Minkälainen on sopiva häävieraan asu?

24 kesäkuun, 2019
Täydellinen häävieraan asu riippuu henkilön roolista juhlissa. Joidenkin mielestä mekko on naisella aina oikea valinta.

Jos olet menossa häihin, etkä tiedä mitä laittaa päällesi, lue seuraavat vinkit! Nyt kerromme, millainen on sopiva häävieraan asu.

Häävieraan asu: yleinen etiketti hääpukeutumiseen

Asun valinta häihin voi olla suurinkin asia, sillä tilanteesta ja kulttuurista riippuen vaatteilla saattaa olla tärkeä merkitys. Esimerkiksi kesähäissä ihmiset pukeutuvat eri tavalla kuin talvihäissä.

Aloitamme perusvinkeillä hyvän häätyylin valitsemiseksi, ja sitten kerromme neuvoista vuodenaikoihin liittyen.

1. Naisella mekko on aina varma valinta

häävieraan asu

Useimmat naiset laittavat häihin mekon. Kulttuurista riippuen mekkoa voidaan pitää myös lähes itsestään selvänä vaihtoehtona naiselle.

On toki muitakin mahdollisuuksia, jos inhoat hameita ja leninkejä. Joka tapauksessa tulee laittaa ”parhaat päälle”, sillä on kyse juhlallisesta juhlasta. Valitse siis esimerkiksi istuva housupuku, jos et halua mekkoa tai hametta.

Voit hyvin käyttää lyhyttä mekkoa etenkin, jos häät ovat päivällä. Usein iltatilaisuuksissa käytetään kuitenkin pitkiä asuja.

2. Älä laita kovin ”virallista” asua

Häät ovat juhlallinen tilaisuus, mutta virallista pukeutumisen ei tarvitse olla. Epämukavia vaatteita ei siis ole syytä laittaa, ja tavoitteena on nauttia olostaan. Valitse siis ennemminkin elegantti ja mukava kuin muodollinen asu.

Usein suositellaan hyvin paljastavien yläosien tai erittäin lyhyiden hameiden tai mekkojen sivuuttamista, sillä nämä eivät aina sovi häätilaisuuteen ja ovat usein epämukaviakin. Samoin on hyvin tiukkojen vaatteiden kanssa.

Lue aiheesta lisää: 9 neuvoa vaatteiden laadun selvittämiseksi

3. Yksi- vai monivärinen?

kankaat

Yksiväriset vaatteet sopivat helpommin asusteiden kanssa, ja yksiväriset mekot ovat aina elegantteja ja häihin sopivia. Kirkkaankin värinen asu voi toimia täydellisesti.

Älä kuitenkaan laita valkoista asua – tämä on häissä vain morsiamen väri!

Värejä koskien on eräitä muitakin ”sääntöjä”. Esimerkiksi musta on aina vähän niin ja näin. Vaikka se onkin elegantti väri, se on myös surun symboli, minkä vuoksi häät eivät ole mustalle aina oikea paikka.

Lisäksi tulee huomioida, ovatko tietyt värit morsiusneidoille ”varattuja” – mikäli et siis halua olla saman värinen. Puhu morsiamen kanssa etukäteen, jotta saisit tietää, mitä värejä ei kannata laittaa päälle vieraana.

Printtikankaat eivät riko häiden etikettiä, joten voit aivan hyvin laittaa esimerkiksi kukkamekon tai muun sopivan tyylisen asun.

4. Häävieraan asu ja siihen sopivat asusteet

Asusteet ovat tärkeä osa tyyliä, ja ne voivat todella kruunata asun etenkin jos se on yksivärinen. Saat täydennettyä ja korostettua asuasi koruilla, huivilla ja laukulla.

Seuraavat vinkit on hyvä pitää mielessä:

  • Korkeat korot sopivat aina häihin. Toisaalta kyse on juhlista, joten ei kannata laittaa kovin korkeita korkoja, mikäli haluat välttää epämukavaa oloa ja haluat tanssia.
  • Valitse pieni laukku, joka sopii asuusi.
  • Mitä tulee koruihin, vähemmän on usein enemmän.
  • Jos häät ovat kirkkohäät, valitse tilanteesta riippuen pashmina tai kevyt huivi peittääksesi hartiat.

Lue aiheesta lisää: Miten valita sopivimmat alusvaatteet

5. Kangas makusi mukaan

Satiini, silkki, sametti, pitsi… Kaikki juhlavat kankaat sopivat häihin, joten valitse näistä mikä vain.

6. Häävieraan asu syksy- ja talvihäissä

häät

Hansikkaat ja elegantti takki ovat aina sopiva valinta ilman ollessa kylmä.

Ongelmana kylmän vuodenajan häissä on se, että vaatetusta tarvitaan paljon. Tavoitteena tulee siis olla eleganssin ja lämpimänä pysymisen yhdistäminen, ja seuraavat vinkit ovat avuksi:

  • Pitkät samettihanskat tekevät kokonaisuudesta paljon hienomman ja elegantimman.
  • Valitse tyylikäs takki, mutta älä kuitenkaan kovin huomiota herättävää.
  • Sametti on muuallakin kuin hanskoissa täydellinen talveen ja syksyyn.
  • Tarkista säätiedote ja pukeudu sen mukaisesti.

Viimeisenä vielä tämä vinkki: pukeudu oman tyylisi mukaan, ja sitten se tärkein asia, eli pidä hauskaa!