Logo image
Logo image

Miksi miehet pitävät nuoremmista naisista

5 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt, miksi jotkut miehet tuntevat vetoa paljon nuorempiin naisiin? Ota selvää tästä artikkelista.
Miksi miehet pitävät nuoremmista naisista
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2023

Olipa sitten kyseessä keski-iän kriisi, trendikkyys tai itsetunto-ongelmat, totuus on, että jotkut miehet pitävät nuoremmista naisista. Joissakin tapauksissa jopa hyvin paljon nuoremmista.

Vaikka jokaisella miehellä, joka pitää nuoremmista naisista, voi olla eri syy, on myös totta, että tietyt tekijät voivat johtaa tähän mieltymykseen. Tässä mielessä voidaan mainita sosiokulttuuriset, psykologiset ja jopa biologiset motiivit.

Joidenkin teorioiden mukaan nuorempi kumppani voi varmistaa jälkeläisten saannin ja pidemmän lisääntymisajan evoluution näkökulmasta.

Voiko tämä selitys todella vaikuttaa miehen mieltymyksiin? Katsotaanpa tarkemmin.

Syitä siihen, miksi jotkut miehet pitävät nuoremmista naisista

Usein sanotaan, että naiset valitsevat kypsiä miehiä, koska he tuntevat olonsa suojatuiksi, mutta myös, että miehet pitävät nuoremmista naisista koska niin he tuntevat itsensä pirteämmiksi. Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että ikääntyessään miesten mieltymykset nuorempia naisia kohtaan korostuu.

Tämä on epäilemättä erittäin kiistanalainen aihe, emmekä pyri tässä artikkelissa tuomitsemaan, vaan analysoimaan. Miksi jotkut miehet yleensä valitsevat nuorempia naisia? Tähän voi olla muutamia eri syitä.

1. Koska he haluavat elää nuoruutensa uudelleen

Nuoremman kumppanin valintaan voi liittyä myös muutos miehen tottumuksissa, pukeutumisessa tai tyylissä. Hän värjää todennäköisesti hiuksensa estääkseen harmaiden hiusten näkyvyyttä, käyttää “nuorekkaampia” vaatteita tai osallistuu nuoremmille ihmisille tarkoitettuihin tapahtumiin.

Kun 40- tai 50-vuotias mies seurustelee 20- tai 30-vuotiaan naisen kanssa, hän haluaa sopia tämän maailmaan. Hän ei ehkä tunnista sitä tai edes tiedä sitä itse, mutta psykologisesta näkökulmasta hän haluaa antaa kumppanilleen kuvan, että he ovat tässä mielessä samanarvoisia.

Tämä voi olla joissain tapauksissa jokseenkin suotuisaa, sillä miehen täytyy ehkä alkaa harrastamaan hieman enemmän liikuntaa, mikä auttaa häntä välttämään istumapainotteiseen elämäntapaan liittyviä ongelmia. Tämän lisäksi eräässä tutkimuksessa todettiin, että miehet maksimoivat kuntonsa menemällä naimisiin 15 vuotta nuoremman naisen kanssa.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Parisuhteen hyvinvoinnin parantaminen hauskojen aktiviteettien avulla

2. Koska nuorempia naisia on helpompi manipuloida

On olemassa myrkyllisten miesten luokka, jotka etsivät nuoria naisia vietelläkseen ja manipuloidakseen heitä, hyödyntäen heidän viattomuuttaan ja naiiviuttaan. He uskovat, että tällä tavalla he voivat “muovata” naisen mielensä mukaan.

Tämäntyyppiset miehet haluavat “opettaa” ja tuntea olevansa parempi, varsinkin kun on kyse rakkaudesta ja seksuaalisista asioista. Siksi, jos heidän edessään on nuorempi nainen, he uskovat voivansa selittää tälle mitä he tietävät, ja että nainen haluaa oppia tottelevaisen oppilaan tavoin.

Näillä miehillä on usein tiettyjä paremmuuskompleksin piirteitä, koska he pitävät nuorempia naisia manipuloitavina. Heitä saattaa kuitenkin odottaa yllätys: nykyään monet nuoret naiset tietävät erittäin hyvin, mitä haluavat.

