Logo image
Logo image

Millainen hedelmä on mamey ja kuinka sitä käytetään?

2 minuuttia
Vaikka monet ajattelevat, että tämä hedelmä ei sovi syötäväksi, mamey-hedelmää voidaan käyttää monissa resepteissä. Se on myös erinomainen ravintoaineiden lähde.
Millainen hedelmä on mamey ja kuinka sitä käytetään?
Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2022

Mamey-hedelmän ydin on siemen, jota voidaan käyttää ruoanlaitossa ja jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Tämä hedelmä sisältää suuren määrän ravinteita ja antioksidanttisia yhdisteitä, jotka säätelevät oksidatiivista ja tulehdustasapainoa elimistössämme.

Tämä auttaa estämään useiden kroonisten ja monimutkaisten patologioiden, kuten sydän- ja verisuonitautien, kehittymistä. Mamey-ytimiä on kahta tyyppiä: keltainen ja punainen sapote.

Mutta ennen kuin aloitamme, meidän on huomautettava, että kaikki ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kasviperäisten elintarvikkeiden säännöllistä kulutusta. Nämä tuotteet liittyvät ikääntymisprosessin viivästymiseen ja pienempään todennäköisyyteen kokea ikääntymiseen liittyviä sairauksia.

Miten mamey -hedelmää käytetään?

Yleisesti ottaen mamey -hedelmää käytetään juomien, kuten tejate, pozolin tai atole, valmistukseen. Tästä tuotteesta tehdään kuitenkin paikoin eräänlaista tahnaa, jolla maustetaan erilaisia ​​ruokia.

Se voidaan myös sekoittaa jonkinlaisen mausteisen chilin kanssa, jolloin gastronomian suurnimet ylistävät sitä. Tietenkin se vaatii yleensä etukäteen käsittelyä tai kypsennystä tullakseen syötäväksi.

Nykyään voit löytää jopa mamey-hedelmästä valmistettua jäätelöä. Meksikossa ne ovat melko yleisiä ja niistä on tulossa muodikkaita. Voit käyttää tätä elementtiä aromiaineena, liottamalla sitä vedessä ja jopa murskaamalla pienen osan aromin parantamiseksi.

Some figure
Mameylla on yhä enemmän gastronomisia sovelluksia, jotka ylittävät sen perinteisiä käyttötarkoituksia.

Lue myös: Millainen hedelmä on ruusuomena?

Mamey-hedelmän ominaisuudet

Mamey (sekä keltainen että punainen) sisältää alkuaineita, jotka erottuvat edukseen raudan ja fosforin pitoisuuksillaan. Ensimmäinen niistä on avain optimaalisen hapen kuljetuksen vahvistamisessa. Kun raudan määrä elimistössä laskee, ilmaantuu anemiaa.

Tämä hedelmä sisältää myös A- ja C-vitamiinia. Puhumme nyt yhdisteistä, jotka auttavat parantamaan immuunivastetta. Nutrients -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän.

Samoin mamey on antioksidanttien lähde. Planta Medicassa julkaistun tutkimuksen mukaan sen kumariinit (keltaisen mamey-hedelmän tapauksessa) erottuvat selvästi muista antioksidanteista. Ne pystyvät neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumisen. Tämä vaikutus liittyy monimutkaisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonijärjestelmään vaikuttavien sairauksien, pienempään ilmaantumiseen.

Itse asiassa, jotta varmistetaan riittävä antioksidanttien saanti, on suositeltavaa syödä 5 annosta hedelmiä ja vihanneksia joka päivä. Nämä ruoka-aineet ovat fytokemikaalien ja myös hivenravinteiden lähde, mitkä auttavat täyttämään päivittäisen antioksidanttien tarpeen.

Keltaisella mamey-hedelmällä on jonkin verran antiviraalista ja antimikrobista aktiivisuutta, kuten BMC:ssä julkaistu artikkeli osoittaa. Tämän ansiosta sitä voitaisiin käyttää adjuvanttina infektioiden, kuten denguekuumeen, torjunnassa.

Voiko sitä käyttää kotona?

Vastaus on kyllä. Ensinnäkin sinun on poistettava hedelmäliha ja raaputtava kivi hyvin poistaaksesi mahdolliset jäännökset. On tärkeää muistaa, että myös itse ruoan hedelmäliha tulee kuluttaa, sillä siinä on monia ravintoaineita ja hyödyllisiä ominaisuuksia.

Kun siemen on puhdistettu hyvin, anna sen liota vähintään 1 päivä. Voit hyödyntää sen tuoksua yksinään, ruoanlaittoprosessin kautta tai jopa sisällyttää sen erilaisiin juomiin tai smoothieihin. Sitä voidaan jopa hieroa leivän päälle aistinvaraisten ominaisuuksien parantamiseksi.

Some figure
Mamey-smoothieita on erilaisia. On kermaisempia versioita, toiset ovat vetisempiä ja toiset on valmistettu kookosmaidosta tai pellavansiemenistä.

Lue myös: Valmista virkistävä passionhedelmä-granita

Mamey-ydin on korkealaatuinen syötävä raaka-aine

Mamey-ydin on tuote, joka voidaan sisällyttää ruokavalioon tietyn esikäsittelyn jälkeen. Se on useiden välttämättömien ravintoaineiden lähde, joten se auttaa ylläpitämään optimaalista terveydentilaa.

Muista lopuksi, että ruuanlaitossa voidaan käyttää useita hedelmien siemeniä tai ytimiä. Toinen esimerkki on papaija, joka toimii erinomaisena antiparasiittina. Niitä on kuitenkin nautittava kohtuudella, jotta estetään ruuansulatuselimistön toiminnan muutokset, jotka voivat johtaa ripuliin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.