Voiko munanjohtimien ligaation jälkeen tulla raskaaksi?

Munanjohtimien ligaation jälkeen on mahdollista tulla raskaaksi. Joskus se tapahtuu luonnollisesti, koska toimenpide epäonnistuu. Toisinaan se voidaan purkaa kirurgisesti. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista!
Voiko munanjohtimien ligaation jälkeen tulla raskaaksi?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Munanjohtimien ligaatio on pysyvä ehkäisymenetelmä. Vaikka sen purkaminen on mahdollista, se on hankalaa eikä aina onnistu. Näin ollen mahdollisuudet tulla raskaaksi munanjohtimien ligaation jälkeen laskevat suuresti.

Tässä menetelmässä munanjohtimet katkaistaan, “sidotaan” tai tukitaan. Näin se estää sekä munasolun että siemennesteen pääsyn itse munanjohtimiin, mikä tekee hedelmöitymisestä mahdotonta.

Munanjohtimien ligaatio on naisen sterilisaatiomenetelmä. Se on tehokas ja turvallinen ehkäisymenetelmä, mutta yksi sadasta naisesta saattaa tulla raskaaksi luonnollisesti ligaation jälkeenkin.

Munanjohtimien ligaation purkaminen

Munanjohtimien ligaation läpikäyneiden naisten tulisi keskustella lääkärin kanssa raskauden mahdollisuudesta
Jos haluat tulla raskaaksi munanjohtimien ligaation jälkeen, sinun tulisi keskustella lääkärin kanssa sen purkamisesta leikkauksella.

Yleisesti ottaen munanjohtimien ligaatio tehdään raskauden ehkäisemiseksi pysyvästi. Se voidaan kuitenkin purkaa kirurgisella toimenpiteellä, mutta tämä on melko hankalaa ja voi tulla hyvin kalliiksikin. Lisäksi se ei aina toimi.

Purkutoimenpiteen mahdollisuus riippuu siitä, kuinka munanjohtimien ligaatio tehtiin, kuinka se parani ja milloin se tehtiin. Mitä vähemmän vaurioita munanjohtimiin on tullut, sitä suurempi mahdollisuus ne on rakentaa uudelleen kirurgisesti.

Munasarjojen lähellä olevien munanjohtimien osien on oltava koskemattomat ja vähintään neljä senttiä pitkät. Jos kirurgin käyttämä menetelmä oli kauterisaatio eli polttaminen (lääkärit kutsuvat sitä Essure-menetelmäksi), purkaminen on mahdotonta.

Helpointa purkaminen on silloin, kun ligaatio on tehty klipseilllä tai lenkeillä. Kaikissa tapauksissa lääkärien tulisi kuitenkin punnita purkutoimenpiteen hyödyt ja mahdolliset haitat. Heidän tulisi myös keskustella potilaiden kanssa muista mahdollisuuksista, kuten in vitro -hedelmöityksestä.

In vitro -hedelmöitys

Kun purkaminen on mahdotonta tai ei vaikuta lupaavalta, hyvä vaihtoehto tulla raskaaksi munanjohtimien ligaation jälkeen on turvautua in vitro -hedelmöitykseen. Tämä on yleinen hoito, ja raskauden onnistuminen on mahdollista 50–70 prosentissa tapauksia.

In vitro  -hedelmöityksessä munanjohtimia ei tarvita. Tällä menetelmällä voidaan kerätä munasoluja munasarjoista, hedelmöittää ne, kasvattaa alkio ja istuttaa se kohtuun.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Munanjohtimien ligaatio toimenpiteenä

Jotta nainen voisi päättää, onko paras vaihtoehto tulla raskaaksi munanjohtimien ligaation purkaminen (silloin kun se mahdollista) vai in vitro -hedelmöitys, hänen on lääkärinsä kanssa otettava huomioon eräät seikat, kuten seuraavat:

  • Ikä: Alle 35-vuotias nainen tulee suuremmalla todennäköisyydellä raskaaksi luonnollisesti, mutta todennäköisyys on vain 15 %. Jos nainen on yli 40-vuotias, todennäköisyys on 5 %, ja lisäksi keskenmenon riski on 40 %.
  • Miehen hedelmällisyys: On tärkeää varmistua siitä, että kumppani on hedelmällinen. Muutoin raskaus olisi mahdoton luonnollisella menetelmällä.
  • Hedelmöityminen tulevaisuudessa: Jos nainen haluaa hankkia vain yhden lapsen, hänen kannattaa ehkä harkita in vitro -menetelmää. Munanjohtimien ligaation purku on kannattavaa vain, jos nainen haluaa saada enemmän lapsia.