3. Koska heillä ei ole “biologista kelloa”

Some figure

Sekä miehet naiset saavuttavat hedelmällisyyden murrosiässä. Siitä lähtien, kun naiset astuivat työelämään kodin ulkopuolella, on paljon yleisempää, että naiset saavat lapsia myöhemmin kuin ennen.

Tutkimusten mukaan 70 % naisista käyttää ehkäisyä 30-vuotiaaksi asti. Silti monet naiset päättävät tulla äidiksi nuorena, aivan kuten monet miehetkin päättävät tulla isäksi nuorena.

Toisaalta naisten lisääntymisikä on lyhyempi kuin miesten: vaihdevuodet voivat alkaa 45-50-vuotiaana, kun taas miehet voivat lisääntyä vielä 60-vuotiaana ja sen jälkeenkin.

Yllä mainitun lisäksi ihmisen parisuhdemieltymysten tutkimuksessa havaittiin sukupuolieroja, niin että miehet keskittyvät enemmän ominaisuuksiin, jotka kertovat naisten lisääntymiskyvystä, ja tässähän nuorempi ikä on erinomainen indikaattori.

4. Koska yhteiskunta ei tuomitse heitä

Yhteiskunta ei yleensä näe pahalla pareja, joissa mies on vanhempi kuin nainen. Ystävien tai tuttavien kesken miestä todennäköisesti jopa onnitellaan. Tällä sosiaalisella tai kulttuurisella luvalla miehen on helpompi valita nuorempia naisia.

Tilanne ei yleensä ole sama pareissa, joissa nainen on vanhempi kuin mies.

5. Koska he käyvät läpi kriisiä

Aivan kuten naiset käyvät läpi vaihdevuodet, miehet käyvät läpi niin sanotun andropaussin. Hospital Clínico Universitario de Valencian tiimin tekemän tutkimuksen mukaan miehet kärsivät 50-vuotiaasta eteenpäin erittäin merkittävästä testosteronitason laskusta.

Ei ole epätavallista, että tämän siirtymän aikana he yrittävät löytää itseään nuoremman kumppanin tai rakastajan. Tämä voi tarkoittaa seksuaalisen toiminnan kannalta suurempaa stimulaatiota kompensoida testosteronin laskua.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Pidä intohimoa yllä parisuhteessa

6. Ego

Se, että mies päättää ryhtyä suhteeseen nuoremman naisen kanssa, voi antaa hänelle mahdollisuuden todistaa useita asioita:

 • Että hänellä ei ole ongelmia seksuaalisessa mielessä.
 • Että hän edelleen pitää itseään tai tuntee olevansa houkutteleva tai haluttava.

Molemmat syyt vahvistavat itsetuntoa ja auttavat vahvistamaan miehen egoa, jotka molemmat ovat saattaneet hieman laskea tietyn iän jälkeen, usein johtuen näkökohdista, jotka liittyvät nimenomaan seksuaaliseen toimintahäiriöön, kuten joissakin tutkimuksissa mainitaan.

7. Koska he haluavat kokea jotain uutta

Kun ihminen, kumpaa sukupuolta tahansa, on ollut saman kumppanin kanssa monta vuotta, on normaalia, että syntyy rutiineja. Tämä voi joskus lopettaa suhteen.

Siksi jotkut miehet yrittävät kokea uudelleen alun jännitystä nuorempien naisten kanssa. Vaikka se olisikin illuusio, he tuntevat tietyn ajan voivansa paeta yksitoikkoisuutta ja laittaa elämäänsä pienen kipinän.

8. Koska naiset elävät pidempään

Some figure
Jotkut miehet seurustelevat nuorempien naisten kanssa tunteakseen itsensä nuoremmiksi.

Maailman terveysjärjestön raportin mukaan naiset elävät yleensä miehiä pidempään. Vuoden 2016 tietojen mukaan naiset elävät keskimäärin 5 vuotta pidempään kuin miehet.

Ehkä tästä syystä jotkut miehet saattavat haluta nuoremman kumppanin.

9. Jotkut nuoremmat naiset ovat kiinnostuneita vanhemmista miehistä

Toistaiseksi olemme esittäneet syitä siihen, miksi miehet ovat kiinnostuneita itseään nuoremmista naisista. Mutta on myös totta, että naiset suosivat yleensä vanhempia kumppaneita, kuten tämän tutkimuksen tulokset osoittavat.

