Logo image
Logo image

10 kauneusvinkkiä punahukkapotilaille

4 minuuttia
Punahukkapotilaat voivat käyttää meikkiä ihon punoituksen peittämiseen. Tutustu hyödyllisiin kauneusnikseihin, jotka auttavat selviytymään sairauden fyysisistä seurauksista.
10 kauneusvinkkiä punahukkapotilaille
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 03 kesäkuuta, 2023

Autoimmuunisairauden fyysisten oireiden peittäminen ei ole aina helppoa, vaan se riippuu sairauden tyypistä ja asteesta. Esimerkiksi systeemistä lupus erythematosusta eli punahukkaa sairastavat potilaat voivat hyödyntää kauneustemppuja, jotka peittävät sairauden aiheuttamia ihovaurioita ja edistävät itsetuntoa.

Tätä kutsutaan terapeuttiseksi meikiksi, jota on korostettu Enfermería Dermatológica -lehdessä apuvälineenä, jonka avulla voidaan peittää ihon vaurioita tuotteilla, jotka suosivat lääkehoitoa ja ehkäisevät henkilön epävarmuutta.

Lupus Foundation of American luvuista käy ilmi, että 90 % diagnooseista tehdään naisille ja että ihoon vaikuttava punahukka on kyseessä 10 % kaikista tapauksista. Vaikka kosmetiikan käyttö ei paranna mitään, sairauden aiheuttamien ihovaurioiden peittäminen kuitenkin kohentaa itseluottamusta.

Mikä on punahukka?

Punahukka on krooninen sairaus, joka aiheuttaa laajalle levinnyttä tulehdusta ja kudosvaurioita sairastuneissa elimissä. Lupus Research Alliancen antaman määritelmän mukaan potilaat voivat ihon lisäksi saada vaurioita keuhkoihin, niveliin, aivoihin, munuaisiin ja verisuoniin.

Sen syntyyn voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:

 • Genetiikka
 • Ympäristötekijät
 • Virukset ja infektiot
 • Epigenetiikka

Punahukka iholla

Ihon punahukasta kärsivät noudattavat hoitoa, joka parantaa dermiksen ulkonäköä, lievittää arpia ja estää uusien syntymistä. Perhosenmuotoinen ihottuma, joka näkyy poskilla ja nenäsillalla, on pidettävä poissa auringosta ja jopa keinovalosta.

Tauti ei esiinny vain kasvojen iholla, vaan myös muissa kehonosissa. Sillä on taipumus värjätä tai hyperpigmentoida sairastuneet alueet. Tästä syystä monet punahukkapotilaat turvautuvat kosmetiikkaan, joka peittää vauriot.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 7 hoitokeinoa punahukan hallintaan

Some figure
Punahukka vaikuttaa potilaiden elämänlaatuun ja itsetuntoon, joten on tärkeää etsiä vaihtoehtoja, jotka voivat parantaa niitä.

Kauneusvinkit punahukkapotilaille

Espanjan ihotauti- ja venereologian akatemian (AEDV) mukaan dermokorjaus palauttaa potilaalle myönteisen imagon ja antaa hänelle mahdollisuuden elää vapaammin.

Kaikilla käytetyillä tuotteilla on oltava hoitavan lääkärin hyväksyntä. Lisäksi AEDV alleviivaa, että on tärkeää käyttää tiivistämättömiä, hypoallergeenisiä, ei-komedogeenisiä ja yksinkertaisia aineita.

Asiantuntijoiden suositukset mielessä pitäen tarkastellaanpa, mitkä ovat erilaiset kauneusvinkit punahukkapotilaille.

1. Levitä kosteusvoidetta

Ihon kosteuttaminen on tärkeää. Tee se ennen aurinkovoiteen ja muun kosmetiikan levittämistä.

On olemassa kosteusvoiteita, joissa on tulehdusta ehkäiseviä komponentteja. Samoin punahukkaa sairastava iho arvostaa aerosolimuotoisten kosteusvoiteiden helppoutta.

2. Valitse paras aurinkosuojavoide

Kosmetiikalla ei ole vaikutusta, jos ihoa ei hoideta kunnolla. Peitä iho aurinkovoiteella ennen meikkaamista.

Korkean suojan antavat aurinkovoiteet ovat paras vaihtoehto, ja aurinkosuojaa kannattaa vahvistaa 80 minuutin välein antioksidantteja ja sinkkioksidia sisältävällä mineraalipuuterilla.

3. Etsi erikoiskankaasta valmistettuja vaatteita

Jotkut vaatteet suojaavat ihoa ja saavat sinut samalla näyttämään hyvältä. The Lupus Foundation of America suosittelee tiiviisti kudottuja kankaita ja kirkkaita, eloisia värejä, koska ne imevät enemmän UV-säteilyä.

Sama laitos kertoo, että tällaisia vaatteita myydään usein urheiluvälineliikkeissä ja auringolta suojaavia vaatteita valmistavissa yrityksissä, jotka merkitsevät vaatteet lyhenteellä UPF tai SPF, joka viittaa ultraviolettisuojakertoimeen.

Näistä liikkeistä voi hankkia myös lisävarusteita, kuten aurinkolaseja ja hattuja.

4. Käytä herkälle iholle tarkoitettua meikkiä

Se peittää punoituksen estämättä ihon hikoilua. Etsi mahdollisimman peittävää meikkiä, joka kestää mahdollisimman pitkään, mutta ei ärsytä ihoa.

