä kuin luonnollinen sävysi.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Kauniit kynnet, hiukset ja iho kasvavat sisältäpäin

7. Kiinnityssuihke

Meikin kiinnitys on viimeisimpiä vaiheita. Pieni suihke auttaa tuotteita pysymään paikoillaan ja estää meikkiäsi halkeilemasta.

8. Huulivoide

Nyt voit viimeistellä meikkisi huulirasvalla. Se kosteuttaa, ravitsee ja korjaa, ja antaa samalla kaunista kiiltoa. Mattamainenkin huulivoide on tietysti hyvä.

Some figure
Huulten suojaaminen on välttämätöntä kuivassa ilmastossa, voimakkaassa auringonpaisteessa ja tuulisina päivinä.

Miesten kosmetiikka: älä unohda näitä

Ensisijainen suositus miesten hienovaraiseen meikkiin on valita oikeat sävyt, mikä tarkoittaa, että pohjustusvoide, peitevoide ja BB- tai CC-voide sopivat luonnolliseen ihonsävyysi. Kysy neuvoa myymälästä täydellisen sävyn löytämiseksi.

Muut huomioon otettavat asiat:

  • Tarkista, miltä sävy näyttää eri valaistuksissa.
  • Levitä kevyt kerros ja lisää tarvittaessa toinen.
  • Parrallisille miehille tiivis, kermainen meikkivoide on paras, ja se levitetään taputtelemalla. Jos meikkivoide tahraa partaa, ripsiväriharja voi korjata sen.
  • On parasta käyttää meikkisieniä ja siveltimiä, mutta myös sormet toimivat, varsinkin kun käytät vain BB- tai CC-voidetta. Irto- tai kompaktipuutereiden kohdalla on parasta käyttää puuterihuiskua.

Tärkeää on myös antaa parralle hyvä muoto ja jos se ei ole paksu, käytä kulmakarvakynää saadaksesi sen paksumman oloiseksi.

Meikki tulee poistaa kunnolla

Meikin asianmukainen poistaminen on myös välttämätöntä, koska se on tapa ehkäistä epäpuhtauksia, ryppyjen ennenaikaista ilmaantumista ja muita vaurioita, joista iho usein kärsii kosmeettisten jäämien ja ympäristön saasteiden vuoksi.

Meikinpoistolaput ovat loistava vaihtoehto hätätapauksissa, mutta misellivettä olisi hyvä käyttää, sillä se antaa kosteuttavia, pinta-aktiivisia, tulehdusta ehkäiseviä ja supistavia vaikutuksia ihon syviin kerroksiin ulottuvien misellien kautta. Toisaalta jotkut meikinpoistoaineet tai -laput sisältävät alkoholia ja aineosia, jotka voivat ärsyttää ihoa.

No, mies, oletko valmis kokeilemaan ihonhoitoa ja meikkaamista?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Batres C, Robinson H. El maquillaje aumenta el atractivo de los rostros masculinos. Plos One. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0275662
  • Osorio Gómez L, Soler Vélez C. Seúl, ciudad de contrastes: Masculinidad y capital mundial del maquillaje para hombres. Revista Mundo Asia Pacífico. Vol. 2. Núm. 2. pp. 74-78. Colombia; 2013. https://publicaciones.eafit.edu.co/index.php/map/article/view/2092/2059
  • Tips para el cuidado de la piel masculina. Asociación para el Autocuidado de la Salud. España; 2014. https://anefp.org/es/blog/tips-para-el-cuidado-de-la-piel-masculina

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.