Näin ollen on paljon nuoria naisia, joita viehättää vanhempien miesten vetovoima, kuten kokemus, viisaus, turvallisuus, maine, raha tai valta.

10. Koska iällä ei ole väliä

Koska yleistäminen voi johtaa virheisiin, haluamme muistuttaa että tässä artikkelissa esittämämme syyt eivät päde kaikkiin. On myös mahdollista, että kahden ihmisen välillä, jotka eivät yksinkertaisesti välitä ikäerostaan, on syntynyt ihastus ja he solmivat suhteen.

Iästä riippumatta mikään ei oikeuta uskottomuutta

Se, että mies saattaa haluta olla nuoremman naisen kanssa, on hänen valintansa, mutta se, että hän päättää tehdä tämän olemassa olevan suhteensa kanssa rinnakkain ilman kumppaninsa suostumusta, on vakava ongelma.

Tietysti on sanomattakin selvää, että uskottomuutta ei koskaan pidä oikeuttaa. Jos parisuhteessa on ongelmia ja jos mies haluaa kokea muita asioita, on järkevintä puhua siitä kumppaninsa kanssa.

Jos he eivät pääse ratkaisuun, on aina mahdollisuus erota. Vaikka se voi olla tuskallista, tämä on oikeudenmukaisin tapa antaa jokaisen aloittaa alusta ja ehkä jopa löytää sopivampi kumppani.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ayim-Aboagye D, Awere Gyekye K, Adzika V. (2018). Fundamental Theorem of the Theory of Superiority Complex. International Journal of Emerging Trends in Science and Technology, 5(7),6688-6703.
 • Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and brain sciences12(1), 1-14. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/sex-differences-in-human-mate-preferences-evolutionary-hypotheses-tested-in-37-cultures/0E112ACEB2E7BC877805E3AC11ABC889
 • Gómez-Jacinto, L., & Hombrados-Mendieta, M. I. (2011). Análisis evolutivo de la diferencia de edad en la elección de pareja de los matrimonios celebrados en España durante el período 1976–2006. Revista de Psicología Social26(1), 73-89. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021347411794078390
 • Helle, S., Lummaa, V., & Jokela, J. (2008). Marrying women 15 years younger maximized men’s evolutionary fitness in historical Sami. Biology Letters4(1), 75-78. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2412947/
 • Kenrick, D. T., & Keefe, R. C. (1992). Age preferences in mates reflect sex differences in human reproductive strategies. Behavioral and Brain Sciences15(1), 75-133. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/abs/age-preferences-in-mates-reflect-sex-differences-in-human-reproductive-strategies/BE5CDF43F525E472B4B0C00DBE5EC74F
 • Martínez, J. M., Queipo, A., Ferrandis, C., Queipo, J. A., Gil, M. y Chuan, P. (2008). Cambios en las hormonas sexuales en varones mayores de 50 años: Prevalencia de niveles bajos de testosterona y factores de riesgo. Actas urológicas españolas32(6), 603-610. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0210-48062008000600005
 • Martínez, F. S., Cocca, A., Mohamed, K. y Ramírez, J. V. (2010). Actividad Física y sedentarismo: Repercusiones sobre la salud y calidad de vida de las personas mayores. RETOS. Nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación, (17), 126-129. Disponible en: https://recyt.fecyt.es/index.php/retos/article/view/34692
 • Organización Mundial de la Salud [OMS]. (2018, 25 de septiembre). Salud de la mujer. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/women-s-health
 • Rivera, R. y Centeno, S. (2016). Sexualidad y disfunción sexual en hombres mayores de 60 años de edad: un estudio cualitativo.  Puerto Rican Journal of Psychology/Revista Puertorriqueña de Psicología27(1), 116-132.
 • Soriano-Ortega, K. P., Carballo-Mondragón, E., Roque-Sánchez, A. M., Durán-Monterrosas, L. y Kably-Ambe, A. (2017). Percepción de la fertilidad en mujeres en edad reproductiva, según su edad. Ginecología y obstetricia de México85(6), 364-373. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0300-90412017000600364&script=sci_arttext

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.