Kohdunulkoisen raskauden mahdollisuus

Kohdunulkoinen raskaus on kyseessä silloin, kun munasolu hedelmöityy mutta kiinnittyy muualle kuin kohtuun, useimmiten munanjohtimeen. Näissä tilanteissa hedelmöitynyt munasolu ei selviä, ja lisäksi naisella on riski vakavasta sisäisestä verenvuodosta.

Tutkimukset osoittavat, että pieni prosenttiosuus munanjohtimien ligaation läpikäyneistä naisista tulee raskaaksi (noin 1,5 %). Tässä ryhmässä yhdellä kolmasosalla raskaus on kohdunulkoinen.

Kun munanjohtimien ligaatio puretaan, riskinä on tällöinkin kohdunulkoinen raskaus. Tätä tapahtuu 10–20 prosentilla naisista, joille kyseinen toimenpide on tehty.

Toisaalta naisten on otettava huomioon myös heterotooppisen raskauden mahdollisuus. Tässä tapauksessa kohdun sisällä on yksi hedelmöitynyt munasolu ja kohdun ulkopuolella toinen samanaikaisesti. Tämä on erittäin harvinaista, mutta heterotooppisen raskauden mahdollisuus on 0,5–1 % korkeampi käytettäessä avustetun lisääntymisen teknologiaa, kuten in vitro -hedelmöitystä.

Milloin hakeutua lääkäriin

Monia naisia kiinnostaa tietää, voiko munanjohtimien ligaation jälkeen tulla raskaaksi
Jos munanjohtimien ligaation tai sen purkamisen jälkeen ilmenee epämukavuutta, on mentävä lääkäriin.

Kaikista mahdollisista oudoista oireista munanjohtimien ligaation tai sen purkamisen jälkeen tulee ilmoittaa lääkärille. Ole erityisen tarkkana haava-alueen turvotuksen, punoituksen tai vuodon varalta.

Raskausepäilyihin saa selvyyden kotiraskaustestillä. Lääkäri voi kuitenkin tehdä myös lisätutkimuksia raskauden vahvistamiseksi. Kohdunulkoisen raskauden oireet on tunnettava hyvin ja mentävä lääkäriin, jos niitä ilmenee.

Munanjohtimien ligaation purkaminen: yhteenveto

On tärkeää arvioida huolellisesti, mikä on paras vaihtoehto tulla raskaaksi munanjohtimien ligaation jälkeen. Saatavilla olevien tietojen mukaan purkamisen onnistumisen todennäköisyys on enimmillään 60–80 % alle 35-vuotiailla naisilla, joille ligaatio on tehty vähintään kaksi vuotta aiemmin ja jotka täyttävät kriteerit.

In vitro -hedelmöitys puolestaan onnistuu jopa 70 prosentin todennäköisyydellä terveillä alle 35-vuotiailla naisilla. Tämä saavutetaan yhden vuoden hoidon jälkeen.

Naisen tuleekin siis ottaa lääkärinsä kanssa kaikki vaikuttavat tekijät huomioon valitessaan parasta vaihtoehtoa kussakin tapauksessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Suárez, J. P., & Maya, W. D. C. (2018). Prostatitis: revisión de una patología enigmática y su relación con la fertilidad masculina. Revista Urología Colombiana, 27(3), 233-42.
  • Liang, H. H., Vargas, J. S., Sánchez, A. G. H., & Mora, J. V. (2019). Embarazo ectópico: Revisión bibliográfica con enfoque en el manejo médico. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica, 9(1), 28-36.
  • Sánchez, M. M. C., Blacio, D. N. C., Arteaga, M. J. H., & Santana, M. B. O. (2019). Recanalización de Trompas de Falopio por Técnica de Cirugía Endoscópica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 3(1), 201-211.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.