5. Meikkivoide ja peitevoide

Meikkivoide ja vihreä peitevoide peittävät punoitusta. Ensimmäinen on tarkoitettu koko kasvoille ja se minimoi huokosten näkyvyyttä, kun taas jälkimmäinen tulee meikkivoiteen jälkeen ja vain punertaviin kohtiin.

6. Valitse oikea meikkivoide

Meikkivoide on avainasemassa virheitä peitettäessä. Jos punoitus ei ole voimakasta, tavalliset aineet toimivat.

Vakavammat ihovauriot vaativat kuitenkin esimerkiksi tatuointien peittämiseen käytettävän tuotteen, joka sopii kasvojen iholle ja kaikille muillekin kehonosille.

7. Muotoile kasvosi

Osa punahukan hallintaan tähtäävästä hoidosta on kortikosteroidien käyttö. Sivuvaikutuksina tämä lääke jättää endokriiniyhdistyksen mukaan Cushingin oireyhtymälle tyypillisen pyöreyden kasvoihin.

Meikkaustekniikka, jolla saadaan kasvot näyttämään kapeammilta, on leukaviivan ja poskien ääriviivojen muotoilu aurinkopuuterilla. Poskipunaa ja valokynää käyttämällä taas voit antaa kasvoille valoa.

8. Valitse hyvä sivellin

Käytä meikkaamiseen nimenomaan peitevoiteelle ja meikkivoiteelle suunniteltuja siveltimiä tai täyden peittävyyden siveltimiä.

9. Hyödynnä karvanpoistoliuskoja

Steroidit aiheuttavat myös jatkuvaa karvojen kasvua kasvoilla. Kysy erikoislääkäriltäsi, onko sinun tapauksessasi kätevää poistaa ne karvanpoistoliuskoilla vai -voiteilla. Älä käytä partateriä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Maailman SLE-päivä: perhosihottuma

10. Käsittele ihosi virheitä

Jos huomaat ihovirheiden ilmestyvän hoidon aikana, hydrokinonia sisältävät voiteet tekevät hyvää työtä. Kun tauti on remissiossa, voit ammattilaisen luvalla pyytää myös laserdepigmentointihoitoja.

Some figure
Sairauden suorien ihovaikutusten lisäksi on hyvä muistaa, että myös tietyt lääkkeet aiheuttavat muutoksia ihonväriin.

Itsetunto ja kauneus punahukkapotilailla

Meikkaaminen ei ole pakollista, eli tee se vain, jos se kohottaa itsetuntoasi ja hyvinvoinnin tunnettasi. Muista samalla, että on normaalia kokea jonkinasteista surua tai turhautumista, erityisesti fyysistä ulkonäköä muuttavien oireiden ilmaantumisen vuoksi.

Itsetuntosi käsitteleminen asiantuntijan kanssa helpottaa tapahtumien hahmottamista niin, että ne ovat vähemmän stressaavia ja vähentävät haavoittuvuuttasi, kuten Revista Cubana de Reumatología -lehdessä julkaistussa artikkelissa selitetään.

Aivan kuten kauneusvinkit punahukkapotilaille parantavat ihon ulkonäköä, tukiverkko auttaa psyykkisesti. Perhe, ystävät ja lemmikkieläimet voivat auttaa potilasta.

Sairauden hyväksyminen hyödyttää myös potilaan ymmärrystä diagnoosia kohtaan ja avaa tien siihen, että hän voi tuntea olonsa mukavaksi kosmeettisten vaihtoehtojen kanssa tai ilman niitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • 10 formas de protegerse al aire libre. Fundación Lupus de América. Estados Unidos. https://www.lupus.org/es/resources/10-wearable-ways-to-protect-yourself-outdoors
 • Datos y estadísticas sobre el lupus. Fundación Lupus de América. Estados Unidos. https://www.lupus.org/es/resources/datos-y-estadisticas-sobre-el-lupus
 • De la Riva Grandal A, Rodríguez Martín CF, Sánchez Mateos JLS. Maquillaje terapéutico sobre lesiones dermatológicas faciales. Enfermería Dermatológica. Año 3. Núm. 8. pp. 28-35. España; 2009. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4325434
 • Epigenética. National Human Genome Research Institute. Estados Unidos. https://www.genome.gov/es/genetics-glossary/Epigenetica#:~:text=La%20epigen%C3%A9tica%20es%20el%20estudio,la%20secuencia%20base%20de%20ADN.
 • García EN, Lánigan Gutiérrez ME. Niveles de autoestima en pacientes con diagnóstico de lupus eritematoso sistémico. Revista Cubana de Reumatología. Vol. 9. Núm. 1. Cuba; 2017. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1817-59962017000100001
 • Grupo de estética y terapéutica de la AEDV. Maquillaje terapéutico. Academia Española de Dermatología y Venereología. Fundación Piel Sana. España; 2017. https://fundacionpielsana.es/mente-sana/maquillaje-terapeutico
 • Munir K. El síndrome de Cushing. Sociedad Endocrina. Estados Unidos; 2017. https://www.endocrine.org/patient-engagement/multilingual-resource-library/el-sindrome-de-cushing
 • ¿Qué es el lupus? Alianza para la Investigación del Lupus. Estados Unidos. https://www.lupusresearch.org/en-espanol/acerca-del-lupus/que-es-el-lupus/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.